Форум > Филми, видео лекции

Може би така древните са направили Стоунхедж (и пирамидите, и ...)

(1/8) > >>

juliang:
Кратко видео с доста кофти качество за това, как един човек мести сам и повдига бетонни блокове с тегло десетки тона:
https://www.youtube.com/watch?v=pCvx5gSnfW4
Никаква магия, никаква помощ от извънземни. Чиста механика. Дървени трупчета, малко кофи за тежест, пясък, вода и много, много опит.

макс1962:
Впечатлен съм! Много хитро!

Радико:
И аз съм впечатлен. На кого е било нужно да финансира тази простотия. Изгледах клипчето до край въпреки че още от самото начало като видях как подлага кръгли камъчета за да лагерува блокчето ми беше ясно що за филм ще е. Не съм чел какво е писано надолу под клипа в тубата,  но едва ли автора е споменал за "МАЛКАТА" подробност, че блокчетата му са армирани, при това доста сериозно не съществува неармиран материал на циментова основа който да не се счупи при това клатушкане   ще ти пратя ако искаш някоя снимка от Баалбек за да сравниш нещата и да разбереш колко наивни са му идеите.
Иначе не е лошо филмчето може да се използва като сценарии за някой епизод на Сървайвър, научната му стойност обаче за мен е равна на нула. Да не кажа и отрицателно число, сиреч целенасочено псевдонаучно. 

juliang:
То не че нещо се чува ясно де, но доколкото успях да схване човека е пенсиониран строител. Това му е хоби. Решил е да види дали може да мести камъни с големината на тези от Стоунхендж. Никой не го е финансирал - сам си е правил тия неща в двора на къщата си.
А за чупенето на гранита (или други подобни по твърдост природни материали)... изобщо не си прав. Не са толкова чупливи колкото изглеждат на пръв поглед. Аз лично съм редил и гранитни плочи, и мраморни такива. Парче дебело 2 см, широко 10 см и дълго 1 метър издържа моята тежест, подпряно в средата на нещо. Стъпвам с двата крака в краищата му с идеята да го счупя на 2, щот ми трябва по-късо парче, и ... не ще и не ще.
А и ... защо не приемеш че тия гранитни блокове едно време са били сложени върху дървени греди, които са носили голяма част от натоварването? Един вид носилка, която е крепила камъка в себе си докато не бъде изправен.
Другото което е факт, е че древните са имали това, което на нас ни липсва най-много. Времето. Не са бързали да изпълняват норма... Кат се счупи един блок - ще докарат друг. След 10-я счупен блок все ще са си взели поука защо нещо се счупва и как да правят така, че да не се счупва на 11-я път. Ако трябва ще спускат блока милиметър по милиметър. Имали са поколения време да завършат строежа.

Радико:
Погледни първо това тук и после допускай използването на някакви елементарни методи.
http://megavselena.com/arheolozite-otkriha-nay-golemiya-monolit-v-istoriyata/
Между другото мога да ти кажа, че на снимка нещата изглеждат доста по малки отколкото е в действителност
Отделен остава и въпроса за времето по което са направени нещата

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия