Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Мисловни експерименти по определяне същността на магнетизма

<< < (4/5) > >>

Радико:
До тук колкото и да мисля не се сещам за никакво друго обяснение на факта, че там където вълните "произведени" от намотка предизвикват индукция там вълните "произведени" от постоянен магнит не предизвикват индукция Та никакво друго обяснение не се сещам освен това, че има някаква, дали минимална, дали същественна разлика, но има разлика между двата вида вълни. Не виждам никаква логика това да се определя като едно и също явление.

Радико:
колегата epwpixieq-1 даде много добър пример в темата за същтноста на гравитацията обясняващ надлъжните и напречни вълни. На мен ми се струва, че тук определено имаме напълно аналогичен случай който обаче се заобикаля упорито от хардлайнерите в науката защото за обяснението се налага да се приеме съществуването на среда, тоест опираме пак до онова "прокажено понятие" етера.  ;)

Радико:
Никой не оспори написаното до тук, дали защото сте съгласни, дали поради липса на интерес, както и да е.
Продължавам с умствената гимнастика:
приемаме, че няма друг вариант освен съществуването на две перпендикулярни полета. Както перпендикулярните надлъжни и напречни вълни от скорошният пример на колегата epwpixieq-1
Обаче тези механични вълни имат голяма разлика в скоростта на разпространение.  Логично би било и при магнитните полета да има подобна разлика. Приемането на доверие на такова твърдение е сериозна предпоставка за грешка. Въпроса ми е кое от двете полета или вълни се разпространява по бързо едното от тях е в определен спектър светлина и скоростта му е известна. Другото обаче по бързо ли е или е по бавно.

Аtos:

--- Цитат на: Радико в Февруари 18, 2016, 07:36:29 pm ---До тук колкото и да мисля не се сещам за никакво друго обяснение на факта, че там където вълните "произведени" от намотка предизвикват индукция там вълните "произведени" от постоянен магнит не предизвикват индукция Та никакво друго обяснение не се сещам освен това, че има някаква, дали минимална, дали съществена разлика, но има разлика между двата вида вълни. Не виждам никаква логика това да се определя като едно и също явление.

--- Край на цитат ---

Именно - ПОЛЕТАТА ;D
При постоянните магнити има поле, при променливотоковите - индукция!
Ако успееш да сменяш полюсите на постоянните с такава скорост, че да получиш прилична ЧЕСТОТА на смяната (10-20-30 херца поне) и при тях ще има индукция. Пример - просто ДИНАМО.
Стигаме до простия извод - индукцията е СМЯНА посоката на полето.

Радико:
atos
Това е блестящ пример за погрешно заключение, породено от недостатъчно данни.
Значи, разглеждаме първата постановка. Пускаме ток през бобината "L"  който в момента когато се установи с постоянна стойност примерно 0,5 ампера индукцията в намотките "А" и "Б" утихва и става нула. Ако обаче започнем бавно да повишаваме тока в намотката "L" без да променяме поляритета то веднага в намотките  "А" и "Б" започва индукция. От което е видно че не промяната на поляритета предизвиква индукцията а по скоро промяната в силата на полето. А пък факта, че механичното преместване на проводник в статично поле предизвиква индукция означава, че промяната на силата на едното поле предизвиква "механично" преместване на другото поле което пък от своя страна предизвиква индукция.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия