Алтернативни енергоизточници > Неутрализиране реакцията на Ленц

Това гледали ли сте го?

(1/2) > >>

ppipilica:
https://www.youtube.com/watch?v=bfgzfl69Q20
Кво ви е мнението.
Ето още едно интересно
https://www.youtube.com/watch?v=brcNeBi-ze0

hermes:
Това гледали ли сте го!
https://www.youtube.com/watch?v=wF_8wTVwjk8

 Странно, но това, че се издига, дали се дължи на факта, че има нещо отдолу, т.е. скрит магнит под алуминиевият лист, който да реагира с магнитното си поле, като отблъсква електромагнита. Но сигурно ако експериментът е чист без заблуди и измами, то това единствено може да стане, когато алуминиевият лист е изстуден до критичната си точка и стане свръхпроводник. Тогава свръхпроводника ще отблъсква появилото се магнитно поле заедно с електромагнита - разбира се ако електричния ток е единствено не променлив или постоянен. Ако електричният ток е променлив в намотката, то алуминиевият лист няма нужда да става свръхпроводник понеже чрез индукцията ще се появят електрични токове в алуминиевият лист и ще противодействат на намотката чрез сили на отблъскване (от правилото на Ленц). Аз по друг начин не мога да си го обясня! Иначе алуминият е такъв материал, като магнитното поле отслабва когато премине през него - има отблъскващ ефект, но не вярвам да е толкова голям, че да повдигне намотката.

hermes:
Алуминиевият лист заедно с бутилката течност и намотката в клипа са общо 10 килограма. Вижда се дори и при левитация на намотката пак 10 килограма, а не 9 килограма. Това е така, защото намотката действа върху алуминия на кантара чрез посредством магнитните си полета,  като върху тях се предава и силата на тежестта на намотката, която е 1 килограм.

hyparh:

--- Цитат на: hermes в Септември 30, 2016, 01:27:06 am ---Иначе алуминият е такъв материал, като магнитното поле отслабва когато премине през него - има отблъскващ ефект, но не вярвам да е толкова голям, че да повдигне намотката.

--- Край на цитат ---

Вярвай, понеже е точно така :) Алуминиевата плоча (с медна е още по-силен ефекта) е доста дебела, което позволява натрупване на силни вихрови токове, чиито магнитни полета са огледални на това на намотката и я отблъскват. Колкото по-тънка е плочата - толкова по-слаба ще е реакцията. Същото се получава при пускане на неодимов магнит през медна тръба. Магнитът пада бавно заради сцеплението на полетата, и теглото му се добавя към това на тръбата, нищо че не я докосва.

Радико:

--- Цитат ---Ако електричният ток е променлив в намотката, то алуминиевият лист няма нужда да става свръхпроводник понеже чрез индукцията ще се появят електрични токове в алуминиевият лист и ще противодействат на намотката чрез сили на отблъскване (от правилото на Ленц). Аз по друг начин не мога да си го обясня
--- Край на цитат ---
Точно така е  в коментарите отдолу е написано освен това автора пише и, че използва 120 волта 60 херца. Предполагам че използва и някакъв ограничителен резистор иначе тока ще е огромен. Примерно котлон от 2000 вата би свършил работа. Иначе какво да ти кажа демонстрация на принципа на работа на асинхронния двигател, впечатляващо е. 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия