Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Вятърна помпа за вода

(1/6) > >>

Т. Андреева:
Здравейте,
Имам сондаж с ръчна помпа на моето място. Много бих искала да инсталирам и вятърна помпа. Но не мога сама да я направя. Може ли някой сръчко от форума да ми направи нещо такова с подръчни рециклирани материали https://youtu.be/Nudo9MJBrUg или такова https://youtu.be/AnhbuniOkzg? Срещу заплащане, естествено. Приемам оферти на лични. Във Варненско съм.

PyroVeso:
Такова нещо може да Ви направи някой само на ентусиазъм (като подарък), иначе, дори и частите да ги вземете без пари отнякъде, трудът по подобен проект би Ви излязъл златен... в смисъл - значително повече, отколкото да вземете нещо готово промишлено и да си го монтирате.

И то не е само трудът по направата, а после и по подкарването... което си означава поне 3-4 дни на палатка на полето.

При самоделките основният проблем е, че човек никога не знае откъде ще се появи проблем и какво ще се счупи. Едно такова самоделно устроиство може да се нарече "зряло" и "годно за експлоатация" едва след поне 1-2 години безпроблемна работа и постоянно наблюдение.

Сама разбирате - при промишлените разработки в проектирането на едно устройство се ангажират цял отбор специалисти - един по свойства на материалите, друг по механика, хидравлика и т.н. така че крайният продукт е предварително доста добре обмислен отвсякъде. И въпреки това в началото има фалове, налагат се преработки. И като краен резултат не винаги продуктът се оказва успешен. Какво остава за самоделка, където самотният разработчик обикновено си няма и грам идея от важни аспекти на разработката си. И като резултат - нещо се чупи, друго се износва много често, трето след известен период на работа дефектира... Всичко това се преодолява по един единствен начин - ако разработчикът продължава да влага време и усилия, продължава да се занимава с продукта си, да го наблюдава и с годините да отстранява недостатъците му един по един (което е трудоемко, времеемко и в крайна сметка доста скъпо мероприятие). Така от една страна продуктът "узрява" (вече е с отстранени основни проблеми), а пък ентусиастът се превръща в специалист в областта. Разбира се, предварително е ясно, че има смисъл човек да се специализира по този начин в области, които не са пазарно разработени от големите компании, или пък такива с голям пазарен интерес... Преценете сама доколко това е валидно в случая, и дали си струва да търсите подобни продукти/специалисти (аз не познавам нито един такъв). Защото едно е да сделаш нещо колкото да го снимаш, да пуснеш клипчето в нета и да се похвалиш с него на приятелите си, а съвсем друго е да разработиш и направиш реално устройство, вършещо истинска работа и имащо необходимост само от елементарна поддръжка веднъж годишно да речем...

макс1962:
RyroVeso, плюс от мене. По-добре не може да се обясни.

Т. Андреева:
Вижте, тука не става дума за атомна електроцентрала, а за вятърна водна помпа. Разбирам, че се опитвате да вдигнете една евентуална цена, не преувеличавайте все пак.

elektros:
Варианта с механика е труден и изисква много поддръжка, а и там при вас с тези силни ветрове си е направо предизвикателство. Много по-лесно обслужваем и лесно изпълним е вариант с фотоволтаик, може да се опрости максимално и с един панел от 200 вата да работи по-добре от тези конструкции. Още повече че задачата е за място, което се ползва основно летния сезон, когато има предостатъчно слънчеви часове. Един панел с контролер и въпроса приключва. Да не говорим, че маханиката създава шум, което е предпоставка за излишни свади и скандали  със съседите....

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия