Автор Тема: Йогически техники за подмладяване (и не само)  (Прочетена 83192 пъти)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #30 -: Октомври 02, 2015, 08:33:23 pm »
Цитат
1. Лекарите-учени, които са изследвали причините за дълголетието не са установили никаква връзка с йога.
Естествено, че няма да я установят след като не я търсят или още повече когато я търсят така както пияният си търсел загубения ключ под лампата.
Цитат
Най-полезното в йога е въздържанието от храна - гладуването. Но то само по себе си не е йога, защото и не йоги го практикуват

Да бе така е, ма то и асаните не са Йога щот се практикуват при всяка сутрешна гимнастика. За медитацията пък какво, още повече не е йога, Всички психоаналитици психолози психиатри я ползват в арсенала си. Всъщност какво е това Йога няма такова нещо някакви измишльотини. Така излиза според твоята логика.
Мога да пиша така цяла вечер за да оборвам реторичните ти пируети един по един защото до един са несъстоятелни, но все пак всеки има право да вярва в каквото си иска и на когото си иска.
В заключение само ще кажа, че едни други учени търсиха ключа на пияния не под лампата а в тъмното дето го е изгубил и не щеш ли го намериха.
Свързващият елемент между йога и подмладяването се нарича "FGF21" Но поради твърде високата степен на академизация на съзнанието ти едва ли ще схванеш за какво говоря.

atos
Ако едно нещо ти се стори твърде голяма безсмислица, замисли се дали смисъла му не е прекалено дълбок за да го осъзнаеш от първия път. 

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 270
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #31 -: Октомври 02, 2015, 08:37:20 pm »

Йога е сентенцията  на източните философии. Методите са достъпни, брутални и работещи. Това е система за въздействие отвън-навътре...
Уважаю! 8)

Това което и аз искам да акцентирам - това са техники за правене, а не фейк клипчета в Ютуб, където някой "виси" на скрита подпорка

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #32 -: Октомври 02, 2015, 08:55:43 pm »
Всяка духовна практика има една цел - извисяване и разширение на съзнанието в аспекта на духовния път,чрез който вече да се осъзнае,изживее и съответно твори във Вселената.
Колкото и да дърпаш едно цвете за листата то по-бързо няма да порасне.
Прекаляването с духовните практики от неподготвени за това съзнания обикновено води до скъсване на листата по аналогията с предното ми изречение.
Никаква духовна насоченост на съзнанието и само груб материализъм също е задънена улица равностойно на застой.
Всичко следва своя естествен ритъм заложен не от нас хората.
Когато едно съзнание осъзнае Ритъма и Законите само ще намери своята духовна практика която му е най-полезна и съответно дава най-добри резултати.
В известен смисъл тази тема засяга дори и това което ние търсим тук - СЕ.
Знанието идва свише за тези които са готови и узрели за него.
С напразно блеене  без съзнателен и целенасочен труд резултати няма как да има.
« Последна редакция: Октомври 02, 2015, 09:13:15 pm от RUS »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #33 -: Октомври 02, 2015, 10:00:02 pm »
Цитат
В известен смисъл тази тема засяга дори и това което ние търсим тук - СЕ.
Знанието идва свише за тези които са готови и узрели за него.
RUS дали си наясно колко много си прав.
Според моите лични наблюдения не е толкова от значение дали си готов за него колкото дали си готов да си го поискаш.
"Поискай и ще ти се даде" така пише в библията. Всяко знание което съм поискал истински ми е било дадено по един или друг начин. Колкото и невероятно да звучи, имало е случаи когато съм се питал за нещо което не знам "със сигурност не го знам" и после след няколко дни изведнъж си "спомням" как е решението на въпроса което не съм знаел. 

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #34 -: Октомври 02, 2015, 10:26:07 pm »
Мнозина са призвани,но малко са избрани.
Много ябълки са падали на много човешки глави,но само една е била тази на Нютон.
Все пак за да знаеш какво да поискаш се иска някаква яснота и ширина в съзнанието както и осъзнаване на много неща.
А това се случва след много труд и постоянство в така наречената вътрешна работа.
Несъмнено в този аспект на нещата е добра идея да си спомним за доста на брой мисли на доказани светила останали в историята на науката.
Ще си позволя да цитирам безспорно светли умове с огромен принос за човешката цивлизация с риск да стана и досаден.

„Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли”

„Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече аз вярвам в Бога”

„Моята религиозност се състои в едно смирено възхищение пред безкрайно възвишения Дух.”

„Очевидна е хармонията в космоса, която аз, с моя ограничен човешки ум, успявам да схвана, но въпреки това, все още има хора, които казват, че Бог не съществува. А това, което наистина ме вбесява, е фактът, че тези хора твърдят, че аз поддържам техните възгледи.”

Алберт Айнщайн

„Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог.”

„Ако изчезнат религиозните идеали, които трябва да следваме и които осветляват пътя ни, тогава изчезва скалата на етичните ценности, а заедно с нея се изгубва и смисълът на нашите дела и страдания. Накрая остават само песимизма и отчаянието.”

Вернер Хайзенберг

Фаталната грешка на техническия ориентирания човешки стремеж е, че той вижда своята най-висша цел във възможността да видоизмени природата. Този човешки стремеж се опитва да постави себе си на мястото на Бога, за да може да натрапи на Божествената воля дребнавите условности на своя простосмъртен ум.”

„Науката не може да ни каже нито дума по въпроса защо изпитваме наслада от музиката или защо една стара песен може да ни разчувства до сълзи. Откъде идваме и накъде отиваме? Това е великият необятен въпрос, който е един и същ за всички хора. Но науката няма отговор за него.”
 
Eрвин Шрьодингер

Много от учените вярват в Бога. А онези, които казват, че заниманията с наука правят човека атеист, са вероятно някакви жалки хора”

Ученият трябва да има огромно търпение и смирение, а тези качества могат да му бъдат дадени от религията.”

Макс Борн

Тъй като по отношение на природата ние астрономите сме свещеници на всемогъщия Бог, ние не бива да мислим за славата на своя интелект, а трябва да мислим за славата на Бога.

Йоханес Кеплер

„Движението на атеистите, което обявява религията за преднамерена измама, измислена от властолюбиви свещеници, движението, което посреща с насмешка благочестивата вяра във Висшата Сила, усърдно използва научното познание, с което уж е в съюз, и продължава с все по-бързи темпове да оказва разлагащо влияние върху всички нации и всички социални слоеве по цялата земя.”

„Като физик, следователно като човек, който е служил през целия си живот на трезвата наука и на изследването на материята, съм безспорно свободен от подозрението, че мога да бъда фанатик. И за това след всички мои изследвания на атома, мога да кажа следното:  Не съществува материя сама по себе си! Цялата материя произхожда и съществува само чрез една Сила, която подбужда атомните частици към вибрация и ги поддържа в движение в миниатюрната „слънчева система” на атома. Тъй като обаче в цялата Вселена няма нито една интелигентна или вечна сила (и никога не се е отдало на човечеството да открие така горещо желания „вечен двигател”), ние трябва да приемем, че зад тази сила стои един съзнателен, интелигентен Дух. Именно този Дух е Първопричината на цялата материя.”

Макс Планк

„Атеизмът е толкова абсурден и отвратителен за човечеството, че никога не е имал много последователи.

Нима е случайно това, че лявата половина и дясната половина на всички птици, животни и хора са оформени симетрично? Нима е случайно това, че всички тези живи същества и вляво, и вдясно имат по едно око, по едно ухо, но не повече, че имат нос с две симетрични ноздри, че имат по една ръка или крило, и по един крак, но не повече? Нима е възможно тази подреденост и закономерност да възникне без замисъла и изобретателността на един Всемогъщ Творец?

Нима е случайно това, че очите на всички живи същества са прозрачни в своята сърцевина, че всъщност те са единствените прозрачни телесни органи, че са обвити с твърда прозрачна обвивка, че са изпълнени с прозрачна течност, че имат по една кристаловидна леща и една зеница пред нея? И всички тези части на окото са толкова изящно сътворени, че нито един майстор не може да ги направи по-съвършени. Нима сляпата случайност е знаела за съществуването на светлината и на законите за пречупване на светлинните лъчи? Нима сляпата случайност е тази, която е сътворила по най-прецизния начин очите на всички живи същества, за да могат те да използват светлината?”

Исак Нютон

Накрая излиза че тези велики хора са постигнали яснота чрез друго средство - физиката,а не чрез йога например.
Всички пътища водят до едно и също място,до една и съща цел...разликата е в това как ще преминеш и стигнеш до там....и какво ще ти струва това.

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 270
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #35 -: Октомври 03, 2015, 01:17:54 am »
Цитат
Накрая излиза че тези велики хора са постигнали яснота чрез друго средство - физиката,а не чрез йога например.
Всички пътища водят до едно и също място,до една и съща цел...разликата е в това как ще преминеш и стигнеш до там....и какво ще ти струва това.

Има и варианта да комбиниране двете неща, без противопоставяне. 8)

Yoro

 • Гост
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #36 -: Октомври 04, 2015, 01:20:16 pm »
Здравей
caduceus!

И без да си режа небцето от както имам работещ генератор който концентрира и излъчва микс от енергии непонятни за повечето хора и ги излъчва с невероятна мощ установих,че той действа благотворно на организма на човека и открива много нови перспективи и възможности за който не сме и подозирали...
Като си направиш и твоя генератор с пет бобини ще го усетиш.

Пентаграма е символ на мощ от хиляди години преди христа...

Поздрави!

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #37 -: Октомври 04, 2015, 01:53:25 pm »
Здрасти Жоре,
ей на това му викам развален телефон  :) Ако прочетеш малко по-внимателно, ще видиш че точно това казах в постовете си - че не е нужно да се реже нищо както правят идиотите в Индия и по света, които не вникват в текстовете. Още повече пък небцето - става дума за ципата под езика и после изтеглянето му, което пак казвам е доста безумно и безсмислено упражнение.
Айде да четем по-внимателно. А генератора ти няма никаква връзка с темата, тя е за йогийски техники, а не за технически устройства. Ако почнем да приказваме за оргонна техника, мога да покажа не е едно, а няколко такива мои нови неща, които имат сериозно влияние върху здравето и тялото и са доказани с лабораторни тестове - но темата просто не е за това. 
Поздрави!

Yoro

 • Гост
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #38 -: Октомври 04, 2015, 02:07:57 pm »
Зная какво е небце.Но тези енергии дали са хванати от определени  хора.
Не всички усещат,че ги има и им въздействат.
Но тези които знаят и усещат природните енергии не знаят още,че
може да се създаде и усили нужната енергия и да се въздейства на организма
за да се излекува човек без да ползва медикаменти и да ползва свръх способностите на някои....

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #39 -: Октомври 04, 2015, 03:28:21 pm »
Ако и да получиш нещо то е на заем,временно...задържиш ли го -ще ти се отнеме по един или друг начин.
Алчността за сила,власт се компенсира неизменно рано или късно.
Едно идва,друго си отива - нищо не можеш да спреш или задържиш.
Това е естествения ход на нещата.
Прозорливия вижда това отвъд желанията си и белия шум на ума.

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 270
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #40 -: Октомври 04, 2015, 04:32:43 pm »
Правилното според мен е да развиваме сами тези енергии, без да очакваме на технически устройства.
Разбира се, експериментите и устройствата на Райх са интересни, но по практично е да не зависим от такива.
Ако не е секретно устройството с петте бобини,  може да е интересно да го обсъдим.

paparosko

 • Гост
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #41 -: Октомври 05, 2015, 10:26:30 pm »
Самото заглавие на темата - "...за подмладяване" предполага, че става дума за хора, занимаващи се с йога, които не са в първа младост.
Обикновено когато човек е вече на години малко трудно е готов да промени навиците си, следователно и характера.
А за да постигнеш някаква физическа промяна (в случая подмладяване) е необходимо да промениш начина си на мислене, следователно и начина си на живот, защото всеки човек сътворява своята действителност посредством своя ум и своите мисли.

И тъй като светът е ментален, колкото и да се напъваш с асани, пранаяма и медитация (формално изпълнена), не влагаш ли точно определени за целта мисли, вяра в крайния резултат и въображение за постигането й, може дълго да си чакаш.

Ако някой предполага, че истинските йоги не използват силата на мисълта за постигане на висшите йогийски практики, в това число и самадхи, да не говорим за пословичните "чудеса", като левитация, раздвояване на личността, телепортация, материализиране на предмети и др. - то той, мога да заявя, че е в дълбока заблуда.

Та в основата на всичко, на самия живот е ума и когато човек успее да овладее ума си, успее да контролира мислите си, то той ще може да управлява целенасочено и живота си. Тогава от него ще зависи дали ще изглежда млад въпреки годините си.

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 270
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #42 -: Октомври 06, 2015, 12:56:00 am »


Ако някой предполага, че истинските йоги не използват силата на мисълта ...

Това е едно от интересните неща при кечари мудра - имаме определено положение на тялото(на езика) но и активна концентрация в енергийния център между веждите.
Разбира се, важен е и начина на живот, на хранене и др. Но то е въпрос на желание. За който това представлява интерес и/или необходимост, би могъл да изследва и да опита. И това мисля е за предпочитане пред баснята за лисицата и киселото грозде. 8)

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 283
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #43 -: Октомври 18, 2015, 07:56:38 pm »
И нещо интересно за Кхечари мудра. Из личния опит на един българин.

http://www.parallelreality-bg.com/statii/obsti/447-2013-02-04-22-31-57.html

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 270
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Йогически техники за подмладяване (и не само)
« Отговор #44 -: Октомври 19, 2015, 05:16:44 am »
И нещо интересно за Кхечари мудра. Из личния опит на един българин.

http://www.parallelreality-bg.com/statii/obsti/447-2013-02-04-22-31-57.html

Определено не съм фен на този сайт и не препоръчвам дори посещението му, но в разказа има много интересни неща, явно човека наистина има някакъв опит. И вероятно много голям късмет(заработен от минали животи) . Определено е рискувал според мен живота си и не съветвам никой да си реже езика, още повече че не е нужно - техниката има вариант и без рязане и това с редовна практика може да бъде разбрано. Но има още нещо много важно - и за това се споменава от самия автор на Хатха Йога Прадипика - в смисъл че хатха йога(физическата/асани, пранаяма др.) без раджа не става - и акцентирането в случая само на положението на езика не е подходящо. Енергията следва мисълта - а мисълта / концентрацията трябва да се насочена към точката между веждите - и това е техника описана още в Бхагават Гита (6;13)

Цитат
Като държи изправено тялото,
както и шията и главата,
към върха на носа да насочи   
своя поглед — встрани да не гледа.
.

В този център се срещат 3 от основните енергийни канали - ида , пингала и Сушумна, и работата с него има значение както за енергийната система, така и за ума и функциите на тялото.
Тоест Кечари мудра е комбинирана техника, от обръщане на езика и концентрация между веждите. Според мен това насочване на езика нагоре концентрира допълнително енергията, но техниката може да се прави и без обръщане (да не говоря пък за рязане) и щом даже Дънов е давал тази техника за практикуване (концентрация между веждите), може би не е толкова чак опасно (а неговите методи са проверявани и подходящи за западноевропейците). Естествено за материалистично мислещия човек и казаното от него може да изглежда... хм странно. Но опита бие всички авторитети.
Не случайно не искам да конкретизирам, но откакто разбрах, че той е давал такава техника (преди повече от 15 г.) някои неща са...

Според Парамханса Йогананда концентрацията на "Христовия център между веждите"(както той го нарича) е алтернативен метод на крия-практиката в крия йога, която се смята за тайна и се дава при посвещение. Това бях чел още преди време от една книжка с разговори/въпроси между него и негови ученици.

А ето от Учителя:
Цитат
Аз не искам сега да ви занимавам с теории. Теориите са   известни положения, но има една истина, която всеки може да   провери. Ние считаме пчелите, че са много глупави, че те не   разбират нищо, че те по инстинкт вървят. Има много учени   пчели. Оказва се, че те си имат станции на радио. Всяка една   пчела си има радио в тялото. Когато тази пчела отиде да бере   мед, като намери някъде цвят, оттам изпраща вълни до станцията   на кошера. Те  долавят тези вълни.  Тази пчела има един начин   да говори. Една пчела балерина като затрепти с крилата, тогава   всички пчели излизат. Сега тези работи ги описват не   религиозни хора, но хора, които не вярват, които са скептици,   които не вярват в Бога. Те са изследвали, че в стомаха някъде,   в тялото на тази пчела са тези неща.  Пчелите имат и един хубав барометър, с който мерят кога ще се развали времето и   пчелите се връщат. Инструменти си имат. Не само това, но те си   имат вътрешно осветление, инсталация си имат. Пчелите си имат   една инсталация на къси вълни. Те схващат лъчите, които ние не
можем да схванем.  Казвате, че в тъмно живеят. Много се   лъжете. Не, в светлина живеят, но не в нашата. Вътре си имат   инсталация и вечерно време е осветена хижата. Ние казваме, че   на тъмно живеят. Някои пчели отварят, но външната светлина ги   смущава. Ние считаме, че човек има съвсем повърхностни   понятия. У човека има едно чувство между веждите, има една   жлеза в гърлото, друга в сърцето, трета в гръбначния стълб и   ред други жлези, чрез които човек може да се ориентира в много   работи, които сега ви смущават. Запример, вие не знаете какво   ще бъде времето утре. Вие може да знаете прекрасно. Има някой   да ви дава пари. Има една жлеза, която може да ви каже онзи,   който има да ви дава, ще даде ли парите или не. Как? Онзи,   който има да ви дава, казва: Няма да ви дам парите. Той   препраща вълните в пространството. Тази жлеза долавя тези   вълни, казва: Няма да ти плати. Ще ми плати.  Той казва: Туй е   неговото последно мнение, което той не е казал. Ти слушаш,   каквото той е казал и вярваш. Туй, което казва тази жлеза, е   вярно. Туй сега наричаме интуиция. Не е интуиция. Една жлеза   има, която мисли много умно и не само засега, но и след хиляди   години може да ти каже, какво ще стане.
«БЪДЕТЕ ПРОЧЕЕ РАЗУМНИ», неиздавани?
беседа, държана от Учителя на 28 май 1933
  год. в 10 часа с. Изгрев, София

Ако някой човек влезе в един свят между святи хора, които виждат много повече от тях, които са слепи, трябва ли да не им се вярва? Тия хора виждат, те имат нещо повече от другите. Запример аз ходя като вас, гледам като вас, но виждам нещо повече от вас. Вие не виждате това, което аз виждам. Та у всеки човек има едно шесто чувство, което, като се развие, то ще внесе в него нещо повече, отколкото у другите хора. То ще премахне страданията у човека. Това силното, което може да премахне страданията у човека не само за един момент, но за през целия му живот, това е новото положение, това е зрението, или това е още тъй нареченият ум, който ще дойде да се прояви. Той е в сила да премахне всички мъчнотии. И ако вие знаете, че някъде има заровени богатства, той ще дойде да ги разкопае. Вие ще си вземете колкото пари ви трябват и с тях ще си поправите къщата, ще си платите дълговете и ще помогнете на бедните. И ако някой заболее, ще можете да се лекувате.
Питам, в какво седи истинското знание? Ако болният извика един виден лекар да го лекува, трябва ли лекарят да се облече с най-хубавите си дрехи, да обуе най-хубавите си обуща, да си тури най-новата шапка и да пита болния дали го харесва. Болният веднага ще му каже: “Господин лекаре, аз не се интересувам нито от твоите нови дрехи, нито от твоята шапка или обуща, аз се интересувам от знанието, което имаш и с което можеш да ми помогнеш.” Ако лекарят изпълни задачата си както трябва, тогава ето какво ще стане. Болният е милионер и затова, като се излекува, в знак на благодарност той ще даде на лекаря около половин милион долара, които ще бъдат достатъчни, за да уреди той работите си, защото лекарят има знание, вещина, но той е беден. Тъй щото парите ще му дойдат точно намясто. Следователно, когато ти се яви умът, той няма да те пита дали ме харесваш с дрехите и с новата ми шапка, но ще ти даде цяр за твоята болест. Затова пък ти на своя лекар ще повериш всичко, каквото имаш. Това е, което Христос е разбрал ­ да се отречеш от себе си и да повериш всичко на своя ум. Това е, което религиозните казват ­ да повери човек съдбата си на духа си, който го ръководи. Тъй щото да повериш всичко не на своята съдба, но на своя ум, който е божествен. Това е, което може да ни спаси. Човек ще повери съдбата си не на своето сърце, но на божествения ум в себе си.
Та казвам, има един човек у нас, когото ние не познаваме. Този човек е наречен мълчаливият. В окултната наука поддържат, че човек има едно място, дето този мълчаливият живее. Между веждите на човека има една малка празнина, в която нищо не може да влезе, и човек се задоволява да живее в това малко кюшенце, в тази малка дупчица. Този духовен, мълчалив човек влиза в това малко кюшенце и оттам през очите на човека наблюдава какво той върши. Този човек наричат мълчаливия наблюдател на живота. Човек на сърцето само въздиша, обикаля нагоре-надолу и само казва: “Няма ли кой да ме избави от това положение?” Мълчаливият казва: “Има.” “Къде е той?” Мълчаливият пак си мълчи. Човекът на сърцето пак казва: “Дотегна ми вече сиромашията. Няма ли някой да ме избави от нея.” “Има.” “Де е той?” Пак мълчание. Този мълчалив наблюдател е влязъл в човека вътре, в една малка дупчица и само мълчи и наблюдава като едно косерче. Ако кажеш на човека, че спасението му е вътре в него, между веждите, в една малка дупчица, те ще почнат да се смеят. Този човек е умен, той седи в това кюшенце и оттам с помощта на радиото си постоянно препраща и изпраща новини, съобщава за човека как прогресира и какво върши.

Та казвам сега на сестрите и на братята, които искат да служат на Бога, които искат да служат на човечеството, те се нуждаят от ум, от знания. С това знание, което сега имате, вие ще отидете дотам, додето са отишли баба ви и дядо ви, вие ще имате същите постижения, каквито са имали те, и не можете да отидете по-далеч от тях.

Десета неделна беседа
27 ноември 1932 г., неделя, 10 часа
София , Изгрев

…в организма има много още важни жлези. Една от тях е тази, която се намира между веждите, в мозъка някъде. Тези жлези индусите ги наричат “чакри”. Чакрите са особен род жлези, свързани със специални функции. От всяка жлеза се създават особен род енергии, специфични енергии. Ако човек не може да произведе в себе си умствени, духовни енергии, това показва, че съответните органи в него не са събудени. Човек трябва да работи върху себе си, да дойде до положение да отделя фина енергия, с която да извърши някаква по-висока работа. Той трябва да се разбира в това отношение.
За пример, дойде ли до любовта, знае се, че любовта има 3 полюса, свързани с 3 различни центъра: любов към Бога, който център се намира в горната част на главата; любов към ближния, който център се намира в средата на главата; и най-после, любов към себе си, чийто център се намира в малкия мозък. Последната любов е най-груба, поради енергиите, които се развиват у човека. Днес хората живеят специфично с тази любов, вследствие на което мислят само за себе си.
Най-важна любов е любовта към Бога. Този център е от най-голямо значение у човека. И ако българите са страдали досега толкова много, това се дължи на факта, че у тях тази жлеза, този център на любов към Бога е слабо развит. У славяните, обаче, този център ­ любов към Бога ­ е най силно развит. Затова именно на тях е дадено толкова много земя. Защото те обичат Бога. Няма народ, на който Бог да е дал толкова много земя, както на славяните. Докато славяните обичат Бога, всичко ще имат. Щом изгубят любовта си към Бога, всичко ще изгубят. На какво се дължи силата на човека? Силата на човека се дължи именно на тази жлеза у него, на любовта му към Бога.

Ще имате предвид следното правило: когато сте развълнувани, сутрин или вечер, концентрирате ума си или към края на носа или към центъра на веждите. Защо? Във веждите вътре, между космите има празнина, наречена “Празнина на безмълвното наблюдение, на Божествения ум”. Ще се концентрираш, ще държиш ума си буден, докато ти дойде една светла мисъл, едно просветление. Да кажем, че решаваш един важен въпрос. Спри ума си върху него и след малко ще проблесне една малка светлина, ще ти дойде една
светла мисъл, която ще те напъти към този път, в който трябва да тръгнеш. Понякой път, когато на хората им дойдат големи страдания, свиват веждите си. Когато човек свие веждите си, той несъзнателно концентрира ума си към центъра на веждите. Щом концентрирате ума си нагоре, вие го проектирате от центъра на главата си към cлънцето, т.е към централното cлънце на духовния свят. Ние определяме че Бог е над главата ни. Не мислете къде е Бог. Щом проектирате ума си към веждите, нагоре, непременно твоята мисъл ще донесе някакво благо в живота ти.
“Абсолютна справедливост”.стр.144, ООК IV година, 2002 ИК “Жануа’98”

Седалището на Духа във вас знаете ли къде е? То е в една празнина между двете вежди – то е мястото на Божествения Дух, то е мястото на безмълвието. Човек сам по себе си представлява един кръст – вежди, нос и чело. Затова у нас Господ живее в центъра на кръста и когато ние намерим този център, няма вече да биваме разпъвани.
10 август, неделя, 1914 г. Годишна среща на веригата

Казвам: "Всеки камък тежи на мястото си". Всяка една мисъл има   ценност, само когато е свързана с разумния свят. Ако няма в   света такива разумни същества, на които да разчитаме, на кого   ще разчитате най - после? Слънцето се управлява от тях,   звездите се управляват от тях, въздухът се управлява от тях,   реките се управляват от тях, движението на цялата земя се   управлява от тях.  Всичко, каквото става на земята, навсякъде   те работят, навсякъде те са господари. Кажете ми, какво ще   правим ние на земята? Те разполагат с всичко.  Аз не искам да   оставям в ума ви една идея за караконджовци. Това не са   караконджовци, това са същества.  Всеки може да направи опит.   Когато сте отчаяни, наскърбени и никой не може да ви помогне,   щом си отправиш ума към тях, веднага ще ви просветне и ще   имате мир. Тази жлеза у вас веднага ще възприеме и ще каже: Не   се безпокой, всичко ще се уреди. Като четем 91 псалом, какво   се казва там? Аз не казвам, че то е ново за вас, но вие да   придобиете вяра в онова, което е поставено у вас, после да   вярвате в онова, което е поставено в другите хора. Трябва да   вярвате едни на други. Не в онова, което те проявяват, но в   онова, което е вложено в тях. Бог е вложил нещо в тях. Не в   онова, което аз съм хванал по радиото, но в онзи Божествен   процес, който работи.

Тези жлези, като работят у нас,   тогава ние схващаме; а щом съгрешим, тогава се прекъсва   съобщението и ние се намираме в едно безизходно положение.   Знаете ли какво нещо е да изгуби човек вяра в себе си? Знаете   ли какво нещо е да дойде човек в едно вътрешно противоречие?   Та, развивайте сега в себе си или дайте ход на божественото.    - Да развивате тези жлези в себе си. Вие може да ги знаете.

И вие всички вярвате, че земният живот   ще се оправи. Как ще се оправи? Когато се изправят жлезите и   един ден всички ще бъдете зрители, че този живот ще се оправи.   Повече от хиляда години няма да отидат. Някои от вас ще се   преродите около десет пъти и в последното прераждане вие ще го   видите.  Та нашата задача в света е онзи, великият Божествен   план, който ще се реализира. Майката, която ражда едно дете,   нейната цел не е туй дете да остане дребно, но нейната цел е   туй дете да израсте.  Божественият план е ние да останем сега   деца. Бог вижда всичките несрети, но Той казва: Туй дете ще   израсте, въпреки всичките противоречия, които съществуват.   Този Промисъл, един от тези ваши братя, все ще се намери.   Вслушайте се някой път, когато сте в мъчнотии, вслушайте се в   тази жлеза, някой път в гърлото ще ви проговори, някой път под   лъжичката. Вие ще кажете, това е илюзия.  Никаква илюзия не е.   Ще видите, че туй, което се казва, ще стане. Ако не стане,   чакайте тогава. Тук, в Писанието, има предсказани неща.   Пророците са имали в себе си развити тези жлези и всичко това   те са го виждали. Някой пророк казва: Туй и туй ще стане и   всичко така става. Вие ще кажете, случайно се случило.  Случва   се веднъж, два пъти, три, четири пъти, случва се деветстотин и   деветдесет и девет пъти. Това вече не е случайност. Това е   една закономерност, в която вие трябва да вярвате.   Та съвременното християнство от едно теоретическо християнство   трябва да премине в реализирането на тези светли идеи. Ние   казваме: - Като ида на онзи свят. Не разбирайте в другия свят   смъртта си, но разбирайте, когато у вас стане една промяна,   когато вие умрете за вашето невежество, та да се просвети   вашият ум, или туй, което Христос казва: Да се родите изново.   Това е небето. Като се родите, вие дали сте в онзи свят или   сте в този свят, ще бъдете свободни. И тук ще бъдете свободни,  и там ще бъдете свободни.
«БЪДЕТЕ ПРОЧЕЕ РАЗУМНИ», беседа, държана от Учителя на 28 май 1933  год. в 10 часа с. Изгрев, София