Автор Тема: Бобина за електромагнити, усилвател на електрическа енергия  (Прочетена 53583 пъти)

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте.
Представям чертеж на теория и принципна схема на опита с палачинкова бифилярка за електромагнити на Тесла. Използва се напрежителен резонанс и коаксиален кондензатор, обвивката е съставена от няколко навивки от изолиран проводник, а вторият проводник е центъра на бобината.
Посоката на навиване е важна, но това са компенсира при наладка на фазата евентуално с кръстосано свързване на начало и край на бобината.
Усилването става за центробежната сила.
« Последна редакция: Декември 21, 2015, 12:17:36 am от atos »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Прикачвам снимка на бобината с която експериментирам. Показвам правилното свързване по фаза и спин.
Бобината е навита от гол стоманен проводник и втори меден проводник ф0,5 от отделни парчета, при наставяне и ползвана хартия за изолация.
Посоката на навиване е по посока на часовниковата стрелка при навиване от периферията към центъра.
Пет навивки от кафяв проводник ф0,5 образуват обвивката на коаксиалния кондензатор С, а центъра на коаксиалния кондензатор е стоманения проводник. Централният меден проводник е съединен с кафявия на екрана на кондензатора, правилно сфазиране по спин, посока на въртене.
Опита има силни и слаби старани.
Ако се направи резонанс както е при бобина за електромагнити на Тесла, честотата е около 240кХц, сега резонанса е 2170кХц близо един мегахерц повече.
Използването на един стоманен проводник намалява големината на бобината, диаметъра е сравнен с лист А4.
С приблизително същата резонансна честота, но само с медни проводници е с приблизително удвоен диаметър.
Бобината се навива ръчно и се ползва секудно лепило. Първата навих за около 8 часа, тази за около 4 часа. Остава да се направи шаблон за навиване, има го във форума.
Независимо, че имаме напрежителен резонанс от опита се вижда чисто токов такъв. Опитите се развиват в посока на токовия резонанс с  LL бобина.
Вход е кафявите проводници, които са усукани за ниско вълново съпротивление. Изход, товар е с усукани черни проводници, с ниско вълново съпротивление.
« Последна редакция: Декември 21, 2015, 12:09:44 am от RUS »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Правя опити с този макет на бобина. В средата има две камбанки и един електрод на кондензатора, а зеленият проводник е втория проводник на кондензатора. До сега съм ползвал само паралелен резонанс с размяна на начало и край-нищо съществено. Остава последователен резонанс.
Нямам представа защо стана два мегабайта картинката, ако може някой да намали резолюцията!

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Честита нова година!
Проведох опит с последователен резонанс с горната бобина и кондензатор. Бобината е изпълнена с бял и кафяв проводник. Кондензаторът е изпълнен със зелен проводник и две камбанки съединени с болт и гайки ф 3мм! Горната се вижда, долната е в сянка. Центърът приемам за началото на бобината и центъра на кондензатора (камбанките) означавам с точка подобна на началото на бобината.
Предварителни измервания с еталонен генератор, подава ниво 0дБ в бялата бобина и нивоизмерител мери изходно ниво в кафявата бобина.
-При право свързване (точка с точка, център с център) резонанс 1420кХц, ниво +11,22 дБ.
-При кръстосано свързване (точка с безточка, център с край) резонанс 1245кХц, ниво +12,69дБ, малко по-високо от горното.
Бобините са преводно отношение 1:1. Остават по-прецизни измервания на мощностите с втори нивоизмерител, наблюдава се усилване. Трябва съгласуване на импедансите, със стандартен импеданс 600 ома не се получава.   
« Последна редакция: Януари 01, 2016, 01:20:39 am от mi68 »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Днес проведох опита с два нивоизмерителя. Вместо отговори се явиха други въпроси, но могат се направят някои изводи:
-Системата има капацитивен характер с повишаване на честотата съпротивлението спада.
-Трептящият кръг е сериен с ниско вълново съпротивление, а се държи като паралелен. Генераторът ми е с вътрешно съпротивление 600 ома настроен на 0дБ, а нивоизмерителя отчита ЕДН-то=+6дБ, което говори за паралелен трептящ кръг.
-Малка мощност може да се черпи, при товар 10 ком, но тук кръга се държи като индуктивен и повишава резонансната честота, т.е. самоускорява се, това говори за усукване на пространството и СЕ. Това е очевидно, ако тока се движи с постоянна скорост, то периметъра (обиколката) на вътрешните редове е по-къса от външните редове. В центъра има феромагнетик стомана.
Опита е проведен при кръстосано свързване, има още три положения за изследване, преди да навия трифилярна намотка.   
« Последна редакция: Януари 04, 2016, 01:13:03 am от atos »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Проведох изследване на паралелен трептящ кръг, резонанс на токове. Описание на опита: телефонен генератор с 0дБ на 600 ома. Едн 1,55В или +6дБ. Включен на входа нивоизмерител  №1(НИ1) така, че като се знае вътрешното съпротивление на генератора и измереното ниво може да се намери мощността. Втори нивоизмерител (НИ2) е включен на втората намотка. нивоизмерителите имат високоомен вход 40к и нискоомен вход 600,150, 75ома. На високоомен вход на НИ2, НИ1 и НИ2 отчитат ЕДН на генератора +5,7Дб. НИ1 работи на високоомен вход, а НИ2 се превключва.
НИ2 на 600ома, НИ1+0,1дБ, НИ2-0,5дб при резонасна честота 1039кХц и кръстосано свързване.
Правя некръстосано свързване резултат НИ1+0,05дБ, НИ2-0,56дБ, честота 1039кХц. Намирам резонансната честота с данни: НИ1+0,09дБ, НИ2-0,49ДБ резонансна честота 1235кХц.
Изследвах дали влияе кондензатора като прекъснах зеления край. Влияе, НИ1 отчиташе отрицателни стойности, а горните са положителни, НИ2 отчиташе отрицателни, но по-ниски от горните стойности.
Остава последователното свързване, но за другия път. Лека нощ!

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Проведох следния експеримент с бобината (втора картинка). Еталонен генератор с вътрешно съпротивление 600 ом, на 0 дБ. Високоомен нивоизмерител 40 к (НИ1), бобината свързана в зиг-заг (резонансно). Капацитивно сваляне на енергията от кондензатора, измерване чрез втори НИ2, високоомно 40к и нискоомно 600, 150, 135ома.
-АЧХ е  силно нелинейна, това е добре защото се търси усилване. Усилването не е голямо но все пак го има. Данните не съм анализирал задълбочено.
Бобината се вързва като паралелен трептящ кръг с високо вълново съпротивление (резонанс на токове). Капацитивният товар не влияе на входа, даже на късо свързан. Резонансна честота 391кХц. НИ1 измерва 5,77дБ теоретично трябва да е 6дБ. НИ2 измерва високоомно -17,92дБ, нискоомно (600ома) -35,75дБ, 150ома -47,60дБ,  135ома -48,41дБ. При увеличаване на товара напрежението пада.
При вихъра се наблюдава всмукване (имплозия), могат да се засекат надлъжни електромагнитни вълни чрез феритна антена, това всмукване се компенсира от природата. Природата не търпи празно пространство! Това всмукване се изхвърля в полусферите (камбанките) на кондензатора. 
« Последна редакция: Януари 13, 2016, 06:41:17 pm от atos »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Демонтирах кондензатора (камбанките) и реших да проверя магнитното поле на бобината, чрез феритна антена. Ползвах правоъгълна феритна антена от неизвестен радиоприемник с дълги и средни вълни, използвам дълговълновата намотка. Опитът е аналогичен с два нивоизмерителя и еталонен генератор.
   Бобината е хоризонтално и  доближавам бобината към центъра. Нивоизмерител високоомно +13дБ. Нивоизмерителят на входа пада с 0,2дБ и показва 4,95дБ. Нивоизмерителят на бобината преминава на нискоомно 600ома, измерено -22дБ, нивоизмерителя на бобината се повишава на 5,20дБ (теоретично трябва да е 6дБ, има проценти грешка в измерването). Полето на бобината е силно градиентно и е най-силно в центъра. Измерено.
   Надлъжно до зеления проводник приближавам и отдалечавам феритната антена, отчитам нискоомно  -33дБ, входа не усеща товара постоянно е  +5,20дБ.  Така звездообразно може се наредят много товари. Напречно много слабо бобината реагира на обикновени електромагнитни вълни. Напомням, че надлъжните вълни причиняват повреди по СМОS електроника!
Ще си търся феритна антена от ВЕФ да направя по надеждни опити.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Днес продължавам с експериментите. Същата опитна постановка с два нивоизмерителя и един генератор. Медната палачинка ми е захранваща, а желязна е товарна. Захранващата и товарната бобина са включени зиг-заг. Най-високо напрежение има когато са центровете  съвпадат. Товарната бобина се се отдалечава и приближава към центъра, на определено разстояние се наблюдава максимум +17дБ високоомно. При нискоомен вход 600ома бобините долепени една до друга се отчита най-високи стойности -4дБ. Входа реагира с няколко стотни +5,56дБ. -4дБ=0,4 пъти по мощност или 0,4мВт. Входа отчита висок импеданс, входната мощност трябва да е в мкВт.
Двете бобини дадоха усилване на мощността, което си е СЕ. От другата свободна страна може се добави втора палачинка за удвояване на мощността, те първа ще се изработва.
Правя второ измерване ползвам стоманената бобина като обикновена бобина. Най-доброто постижение е -7 дБ, това отпада.
Прекрасни резултати, остава да изработя кофраж за направа на палачинкови бобини   

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Направих опит да направя самозахранване с един транзистор, генератора тръгна. Не успях със самозахранването. Направих сметка и аритметиката показа къде е грешката. Усилването, което измерих по мощност е 2,5 пъти, реципрочното е 0,4 или 40%, значи максимални 60% загуби. Работих в енергиен клас А  с кпд от 25 до 50%, и червени светодиоди за изправяне с пад на напрежение около 1,5В, общо около 3В, загуби над 60%.
Решения:
Минавам в енергиен клас В и ползвам два транзистора, енергиен клас В теоретично е 78% е максимума, реално в клас АВ е 60-70%, диодите много спада, нога да мина на германиеви точкови, но светодиодите са индикатори за работа.
Минавам на енергиен клас С, но трябва външен генератор и не става.
Минавам в импулсен режим, на това съм се спрял и разработвам схема, мирише ще стане макета!

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 480
 • Z - Оркестър Вагнер
Колега виждам, че си пишеш сам тука и реших да ти правя компания.  :D
Всичко "разбрах" от последния ти пост с изключение на едно:
- Защо искаш да ползваш германиев диод, той нещо по-специален ли е, има нещо извънземно в него ли или има способността да обира етера и Х-бозоните от околното пространство и благодарение на него да се самозахранят различните класове на работа на транзисторите?

Ако направиш генератора автоматично да си променя класа на работа на транзистора, като ги изрежда последоватално, може и да постигнеш успех, просто трябва да се пробва. Така ще се обуздае имплозията и тя ще се трансформира в етерен поток, като този който влиза в черните дупки и излиза от белите дупки в космоса. Но мисля забрави и клас D.  :D

Неактивен Vanhow

 • Неактивен
 • Публикации: 3
Колега виждам, че си пишеш сам тука и реших да ти правя компания.  :D
Всичко "разбрах" от последния ти пост с изключение на едно:
- Защо искаш да ползваш германиев диод, той нещо по-специален ли е, има нещо извънземно в него ли или има способността да обира етера и Х-бозоните от околното пространство и благодарение на него да се самозахранят различните класове на работа на транзисторите?

Ако направиш генератора автоматично да си променя класа на работа на транзистора, като ги изрежда последоватално, може и да постигнеш успех, просто трябва да се пробва. Така ще се обуздае имплозията и тя ще се трансформира в етерен поток, като този който влиза в черните дупки и излиза от белите дупки в космоса. Но мисля забрави и клас D.  :D
Това подиграване вече дразни в този форум!

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Нещата не са толкова сложни. Ползвам инерциалните сили и системата ми е неинерциална, следователно СТО не важи.
Глупави усложнения не пасват. Транзисторът е изходен и генерира честотата на трептящия кръг. Трептящият кръг е двуизводен, а транзистора е триизводен. За това ползвам схема на двуизводен генератор, а това е труден проблем. Но затова трябва захранване и изправям изходното напрежение с висока честота. Германиевите диоди имат малък пад от 0,2-0,3В. За това сменям философията на макета, минавам на импулсно центростремително движение на електроните, за да имам индукция.
Целта на макета е да се покаже принципа. Сега дали е 1Вт или 1кВт, това само е мащаб. Нас не ни е ясен принципа мечтаем за киловати и мегавати. 

GMG

 • Гост
   mi68, само да ти напомня какво казва гуруто в едно  интервю:
"Господин Капанадзе. Скажите, Вы ссылались на резонанс и опыт Мельниченко, Вы используете его патент в своей установке?
Резонанс я использую, как это делал Тесла, а Мельниченко это человек который близко подошел к тому, что я сумел открыть. Нет, я не использую патенты Мельниченко. Но в усилителях тока нет колебательного контура и резонанса
."
Ще си търся феритна антена от ВЕФ да направя по надеждни опити.
  От Веф е кръгла, а какво пречи, че твоята е правоъгълна, просто я пренавий  ;)

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Здравейте,
Точно това е в последната философия. Центростремително движение тип "черна дупка". Наистина резонас няма, а има само импулсна техника.
Предпочитам да се уча от чуждия опит, но собственият също има значение.
Благодаря за извадката на GMG, мненията съвпадат, реализацията може да е различна с Капанадзе, но идеята е еднаква.
« Последна редакция: Април 02, 2016, 05:20:18 am от atos »