Животът- начин на употреба! > Неконвенционални практики и учения
Йогически техники за подмладяване (и не само)
EDM electronics:
Темата се измести доста от фокуса си и премина в това да се рекламира йога, като панацеята за здравето и дълголетието. Нямам намерение да изпадам в ненужни спорове, затова ще дам за последен път мнението си - обобщено, тъй като след прочетени над 100 книги по холистична медицина, в т.ч. и 2-3 за тайните на дълголетието, в които е засегнато също и йога, съм разбрал и обобщил в кои практики се съдържа каймака, които носят РЕАЛНИ ползи, а не са религиозни вярвания или там какво някой прочел или пък вярвал. За практика да не говорим, без нея не вярвам на нищо! Търсят се механизми, които ще работят при всеки, при обикновения човек, а не само при някакви гуро-аскети.
1. Лекарите-учени, които са изследвали причините за дълголетието не са установили никаква връзка с йога. Други са там важните неща. Много са, но не и йога. Йога също има принос за здравето и вярвам, че е полезно до онези степен, докато човек не вземе много на сериозно нещата, та да се различава много от околните. Едно от тях, базата, основата е генетичната обремененост, тя е 30% от здравето и продължителността от живота. Другото е труд, труд и много труд. Третото е здравословната среда. Ако йога живее в район с повишена радиация и токсичност, нито кундалини, нито мантри, нито медитации и пр. ще му помогнат. Сигурно има йоги, които са дълголетници, но това не се дължи на кундалини и пр. непознати нам енергии, които те така добре събират от въздуха.
2. Твърдя, че ако човек се занимава редовно със спорт /не професионален, защото той е вреден/ ще обира от въздуха в пъти повече кундалини без да го осъзнава, ще има в пъти по-добро кръвообръщение, в пъти повече ще пречиства кръвта си поради физическото натоварване и повишената циркулация и мн. др., в сравнение с йога. Имунитетът му ще е в пълна бойна готовност с пълно бойно снаряжение. Факт е, че няма нито един йога, който да е станал шампион, не защото не иска, а защото не може. За мен йога, като премахнем религиозната съставка и вярата в кундалини си е една мързелива гимнастика. Чесането по носа или ухото, за да стимулираш някоя си жлеза и да предизвикаш вътрешна секреция може да се постигне със спорт в пъти по мощно, тъй като мозъка сам командва тогава тези процеси и отделя особено хормоните на щастието - ендорфин и серотонин. Това е естествения наркотик и той кара човек да се чувства, като на 25 г. Той стимулира и регенерацията в организма. А за да се провокират тези процеси се изисква физическо натоварване с определена продължителност. Със седенето на летящото килимче няма да се случат тези неща. При спорт се засилват секрециите от организма: слюнката, сълзите, ставните течности, перисталтиката на червата и абсолютно всичко друго.
3. Имам доста колеги, които се занимават с йога, разчитайки да подобрят здравето си. Със сигурност постигат някакви успехи, но дългите години занимание не са ги срещнали още с кундалини, света на духовете и другите измерения. Чисто и просто гимнастиката им помага в някаква степен и спазването на някакъв хранителен режим, дисциплинира ги от хаотичния им живот. Има и по-мощни методи да си помогнат, които не са йога, но те са по-трудоемки. Друго е да си мързелуваш на летящото килимче и да се самозаблуждаваш, че енерегията ще нахлуе в теб, като през фуния по лесния начин.
4. За мен най-полезното в йога е медитацията. Тя е отлично средство за премахване на стреса, но вече има и доста по-добри начини от ЗАПАДНАТА медицина, които премахват стреса от клетките на тялото - защото той е там, а не в мозъка! Най-полезното в йога е въздържанието от храна - гладуването. Но то само по себе си не е йога, защото и не йоги го практикуват. Няма по-мощен метод за здраве и дълголетие, издръжливост и т.н. от гладуването. В него няма никакво кундалини, левитации, други измерения и извънземни. Това е естествен механизъм за регенерация, даден от бога. Ако йога не гладува, а само прави гимнастика на летящото килимче, НАНАЙ да се срещне някога с кундалини, остава му само физарядката. Йога който не гладува става един дебел йога. Гимнастиката на йога няма да могат да спрат процесите на натрупване на мъртви клетки в тялото. Тях единствено и само гладуването премахва, особено след 30 г. - възраст. Автолизата силно намалява след пубертета и направо изчезва на средна възраст! Тогава има само един метод - ГЛАД.
В заключение: Йога със сигурност е полезно за здравето занимание, но не е условие за дълголетие!
При йога нещата са силно пресилени от народните предания. За мен е по-скоро религия. Ето за какво става въпрос:
https://www.youtube.com/watch?v=-UFjMWIcecs
https://www.youtube.com/watch?v=hujstk1edo0
https://www.youtube.com/watch?v=WGcGznfUtNI
GreenHulk:
Не трябва да се бъркат фокусите и номерата с реално постижими резултата вследствие прилагането на йога.
Сравненията със спорта не смятам, че са особено подходящи - целите и методологията са различни, а от там и резултатите. Не твърдя, че всеки, който практикува йогически техники ще издигне кундалини и че ще стане безсмъртен и всемогъщ сидха.(може би не веднага в този живот).
физическите упражнения "асана" в йога действително са само една част от системата - при това нито първата част, нито последната. Започва се с морални и етични принципи - да не се лъже, краде, ненасилие, др.
След това асани хатха-йога и пранаяма (дишане) за активиране на чакри и енергийни кана и подготовка за концентрация и медитация, като за последните има различни начини. Целта определено не е гимнастика и даже има съвсвем директно указание в Хатха Йога Прадипика в смисъл, че хатха йога без раджа не върви.
Йога не е религия, но почива на духовни принципи и закономерности, тъй като и човек не е просто една колония "неизвестно как" събрани клетки, а има и енергийни тела, душа и Дух. И това не е религия, това са факти, които хора с възможност за това са го констатирали още в дълбока древност, а повечето хора сега не могат да направят същите изследвания. В бъдеще това няма да е така, защото ясновидството ще е много по-масово.
Тъй като и да не сме йоги все пак дишаме ако го правим бавно и дълбоко все ще имаме полза, и обратното - плиткото и бързо дишане в дългосрочен план може да доведе до неблагоприятни последствия.
Съгласен съм че вече и не всички техники, които да описвани в йога да подходящи за съвременните хора, тъй като и енергиите и хора са се променили доста за няколко хиляди години. Но за дишане през едната и другата ноздра и за концентрация между веждите е говорил и Петър Дънов, а това, което той е давал по неговите собствени думи е проверено. Аз също съм проверил и знам че работят. Който иска , може да опита. Изобщо нямам намерение да убеждавам хора с атеистичен или материалистичен мироглед, че водата е мокра - това лесно може да се провери с натопяване на ръката във вода.
Повече пот в ученията, по малко кръв в боя. А според някои "борбата е безмилостно жестока". Хубавото е все пак, че след това не остават само червеи... 8)
Иван Димов:
Ще кажа още нещо относно левитацията и ще прибавя към нея и други свръхспособности като телепатията и телекинезата. Някои хора се раждат с такива дарби, други ги придобиват с упорити тренировки, но така или иначе тези дарби са факт. Друг е въпросът, че покрай оригинала винаги се правят и опити за фалшификация с цел печелене на пари. Видеа в мрежата много и покрай истинските феномени има и много фейкове също както е и със свободната енергия (СЕ). Гледал съм видео на един журналист, който е заснел йога в храм. Там имаше реална левитация, но не си записах сайта понеже не мисля, че трябва да доказвам на някого нещо. Сетих се също за Дейвид Блейн (David Blaine), когото можем да наречем факир. Той може да левитира, владее телепатия и телекинеза. Първо прави разни фокуси на хора дори по улиците и даже на туземци в джунглата, а после внимателно наблюдава техните реакции. Имам чувството, че направо ги сканира с изследователска цел. Има доста видеа за него, ето някои от тях:
https://www.youtube.com/watch?v=w6CNvFnlPL0
https://www.youtube.com/watch?v=lFREVPJpVU8
https://www.youtube.com/watch?v=JVCp88JNMS8
https://www.youtube.com/watch?v=MixobXu3_Hw
https://www.youtube.com/watch?v=Czlx76crCE8
EDM electronics:
Наивниците нямат възраст.
Пълно е с видеа за левитации от т.н. илюзионисти. Толкова им е проста илюзията, че няма да си губя времето да я обяснявам. Който гледа Дискавари, знае как стават тези "левитации". Там има достатъчно разбивачи на митове.
По отношение на мита за дълголетието на йогите, тяхната издръжливост и пр. мисля дадох доста примери, дори със самия Буда, които са показателни, какво всъщност представлява.
Най-важното условие за дълголетието е да не се работи. Работата най-много скапва здравето на човека. Човек е създаден да твори, не да работи. Работата е за робите, които боговете са създали. Повечето йоги-учители са едни михлюзи. Те по цял ден или лежат в някой хамак вън от цивилизацията или стоят в стойка лотос и михлюзлуват, очаквайки нирваната. Левитацията им се изразява в подскоци при стойка лотос. Това те наричат левитация.
Не съм видял някой нормален човек от цивилизацията да левитира и летейки да ходи на работното си място.
Ако някой много му харесва да левитира и да живее дълго, да хваща гората и да се отдаде на мантри, самохипнози и пр. полудявания. :D Само да внимава, като ходя в гората, да не го взема за дивеч. ;D
Аtos:
Зарекох се да не пиша в тая тема, но не се сдържам...
--- Цитат на: Радико в Октомври 02, 2015, 08:10:06 am ---
Неправилно дозирана Йога и разболява и убива.
--- Край на цитат ---
По-голяма безсмислица рядко може да се измисли...все едно да кажа, че неправилно дозиран живот разболява!
Говоря буквално за ЖИВОТ! Моля тези, които наистина нямат познания в материята, като пишат ДА ПОДЧЕРТАВАТ, че това са си някакви техни догадки просто!
Йога е сентенцията на източните философии. Методите са достъпни, брутални и работещи. Това е система за въздействие отвън-навътре, за разлика от останалите будистки учения, при които първо се овладява духа!
До Йога можем да поставим първичното кунг-фу, въпреки, че няма много база за сравнение, просто начинът на овладяване на "чи" и методите на въздействие са сходни!
Ученикът започва с физическата част на нещата и са нужни много години на усилия за постигането на съществени резултати в духовен аспект!
И...EDM, това не е реклама за дълголетие или безсмъртие!Тези прояви са следствия, а не цел!
Човешкият дух така или иначе си е безсмъртен, дали ще се научиш обаче да управляваш процеса на "скачане от тяло в тяло" или тотален рефреш - въпрос на желание и себеосъзнаване!
При всяко прераждане ти се "трие РАМ-а", но "харда" пази информацията от предишните животи. Дали ще съумеем да се програмираме така, че да го четем - наш проблем!
Принуждавам се на този груб, прагматичен пример, понеже е най-близо до разбиранията на много хора!
А за обитаването на моментното си тяло си прав - физическите упражнения го поддържат в добра форма, но...дотам:)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия