Автор Тема: Схема за автоматично зарядно устройство  (Прочетена 51274 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 731
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2016, 12:01:35 pm »
Навремето един мой приятел ми каза една много вярна приказка, когато все се стремях набелязана цел да ми излезе възможно най-евтино:
"Хубаво нещо за малко пари няма"!
И оттогава, като ми се наби в главата това, не се занимавам с мижави неща, или правя нещо като хората: преоразмерено най-малко 5-6 пъти, здраво, дълговечно, с най-добрите достъпни материали, по последната дума на техниката, съпоставимо с технологиите на летящите чини  ;), без да се жалят средства за целта, или нищо не правя и не се захващам въобще. Компромиси - никакви. Цената тогава може и да надхвърли разумното, но кефа цена няма, най-вече от удовлетворението от собствения труд. Едно е да си купиш нещо наготово - радостта трае около 7 дни, друго е да направиш нещо със собствените си знания и ръце - винаги те радва, когато го зърнеш или се сетиш за него, защото си го създал ти, тъй както се радва Бог, като те е създал теб и те е направил по свой образ и подобие, да твориш ;)  :D. Спазвайки този принцип, може да прозвучи и като хвалба, но нямам правена електроника и механика, която до ден днешен да ми се е развалила. Имам включени неща в мрежата от 1986 г. и до ден днешен си работят безупречно /не са изключвани и са преживявали хиляди ел. удари/.

В случая, когато китайците предлагат изобилие на такива модули е крайно неразумно човек да си губи времето и парите сам да си ги конструира, да не говорим, че горе сметките на колегите не са баш тъй, както си мислят. Но нямам намерение да изпадам в полемика, всеки сам да си чука главата. Ако някой реши да си прави сам само един или два, три BMS-модула със сигурност ще му излезе по-скъпо, отколкото да си го купи - тези сметки съм ги правил отдавна.

Та с трици маймуни не се ловят. Чудно ми е, човек като не разполага дори с елементарни средства, къде е тръгнал? Ако 25 или 100 $ са проблем, какво да говорим за нещо по-значимо и сериозно. Когато човек прави нещо нестандартно и няма откъде да си го купи, пари не се жалят. Ако има откъде да се купи е по-добре да не си го прави сам, защото е жива загуба на време или е оправдано само тогава, когато цената му е многократно по-висока от това да си го направи сам.


Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #16 -: Ноември 23, 2016, 01:36:30 pm »
Да задам по друг начин въпроса тогава: Двадесет и три оловно-киселинни батерии (50Ah) свързани последователно (276 волта номинал). Какво решение за зареждане ще предложите (купешко и/или направи си сам) като се търси ефективност и възможно най-много цикли живот?

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 731
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #17 -: Ноември 23, 2016, 01:46:28 pm »
Обади се на този номер 087 715 7343 и питай за твоя проблем, колко ще ти излезе направата на такъв процесорен модул.

Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #18 -: Ноември 23, 2016, 01:59:40 pm »
Хиляди благодарности!

Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #19 -: Ноември 23, 2016, 02:50:31 pm »
И все пак BMS-са стана ясен, но първоначалният въпрос беше имали схеми за зарядно с изход 320VDC като в последствие стана ясно, че е добре да е импулсно?

Активен coke2k

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 577
 • Пол: Мъж
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #20 -: Ноември 23, 2016, 04:53:46 pm »
Потърси кпацитивен баланс в нета. Вероятно почти нищо няма да намеиш или ако намериш ще е мн оскъдно. Толкова много батерии само с такова се балансират съответно и при заряд и при разряд или отделни зареждачки за всяка от батериите. Груба сметка 23 умпулсни зарядни 20 ампера по 200 лв всяко или капацитивен баланс за 23 батерии по 90 лв всяко плюс общо зрядно за 320 волта което е около да речем 300 лв ако се хванеш да си го правиш. Замисли се защо няма схеми с капацитивен баланс.....

Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #21 -: Ноември 24, 2016, 09:33:02 am »
Благодаря за оказаната помощ. Ами аз 320VDC си ги мисля като изправени мостово 230VAC - поне в идеалния случай. Що се отнася за парите, да 2000 лева за 2KW зарядно за мен за извънредно много. Моля не ме слагайте в графата "с трици маймуни не се ловят", както някои направиха тук. Аз също като правя нещата ги правя както трябва и не жаля пари, но щом за 1600 лева успях да направя 140KW трифазен инвертор и то с топ компоненти, някои от които на европейския пазар не се намира, а това което се намира е с много по-лоши показатели. Та и от тук 2000 лева за 2KW зарядно са безбожно много за мен. Ще продължавам да търся вариант за DIY качествено и евтино зарядно. Ще преслушам и хората от дадените тук контакти. Благодаря!

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 731
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #22 -: Ноември 24, 2016, 02:18:52 pm »
Колега Vesay,
Ще ти кажа как можеш да хванеш с трици маймуни:
Да направиш инвертор-зарядно на 2 kW е толкова сложно, колкото на 2W, като разликата е тази, че трябва да използваш елементи за по-големи мощности. Схема точно за твоя проект няма да намериш, но тя схемата е само една: Н-мост, бърз или най-добре синхронен изправител, феритен траф за 2-3 kW или два за 1,5 kW, драйвер с галванично отделяне, PWM-контролер с обратна връзка за стабилизиране на изходното напрежение, мрежов изправител и съответните защити. Толкова е просто, като детска игра е, сложното е оживяването и настройката, характерно за всеки прототип. Скъпото в случая при инвертора е времето - играчката за оживяване, т.е. труда, не толкова елементите. Но да оставим това настрана, има и евтино решение:

Може да ползваш и схемичката в началото на темата, като се модифицира малко. Първо като изправиш мрежовото напрежение при товар то няма да е 320V, а значително по-малко, т.е. трябва да го повдигнеш. За целта може да ползваш множител на напрежение и да получиш примерно 1,5 или 2 пъти мрежовото напрежение, т.е. около 400-450V. Множителя може да играе ролята и като ограничител на ток в зависимост от стойността на кондензаторите, което е необходимо при непредвидена авария или късо съединение. Допълнително може да се постави последователно и една ел. крушка да ограничава тока. Всичко това става опитно. После може на клемите на акумулаторната батерия да се постави компаратор да следи напрежението на заряд, който да запушва тиристора или да пробваш така схемата да я настроиш при достигане на напрежението на заряд да ти изключва. Но все пак един компаратор е по-сигурно, че дори и при изменение стойността на мрежовото напрежение, няма да се промени прага /максималното напрежение/ на изключване на заряда. Ето ти решение за зарядно, което ще струва жълти стотинки.

Нямам представа до къде ти се простират знанията в тази област, но предполагам щом си правил толкова мощен трифазен инвертор, ще се справиш. Аз само ти давам идея...

Сетих се със закъснение:
Когато приложиш на тиристора постоянно, а не пулсиращо напрежение, той няма да може да се запуши. Ето защо ще е нужно да се модифицира схемата, като се запушва тиристора с отрицателно напрежение на управляващия електрод.
« Последна редакция: Ноември 24, 2016, 02:43:32 pm от EDM electronics »

Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #23 -: Ноември 24, 2016, 04:13:39 pm »
EDM electronics благодаря за отговора! Знанията ми са слаби и повърхностни, всичко при мен става с много четене, трудно и бавно, но ми е извънредно интересно и затова съм се захванал. Показателно за моите малки знания за, че много малка част от написаното от теб ми стана ясна - повечето неща не ги разбра. За да ги разбера ще трябва да се ровя още доста. Като казвам че съм направил инвертор по-скоро е вярно че съм го сглобил. Той всичко на всичко е 3 IGBT модула cm400dy-12nf, един натрупващ кондензатор 1000 микрофарада 600v (изключително читав и доста скъп), контролна платка, която не съм сглобявал аз, а е купена готова, но много добре направена. От мен се искаше да сглобя нещата и да програмирам.
Първоначалната ми идея беше да използвам въпросния инвертор като зарядно с лека промяна в кода за управление, но той е трифазен, а аз не разполагам с трифазен ток. От тук идва и необходимостта от зарядно. Да BMS ще се ползва и в този ред на мисли един обикновен Грец с филтрираш кондензатор директно към BMS-са няма ли да свърши работа?

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 731
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #24 -: Ноември 24, 2016, 04:35:54 pm »
Напрежението в мрежата е 220V, а не  320V. Това последното е върховата му стойност без товар. Не можеш с 220V да зареждаш акумулаторна батерия на 320V, трябва ти по-високо от това напрежение. Изправителя с филтърен кондензатор няма да ти направи напрежението 320V, то само без товар е толкова, като натовариш ще клекне до 220B. Мрежовото напрежение може да повишиш с множител на напрежение, той е еднотактен изправител.

Но схемата горе от темата няма да ти свърши работа, защото ще трябва да се модифицира - ами то пак стана инвертор и нищо не остана от старта схема. В твоя случай няма елементарно решение. Дори и някой да ти даде готова схема, няма да можеш да я оживиш, щом нямаш нужните познания. Все още не се е родил оня, който да предвиди и изчисли на 100% една идея, един проект и да не се налага да се оживи и изпробва,  да заработи от раз /по спомен само Тесла е можел това, защото извънземните му говорили в ухото  :D/. И когато това не стане и не знаеш какво правиш, няма как да оживиш една дори работеща схема.

С две думи искам да ти кажа, че когато някой не може сам да си направи нещо, той си го купува. Е, вярно, по-скъпо е, но придобиването на знания е в пъти по-скъпо, да не говорим, че трябва време за един човешки живот. Затова хората искат 1 500-2 000 лв. за един такъв инвертор - с основание.

Сега, има и друг вариант, но и той е инверторен, и дори да споделя идеята, едва ли ще се справиш сам: мрежов множител на напрежение, токов ограничител /лампа/, мосфет-ключ и ШИМ-контролер стабилизатор. Няма феритни трансформатори, само един транзистор вместо тиристор и т.н. Та това е най-простото и евтиното за твоя вариант.

Още една идея:
Симисторен регулатор, множител на напрежение, токов ограничител /лампа/, компаратор за следене на напрежението на заряд, който изключва схемата на зареждане. От това по-просто и евтино, здраве му кажи... ;)
« Последна редакция: Ноември 24, 2016, 04:51:43 pm от EDM electronics »

Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #25 -: Ноември 25, 2016, 09:47:59 am »
Благодаря, колеги! Ще премисля нещата написани тук и ще избера решение, когато започна да го реализирам ще отворя тема.

Vesay

 • Гост
Re: Схема за автоматично зарядно устройство
« Отговор #26 -: Декември 01, 2016, 10:30:51 am »
Мда, това е колега, но ефективността на Boost converter-а ме кара да не го използвам.