Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Извличане на енергия от гравитация
juliang:
--- Цитат на: Радико в Май 07, 2016, 11:03:10 pm ---Ами Юлияне аз това съвсем умишлено си го оставих за десерт.
Имаме един балон с хелии възкачил се на 20-30 Км. некаде там дет скочи оня, Блумбърг ли беше. При което температурата му ще е около -40 градуса ако не и -60 слизайки долу на земята тази бутилка с хелий ще придобие температура около +20 градуса от което налягането и ще се покачи тоест ще може да си върнеме повече енергия от вложената при компресирането. Та излиза, че термодинамиката на газовете няма да е възпираща пречка а даже напротив извличаме допълнителна далавера от нея.
А със течности ще стане това, че са несвиваеми не им пречи изобщо. защото аз не възнамерявам да заменям хелият с живак. възнамерявам да пусна хелиевия балон в живачна хидросфера . Не забеляза ли че споменах, че тази постановка е от един тип с тази на господин Михов.
--- Край на цитат ---
Консултирах се с тоя-оня ... и се оказа че наистина нещата са доста странни в тоя експеримент...
Имаме балон с хелий, увит с някаква мрежа, която може да го стяга. Надуваме го на надморска височина 0. Той вдига тежест от 100 кила. Повдига тая тежест на 1 метър (или на 20 км). Там стягаме мрежата около балона така че да сгъстим хелия. Той почва да пада щото го компресираме. Долу докато отпускаме мрежата прибираме енергията на сгъстения газ. Той пак почва да се стреми нагоре и дига нова тежест...
Ако имаме загуби - това е free топлина. Ако при сгъстяване газа се затопля - това пак е free топлина (е , малко на климатик избива, щото долу ще трябва да вложим топлина като го разширяваме). А пък това че има едни тежести вдигнати на 1 метър (а защо не и на 20 км) си е съвсем free.
С две думи - почвам сериозно да се замислям къде е пропуска в разсъжденията. Аз не го намирам, но трябва да има такъв. Щото ако няма ... нещата стават сериозни. В сметките се оказва, че е все едно дали тежестта е вдигната на 1 метър или на 20 километра, което е доста озадачаващо... на 20 км се печели страшно много енергия, или при 1 метър повдигане се губи страшно много (което е не по-малко противоречащо на законите) ...
Чакам идея къде бъркам в разсъжденията, и то бързо, щото нещата иначе стават страшни ... :)
П.С. С'я като си прочетох писанието, се сещам за нещо дет може да е отговора, ма нека да го оставя в тайна ...
Радико:
Юлияне и аз като тебе търсих доста време къде греша, щото бях убеден, че има грешка, още в постановката на Гн. Михов. Всичките ми търсения бяха безрезултатни и стигнах до заключението че това е работещ принцип
Е добре дошъл в отбора.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Май 07, 2016, 11:31:58 pm ---Юлияне и аз като тебе търсих доста време къде греша, щото бях убеден, че има грешка, още в постановката на Гн. Михов. Всичките ми търсения бяха безрезултатни и стигнах до заключението че това е работещ принцип
Е добре дошъл в отбора.
--- Край на цитат ---
Дописах след твоя отговор ... мисля че "ключа от бараката" е "колко трябва да бъде компресиран хелия на 1 метър и на 20 км"... щото разлика определено има :) Нали компресора работи на "делта P", което ние като пълзящи по повърхността забравяме ...
Радико:
Пресмятал съм и този момент пак не става. А когато говорим за обем свиван от налягане на вода + налягане на някаква тежест и после същото налягане минус същата тежест нещата стават хептен страшни енергията необходима за преобръщането на всеки елемент е много по малка от добитата при изплуването да не говорим, че нещата могат така да се пресметнат, че едните елементи да са с отрицателна плаваемост, другите, вече обърнатите, да са с положителна плаваемост.
Аtos:
Отговорът на задачата ви е в енергията, която е нужна за компресирането (стягане на "мрежата").
Правете аналогия на въздушен балон във вода, същият принцип е.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия