Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Стърлинг
Да направим заедно Стърлинг!
Dedo pop:
на околната среда
juliang:
Както казах по-горе, съвременните климатици се опитват да минимизират консумацията на енергия. Следят температурата на фреона. Опитват се да работят с минимална темп. разлика, защото по-висока разлика може да се получи само при по-високо налягане, което изисква по-голяма мощност от ел. мотора.
Много по-ефективно е да ползваш излишната топлина за загряване на вода. Температурата на водата във водопровода дори и през лятото рядко надхвърля 18-20 градуса. Можеш с излишната топлина от климатика да загрееш тази вода до 30-40 градуса преди да я вкараш в бойлера или в топлообменника на ТЕЦ-а и да реализираш прилична икономия от сметката за топла вода. Има такива чилъри на пазара, има и бойлери със серпентини които лесно и евтино могат да реализират тази система. Лошото е че цените са сериозни, и трудно се избиват от икономията при едно домакинство. Смислени са за хотели, офис сгради и подобни.
GreenHulk:
juliang, друго нещо е директното превръщане на топлинната енергия в механична
juliang:
Хълк, огледай се в момента ако си у вас и ми кажи колко уреда виждаш, които да ползват механична енергия? Аз лично виждам един - вентилатора. Обаче той в момента не работи...
Но от топлинна енергия ще имам нужда съвсем след малко като отида да се къпя. Много топлинна енергия.
Да, електрическа енергия е необходима по всяко време, но моето мнение е че Стърлинга въртящ ел. генератор, след това инвертор, евентуално акумулатори за съхранение на енергията ... това просто обезмисля цялата икономия.
Чичо НОНЧО:
Юлиянеg,
твоето мнение няма никаква стойност, бе човек и на никого не е нужно!
Айде пий си ракията там и не се занимавай с глупости!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия