Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Вертикален ветрогенератор

(1/16) > >>

sasma:
Здравейте,
нов съм в областта и очаквам вашите съвети и коментари.
Идеята ми е да направя вертикален ветрогенератор и да го свържа към динамо или алтернатор (не ми е ясно каква е разликата) очаквам съвети. Мисля да си купя и акумулатори защото нямам постоянен вятър, искам поне за начало да мога да свържа поне осветлението.
Мисля че ще ми трябват:

1. динамо или алтернатор за 12 в. за да ми зареди акумулаторите
2. някакво реле за да регулира волтажа за да няма презареждане
3. някакъв инвертор поне 2 кв.   (продават за коли такива по 50 лв.) не знам дали ще ми върши работа.

Общо взето това ще е, ако има липси и имате някакви предложения моля да ги кажете.

Благодаря предварително...

Нещо подобно
https://www.youtube.com/watch?v=Od7c4fQlQms

Имам намерение за напред да си добавя и слънчеви панели в системата.

Радико:
Много добро клипче показва още един хитър начин за оползотворяване на евтини вече ненужни неща като варелите. Обаче ако забелязвате не се демонстрира в клипа вече работещо и даващо ток устройство. Това е, защото за съжаление, турбините тип ''савониус" имат много малка ефективност и за да работят реално е нужно да са с доста големи размери.
Прикачам долу един PDF, в който на страница 6 мисля, че беше има таблица на постигнатата мощност при различни скорости на вятъра за турбина от един и два варела. Разликата е, че в случая се ползва турбина със две лопати, но това не променя кой знае колко нещата.   

7

Аtos:
sasma, много добре, като за начало:)
Ако си във ветровит район (Сливен примерно или друг планински) е удачно.
Моят съвет е да ползваш готова комбинация от генератор и реле от стар автомобил - "Лада" или "Москвич" и акумулатора (стандартен, автомобилен).
За целта обаче е нужно да се сметне необходимият въртящ момент, който може да ти осигури съответните обороти (чрез предавка) - т.е. размерът е от значение (на перката)  ;D

Ако ще го ползваш първоначално само за осветление, препоръчвам ти да си спестиш разходите по инвертор и загубите, а да си ползваш директно 12 волта за осветление. Има вече всякакви лампи LED..."мед" и каквото се сетиш - стандартните лунички 12 волта светят перфектно и са по 20 вата едната!

Радико:
atos,    с какво са по-добри тези антикварни ретрочасти от много по-често срещаните в момента, примерно от Опел или Фолксфаген? По автоморгите е пълно с такива.

6

Аtos:
Не, не са по-добри, просто пример дадох...ако искаш и от  "Мерцедес СLК" можеш да ползваш ;D
От "Порше" също става...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия