Справочници, схемотехника, теория > Теория на измерванията

Тук има СЕ! (или как ни лъжат измерителните прибори)

(1/3) > >>

juliang:
Пускам темата по повод твърденията на някои хора, че са измерили повече изходна мощност отколкото входна във разни устройства...
Купих си един ватметър от китайците и се позабавлявах малко с него. Ватметъра наистина работи:

https://youtu.be/KTFVgfbVVus

Обаче ... не винаги. При определени условия (оставям на вас да откриете какви) твърди, че енергия не се консумира въпреки очевидно извършващата се механична работа:

https://youtu.be/TGkFAtoZVD0

Дори китаеца беше готов да ми върне парите за уреда, защото след като му пратих видеото беше убеден, че уреда е повреден.

Та така мили колеги... преди да гърмите шампанското, прочетете много внимателно спецификациите на уредите, които използвате, и дори и след това не отхвърляйте възможността те да не показват реалните стойности.

Laic:
Ех  jul, ето - отново твоят скептицизъм ти "пречи" ;D ;D ;D ?!?!?
Ами ти си "открил" "опростен ротовертер", но "скептицизма ти пречи" да осъзнаеш това  и сега (ти, който си провъзгласен за най-върлия скептик) вместо да извикаш ЕВРИКА! -  ОБВИНЯВАШ китайчето. На твое място други колеги ехеее ...
Все пак +1 от мен

juliang:
Само искам да уточня, че и в двата случая е ползвано едно и също захранване - ATX захранващ блок от компютър, като и в двата случая е ползван един и същ 12 волтов негов изход - този който служи за захранване на HDD/CD/DVD. Предполага се, че там има изправено, стабилизирано и филтрирано напрежение (захранването е от марков десктоп компютър HP, не е някоя китайска пръчка с незнайни параметри).

krasias:
juliang, направи опита с линеен стабилизатор, за да е чист опита, и тогава може да се види дали е така както ни го представяш. Щото захранващия ти блок може да е добър ама стар... и все пак импулсен?...

EDM electronics:
Той ватметъра си работи, но от импулсни напрежения се шашка. Импулсно отпред, импулсно отзад и той не знае какво да мери. Хармониците влияят на входния операционен усилвател. Сложи интегрираща верига в отрицателната обратната връзка и вече ще си показва съвършено вярно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия