Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива

Загряване чрез плазмен пламък

<< < (4/17) > >>

hyparh:

--- Цитат на: GMG в Април 17, 2015, 09:52:32 pm ---hyparh, Такава е схемата без доп. витки - 2х6 и IRFP260
Правил ли си ги, щот ще пробвам 8)
--- Край на цитат ---

Все още не, но мисля да опитам и с тях. Моя ZVS го замених за някои чарколяци, които ми трябваха и сега ме сърби да си спретна нов ;D Даже ТХО-то го бях накиснал в тр-рно масло и държеше доста на овърлоуд.

ELPUNTO:
GMG
Поздравления ! Плазменият факел е много впечатляващ !

Имаш ли представа колко време може да се поддържа устойчиво този факел ?
1 час, 2 часа  . . . 10 часа ? Електрониката ще издържи ли, няма ли да прегрее ?

Идеята ми е в зоната на факела да се добавя вода, или горяло двигателно масло,
или отпадъчни пластмаси и др. материали за да се получи повече топлинна мощност.
Факелът да активира и поддържа горенето на тези материали.
Ел. енергия за факела, която посочваш е много малка, тя може да се получава само от
един ФВ панел.

GMG:
  Няма проблеми с прегряване ELPUNTO ;)
При час работа единствено изправителните диоди греят, но
това ще се поправи в последствие. Бяха за друг проект и им е
малък радиатора, а и работят на волтовата си възможност (MBR 3045)

От начало и аз си мислих за едно панелче, ама вечер някой трябва да
"върти педалите" :)  За това мисля, че ако е като в АЕЦ-а, ще е супер
Там нали загряват водата и с налягането въртят ел.турбините
Сега мисля по това ::)

А със замяната на електродите с водни, ще излезе проблем :(
Почва да топи всичко и от какъв материал ще е самия съд в който
ще се образува парата? Да държи > 3000 градуса!
Абе... има какво да се човърка до отварянето на сезона  ;D

dymelsoft:
GMG , щом работи час при това с пасивно охлаждане, загряването на изправителните диоди да не те притеснява, нормално е. Ако са претоварени, ще пробият още в първите няколко минути.
Относно идеята да правиш пара и да въртиш парна турбина за да правиш ток и да затвориш системата, не мисля че ще има резон. Просто мнение, продиктувано от ниското КПД - не повече от 25%-30% на парни турбини за малки мощности и производство само на ел. енергия, макар че при комбинирана система с използване на остатъчната топлина за отопление КПД нараства до 80% и повече. Друг е въпросът от къде ще намериш толкова малка парна турбина или да си правиш такава  ;) .
Между другото можеш ли да кипнеш едно канче вода и да го сложиш под разряда. Мисля че парите от водата ще се привлекат от разряда и парата ще се запали. Пробвай и сподели дали има ефект, и ако има дали пламъкът ще бъде още по калоричен.
Използването на фото-волтаичен панел е добра идея. Вече има 230W панели на цени под 300 лв. Ще стигне да храниш генератора и да зареждаш акумулатор. Стига обаче, това наистина да може да топли една стая например.

GreenHulk:
ако компонентите са вкарани в 3D чертеж, може да се изрежат с CNC и с по-малки размери.
В ebay мисля че има даже малки моделчета.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия