Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
valex теория
Bat_Vanko:
--- Цитат на: valex в Юни 15, 2015, 10:09:37 pm ---Това са теоретични разсъждения.
.......
Не казвам, че съм безгрешен но така го разбирам и ми звучи логично.
--- Край на цитат ---
valex разбирам, че това са теоретични разсъждения, но те трябва да стъпват на действително познати и добре обяснени явления. В противен случай са си просто фантастика.
Разглежданият от теб ТТ е класически пример на четвърт вълнов дипол, антена на Херц. Ако се използва като излъчвател, то получената мощност ще бъде по-малка от вложената. Освен това тока е дефазиран на 90 гр. от напрежението и ефективната мощност е нула. Ако се използва като приемна антена, то някой трябва вече да е излъчил тази мощност. Много хора са експериментирали с ТТ, но нито един не е докладвал за постигнат друг ефект освен електроискров разряд.
Без значение дали един трансформатор е с магнитопровод или без, индукция от едната намотка в другата се получава само ако проводниците не са перпендикулярни един на друг. В конкретната конструкция проводниците са перпендикулярни и може да се получи радиоприемане но не и индукция за да има какъвто и да е трансформатор. Но отново при радиопредаване в точката на предавателната антена има 90 гр. дефазиране между ток и напрежение.
valex:
Самостоятелно ТТ не може да даде естествено някаква добавка от някъде.
Теоретично според мен един проводник с дължина 1/4 и електромагнитен импулс от бобина в единия му край също е ТТ. С друга бобина може да снеме тока. Като при токов трансформатор. Когато проводника се навие на бобина се скъсяват само размера на ТТ-то, а принципите на работа си остават същите.
Основната ми идея пак казвам е въздействие на променливото електростатично поле (създадено от ТТ, а може и с електростатична машина) върху електромагнитно поле или електромагнитна трансформация.
Ако разгледаш конкретна точка по дължината на ТТ е абсолютно вярно, че напрежението и тока са разместени във времето. Ако имаме 'кръгов ТТ' и разгледаме точката на заземяване какви ще са напрежението и тока там? Имаме примерно в момента на максумума на напрежението максимум на тока !!!! Те са синфазни там. Това не е ли сумарно активна енергия :)
Друг е въпроса как може да се извлече енергията при такива условия.
Bat_Vanko:
Примера, който даваш за "кръгов ТТ", много ми прилича на паралелен трептящ кръг. Кондензатор, формиран от две близкостоящи плочи (това вече не е високоволтовият терминал на ТТ и земя) и бобина (в случая от една витка). В случая важат правилата за трептящ кръг - максимално напрежение в кондензатора и минимален ток в проводника. Къде виждаш синфазност? Така поставеното заземление е безпредметно.
Както и ти си забелязал "Самостоятелно ТТ не може да даде естествено някаква добавка от някъде.". Ако навиеш някаква намотка, която може да снема енергия посредством електромагнитна индукция задължително съществува реакция на Ленц. А точно тя срива резонанса и натоварва захранващият източник.
Нещото, което ти се опитваш на направиш се нарича "EH антена", работи на принципа на радио приемане-предаване и няма ефекта на Ленц. Но проблема тука е, че не можеш да приемеш повече енергия от колкото си излъчил.
valex:
Bat_Vanko
Не си ме разбрал. Това, което съм нарисувал е ТТ във форма на кръг (поради мързел не ми се рисуват многото намотки на ТТ) То е ясно, че там няма повече от вложената енергия. Дадох го за пример, че напреженията и токовете трябват да се гледат не само във времевата област, а и в пространството. В една точка получаваме синфазни напрежения и токове.
valex:
Пускам извадени картинки от https://www.youtube.com/watch?v=faCaYvh69Bs
Там 001Fedor прави тези експерименти, които аз трябва да направя :)
Остава да се анализират картинките :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия