Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

принципът на лоста като един от ключовите моменти при генератора на Капанадзе

(1/2) > >>

x_name41:
Тук в тази тема ще разгледаме някои възможности които ни предлага механическия лост, съотнесен към електрическия му вариант. Първо обаче нека разясним принципните разлики между правия и импулсния ток, за да няма неясноти и да не става объркване впоследствие :) Така, за да онагледим ясно картинката си представете поток от балончета, мехурчета или топчета със еднакви размери във цилиндър, представете си как те се движат и спазват еднаква дистанция помежду си, това изобразява правия ток, (електронния поток във проводника). Количеството преминало мехурчета, балончета или топчета през сечението на цилиндъра за 1 секунда е 1 ампер (това е по дефиниция). Така сега си представете че тези мехурчета, балончета или топчета започнат да се събират и концентрират (струпват) постепенно във едната страна на цилиндъра (проводника) все едно има преграда, когато стане това във това сечение на цилиндъра вече няма да има същото количество топчета, а ще са много в по голяма концентрация, а в останалата част на цилиндъра ще са си нормално разредени. Когато махнем преградата това голямо количество топчета ще се освободи и ще се разсее постепенно, именно това е импулсния ток, натрупване на топчета във единия край на проводника :) . Значи ако имаме поток от 330 милиампера, то той във края на проводника може да се натрупа и да достигне 1 ампер, след което да се освободи рязко, като всичкото това става за време 1 секунда. Ето това представлява конкретно лоста във електрическия му вариант, или как със малко приложено усилие да "повдигнеш планина" дето се вика за сметка на време  :)


http://ak0.picdn.net/shutterstock/videos/5978531/preview/stock-footage-animation-of-colorful-balls-falling.mp4

fantom4e:
Бърка доста.
Аналогията ти е неуместна, нито за импулсния нито за правия ток. А и си пропуснал да кажеш за "кривия" ток къде му се събират балончетата :)
Не го приемай лично, ще се радвам да продължиме разговора по темата.

Радико:
Тази анимация освен морските вълни изразява точно положението при кривият ток,
променлив синусоидален ток. Не при 50 херца обаче, при доста по висока честота.
При 50 херца е пак същото ама вълничките са много по заоблени и на много по голямо разстояние една от друга. Интересно ще е да се вземе тази анимация да се раздели на съставните и части и да се направят огледални копия, сиреч още една вълна движеща се в противоположна посока. После да се насложат всичките едно върху друго в нова анимация илюстрираща какво става когато се разминават две насрещни вълни.

nizo:

Радико:
Супер е nizo.
На това явление му викат стояща вълна.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия