Автор Тема: Да направим заедно Стърлинг!  (Прочетена 81240 пъти)

Неактивен Dedo pop

 • Активен
 • **
 • Публикации: 297
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #15 -: Август 30, 2015, 08:22:25 pm »
    на околната среда


Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 466
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #16 -: Август 30, 2015, 09:14:01 pm »
Както казах по-горе, съвременните климатици се опитват да минимизират консумацията на енергия. Следят температурата на фреона. Опитват се да работят с минимална темп. разлика, защото по-висока разлика може да се получи само при по-високо налягане, което изисква по-голяма мощност от ел. мотора.
Много по-ефективно е да ползваш излишната топлина за загряване на вода. Температурата на водата във водопровода дори и през лятото рядко надхвърля 18-20 градуса. Можеш с излишната топлина от климатика да загрееш тази вода до 30-40 градуса преди да я вкараш в бойлера или в топлообменника на ТЕЦ-а и да реализираш прилична икономия от сметката за топла вода. Има такива чилъри на пазара, има и бойлери със серпентини които лесно и евтино могат да реализират тази система. Лошото е че цените са сериозни, и трудно се избиват от икономията при едно домакинство. Смислени са за хотели, офис сгради и подобни.

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 211
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #17 -: Август 30, 2015, 09:26:24 pm »
juliang, друго нещо е директното превръщане на топлинната енергия в механична

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 466
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #18 -: Август 30, 2015, 10:37:56 pm »
Хълк, огледай се в момента ако си у вас и ми кажи колко уреда виждаш, които да ползват механична енергия? Аз лично виждам един - вентилатора. Обаче той в момента не работи...
Но от топлинна енергия ще имам нужда съвсем след малко като отида да се къпя. Много топлинна енергия.
Да, електрическа енергия е необходима по всяко време, но моето мнение е че Стърлинга въртящ ел. генератор, след това инвертор, евентуално акумулатори за съхранение на енергията ... това просто обезмисля цялата икономия. 

Неактивен Чичо НОНЧО

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 109
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #19 -: Август 30, 2015, 10:50:08 pm »
Юлиянеg,
 твоето мнение няма никаква стойност, бе човек и на никого не е нужно!
Айде пий си ракията там и не се занимавай с глупости!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 285
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #20 -: Август 30, 2015, 10:58:05 pm »
Значи в тези неща има една странна зависимост. Явява се нещо като константа на сложност.
сложните за изпълнение от техническа гледна точка са сравнително прости от технологична гледна точка. Примерно един 4тактов двигател е технически по сложен от един двутактов. Двутактовият, който има много по голям потенциал "на теория" на практика е пълен провал когато се използват за направата му технологии добри за 4 тактовия. За да развие напълно потенциала си двутактовия двигател са необходими технологии и материали които вдигат неимоверно цената му. това е причината поради която двутактовия двигател е вече на изчезване. Някога е имало двутактови кораби "дизелови"  двутактови дизелови камиони "първите модели на руския "МАЗ" сега останаха само верижните триони и една част от мотопедите.
Аналогичен е случая и със Стърлинга.  Механичното му устройство е невероятно просто а това означава невероятни технологични трудности. Иначе потенциала там е огромен. Примерно ако специфичната честота на излъчване на материала от който е направен горещият цилиндър съвпада със специфичната честота на поглъщане на работния флуид ще се подобри съществено работата на двигателя по разбираеми причини. но тук опираме до много високи технологии. Друго още не съм срещал Стърлинг с регулиране на изпреварването, това вече е доста по просто за реализиране. Технологично е просто, но за сметка на това е по сложен технически проблем. Както споменах по - горе за константата на сложност. 

Престани да започваш изреченията с малка буква/А/
« Последна редакция: Септември 01, 2015, 03:09:52 am от atos »

Неактивен Dedo pop

 • Активен
 • **
 • Публикации: 297
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #21 -: Август 30, 2015, 11:03:00 pm »
   Юлиане , не съм запознат подробно с работата на климатиците. Знам че СОР стига до 4-5 а някои се  хвалят и със 7. Как точно го постигат ... Но знам че температурата на флуида при отопление при инверторните климатици е 65*С а при обикновените 60*С.Както и да се мъчиш да я вкараш тая температура в Стърлинга не можеш да я повишиш, та дори да интегрираш нагревателя в главата на стърлинга.При температура на студения краи на стърлинга10-15*С имаме50-55*С разлика.Да очакваш високо КПД при тая разлика е меко казано нереално.Това се опитвам да обясня на човека който го предложи.
   Иначе и аз съм мислил за някаква система за отопление на работилницата 100кв.м. Имам огромен плюс спрямо другите че имам сондаж дълбок само 105м.Това ми дава възможност за използване на термо помпа вода-въздух или вода-вода.Както и да я въртя и суча под 7-8-9 години за изплащане не мога да я докарам. Отказах се. Ще купя още един климатик и готово.
   

Да, електрическа енергия е необходима по всяко време, но моето мнение е че Стърлинга въртящ ел. генератор, след това инвертор, евентуално акумулатори за съхранение на енергията ... това просто обезсмисля цялата икономия. 
    Съгласен съм .Разберете че стърлинга е атрактивен там където достъпа до други енергоносители е силно затруднен.Места на които прекарването на ток  и газ е икономически неефективно, за течни горива да не говорим.Моето мнение е че някаква комбинация от фотоволтаици, соларни панели за БГВ и стърлинг с контролер и акумулатори може да има ограничено приложение на такива места.На такива места не търсиш икономия, а търсиш енергия която да подобри живота ти.
« Последна редакция: Септември 24, 2015, 10:11:11 am от atos »

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 466
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #22 -: Август 31, 2015, 12:21:43 am »
Както казах в една друга тема преди време - цената на енергоносителите все още не е толкова висока, че да оправдава такива екзотични технологии.
Преди време, когато започвахме да се занимаваме с проектиране и газови инсталации, ни се наложи да ходим до СССР в един "городок" насред нищото. Там "горелката" в котелното представляваше една стоманена тръба с кран, и една "тьотка" (или "дядя") която от време на време визуално определяше колко газ да пуска, отвивайки и завивайки крана...
В момента горелките които са на пазара имат кислороден сензор на изхода на котела, и в реално време следят качеството на горенето, и коригират автоматично подаването на гориво така, че хем да не се вкарва излишно гориво, което няма да намери кислородни молекули и да изгори, хем да не се вкарва излишен въздух, който само ще минава като баласт през котела, загрявайки се излишно. Такива системи могат да работят с излишък на кислород около 1%, т.е. само 4-5% въздух който не е нужен. И това при спазване на доста строги изисквания за опазване на околната среда, липса на замърсяване на въздуха.
Изобщо не може да става и дума за сравняване на ефективността на една такава машина с горене на камина, печка или огнище.
Другото което вече споменах че че се взимат сериозни мерки да не се изхвърлят горещи димни газове през комина. Всяка енергия, която може да се прибере се прибира. Все още се намират предприятия, които си позволяват да изхвърлят изгорели газове с температури 150-180 градуса просто защото не им се инвестира в сравнително скъпи инсталации. Това е така, защото когато охладиш изгорелите газове под 120-130 градуса от тях почват да кондензират разни доста агресивни съставки - примерно азотна и сярна киселина - които разрушават комина и котела. Трябва да се ползват неръждаеми стомани които издържат на такива агресивни условия, за да се прибере тази топлина. Да, скъпо е, но се изплаща за няколко години.

Та, мисълта ми е че има начини (и тия начини се ползват активно) никаква топлина да не се губи. Ти си направил камина или котле, или печка. Значи ти трябва отопление. За мен е много несериозно и странно да имаш топлината, и да не се опитваш да я оползотвориш изцяло като топлина, а вместо това да се чудиш в какво да я превърнеш така че да не я изхвърлиш. Щом имаш камина, значи ти е студено. Вземи цялото топло което ще произведе горивото - това ще ти намали разхода на гориво и оттам сметките. Защо ще харчиш 2 пъти повече гориво за същата топлина, и после "ще гониш дивото" да си връщаш част от това което изхвърляш?

Да, опираме до цената на устройството. Изобщо не мисля, че кадърно изработен Стърлинг ще може да си избие парите в обозримо бъдеще. Да, можете да направите някакъв Стърлинг дет или да прибира само 5% от изхвърляна топлина. Но той няма да си избие парите. Да, можете да качите КПД-то на Стърлинга като умишлено изхвърляте повече топлина но това е неизгодно - по-добре намалете разхода на гориво, вместо само и само Стърлинга да работи да си разваляте отоплителната инсталация.

За мен Стърлинга е икономически изгоден само ако имате топлина или топлинен потенциал който ви е съвсем безплатен - солари, термопомпи, геотермални източници... но да харчиш ток или гориво за да грееш топлата му страна - няма как да излезе сметката накрая.
« Последна редакция: Септември 01, 2015, 03:13:11 am от atos »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 285
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #23 -: Август 31, 2015, 01:30:30 am »
Цитат
За мен Стърлинга е икономически изгоден само ако имате топлина или топлинен потенциал който ви е съвсем безплатен - солари, термопомпи, геотермални източници... но да харчиш ток или гориво за да грееш топлата му страна - няма как да излезе сметката накрая
Ми така де.
Ти не разбра ли, че твърдото гориво ще се ползва само при липса на безплатното. Сиреч за увеличаване на автономността. А безплатното най вероятно ще е от слънцето.

Неактивен Dedo pop

 • Активен
 • **
 • Публикации: 297
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #24 -: Август 31, 2015, 04:29:02 am »
   Или когато ти трябва енергия независимо от цената. И липса или изключително затруднена доставка.Знаете ли по стара планина колко овчарници, конярници и други такива има без ток? А колко хижи? И до всичките има само някакво подобие на път ? И на каква цена излиза да качиш там 2-3 тона нафта за зимата? При наличие на неограничено количество дърва?
« Последна редакция: Септември 01, 2015, 03:14:02 am от atos »

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 319
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #25 -: Август 31, 2015, 07:27:47 am »
Едно от най-добрите приложения на стърлинга е да върти помпата на парното.
Ако някой не е забелязал как се смята максималното КПД и от там максимална мощност от двигателя спрямо температурните разлики пускам пак линка https://sites.google.com/site/pervoeznakomstvosservisom/
« Последна редакция: Септември 24, 2015, 10:12:12 am от atos »

Неактивен Чичо НОНЧО

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 109
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #26 -: Септември 24, 2015, 07:29:47 am »
Интереса към темата май се изчерпа. Или пък-не?

 Ще представя един мой проект от преди 2 години, който смятам да завърша скоро и се надявам на много критики. Те със сигурност биха ми помогнали, тъй като работя "на сляпо"!

                  ГАМА СТИРЛИНГ
Част 1- Гореща страна. (Тъй наречения Displacer.)

Буталото, което можем да наричаме Заместител, Избутвач, Превключвател или там май имаше някаква суперсложна чуждица - Радико я знае ;D
 Та- неръждаема тръба Ф100, която съм изтънил максимално възможно-до 97мм с цел олекотяване и което ще осигури луфт с цилиндъра в рамките на 1.5 мм на страна.
 Тук обаче идва и първото ми съмнение - дали този луфт ще е достатъчен. Или пък дали няма да е голям? Предстои да разберем! Така или иначе работата е свършена.
В корпуса на буталото съм пробил миниатюрен отвор с цел да се избегне деформацията му от разширението на флуида. Това може да се окаже грешка, но пък е лесно отстранима!
 Цилиндъра е от две части с цел да е термо разделен и да се разглабя лесно за ревизия. В задната част предвиждам водна риза.
 Максималният ход на буталото е 100мм.

Поздрави, НОН 4О

Неактивен CPU

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 148
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #27 -: Септември 24, 2015, 11:28:06 am »
На мястото на този луфт от 1,5 мм обикновенно стои регенератора, през който трябва да мине нагрятия въздух, преди да слезе в студената част и обратно. Ти предвидил ли си такова нещо?
Направи един чертеж или поне скица за да се види кое как е.
Отвора в преместващото бутало ( displacer, вытеснитель) може да потрябва ако си предвидил надуване на мотора с 5-10 бара.

Неактивен Чичо НОНЧО

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 109
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #28 -: Септември 24, 2015, 07:09:38 pm »
Здравей,CPU!
 Присъствието ти винаги ме зарежда с положителна енергия и за това ти отговарям с удоволствие!
Да, светнат съм за регенератора. На този модел обаче не предвиждам такъв - той е по- скоро опознавателен. А  "обикновенно стои" е по-присъщо за Бета модел мисля. Споменах, че в задния край  на горещото бутало е предвидена водна риза.
  "Отвора в преместващото бутало ( displacer, вытеснитель) " е против температурно разширение. Не разбирам как би му повлияло налягането!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 285
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Да направим заедно Стърлинг!
« Отговор #29 -: Септември 24, 2015, 07:22:10 pm »
Мисля, че е необходимо да се намери някакъв малък здрав метален съд издържащ на налягане. да му се прикрепи тръбичка с манометър. Да се пълни с различни газове и след това да се загрява при което да се следи при каква температура с колко се е повишило налягането на газа в съда. така ще се подбере най подходящият за целта газ, тоест този с най голямо специфично разширение.