Справочници, схемотехника, теория > Теория на измерванията

Тук има СЕ! (или как ни лъжат измерителните прибори)

<< < (3/3)

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Април 13, 2016, 11:02:10 pm ---Ееее, с 220 uF не можеш да подтиснеш ВЧ-хармоник, твърде висока индуктивност има тоя кондензатор, не може да шунтира ВЧ-то. Постави 10nF и 100nF. Пробвай и с някакъв активен товар. Да не би въобще да не ти работи нещото и сега да откриваме топлата вода?

Сложи кондензатори и диод и ако не стане, значи си имаш производно на вечното фенерче - "вечния вентилатор"

Да ти е честито... :D...случайно си го открил...

--- Край на цитат ---

Сега ... наистина на мен почва да ми става интересно защо отчита само чисто активен товар - "печката" от стар лазерен принтер на първото видео, но не отчита консумацията на моторчето на вентилатора.

Но идеята да пусна тази тема беше за да ви подтикна към малко повече сериозност при измерванията и цитирането на някакви числа, които се появяват на някакви уреди. С'я ... някой да си признае дали е ползвал всичките тези техники, когато "не му излиза сметката" при измерванията? Някой опитва ли се да се самообори и да си търси грешката, вместо да обяснява на другите че основни физични закони са грешни?
Цитират се дори компютърни симулатори на електрически и електронни вериги, в които уж имало "нещо"....
Показват се измервания проведени с незнайно какви уреди на вериги захранени с неясно какво по форма напрежение. И се почват едни люти спорове...

mzk:
Именно и е срам за нас, че не сме набарали още врътката. Естествено с този уред е упражнение за мозъка.

Семплира на 1 секунда (т.е. иска хубаво изглаждане) и има резолюция 10mA...


--- Цитат ---Specifications:

    Color:Blue
    Voltage:(0)V-4V-60V 0.01V (Resolution).
    Current:0-100 A peak 0.01A (Resolution).
    Power:0-6554 W 0.1W (Resolution).
    Charge:0-65 Ah 0.001Ah (Resolution).
    Energy:0-6554 wh 0.1 Wh (Resolution).
    Measurement Update period:400mS.
    Signal Sampling Rate:sample/s.
    Data Queue Sequence time: 2 seconds.
    In Circuit Resistance:0.001 Ohms.
    Operation Current: 7 mA.
    Size:8.3cm x 4.7cm x 2cm - 3.27inch x 1.85inch x 0.79inch
--- Край на цитат ---

juliang:
След няколко допълнителни теста се установи, че май уреда има минимален ток, който може да отчита. Посоченото в листовката "0-100А" е меко казано некоректно. Минималната стойност, която може да отчете тоя уред е някъде между 100 и 200 милиампера (0.1 - 0.2 А). Под нея ... показва 0.00.
Отново в сферата на предположенията - това се дължи на малкото съпротивление на товарния резистор - 0.001 ома (ако се вярва на диплянката). При 100 милиампера ток пада на напрежението върху такъв резистор ще е ... 0.0001 волт (една десетохилядна от волта!) което е сериозно предизвикателство за измерване с любителски уреди.
Предполагам, че измерването на мощности при токове под 1 ампер ще е с огромна грешка по същата причина.

Така че ... отново искам да призова към сериозно отношение при измерванията, особено когато върху тях се градят някакви теории. Сами виждате докъде може да доведе предоверяването на спецификациите, посочени от производителя на оборудването... :)

Радико:
Съгласен съм с последното напълно меренето на токове и напрежения може да се окаже много сложна задача.
Човек който не знае поне каква е разликата между "предно мерене" и "задно мерене" може много лесно да сгреши сериозно при такива измервания на мощност. А ако в добавка и сигнала е с някаква по сложна форма нещата стават мътни и кървави и се появява незнайна СЕ в големи количества  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия