Автор Тема: Домашна електроцентрала  (Прочетена 382862 пъти)

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 184
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #900 -: Май 09, 2022, 10:13:53 pm »
ELPUNTO, радвам се че напредваш с ДЕлЦ – 2, дано по натам качиш още 10 броя панели стига да имаш място. Само виж дали нямаш пад на напрежение в линията между панелите и уредите. Тука при ФЕЦа на съседа при 108V на отворена верига и 87V при пълна мощност 4,5kW, 16 квадрата линия си загряваше до 35°. Разбира се при теб напрежението е по високо, предполагам че си свързал панелите в стрингове по 5 броя но не е лошо да провериш дали грее линията. За гасенето на дъгата при правия ток и въобще най добре е да потопиш контакторите в трансформаторно масло, гарантирано няма да има никаква дъга.

Неактивен alvion

 • Активен
 • **
 • Публикации: 238
 • Пол: Мъж
 • Dum spiros ,spero
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #901 -: Май 12, 2022, 01:35:59 pm »
Здравейте, ще помоля ако може за още снимки на ДЕлЦ-2 на покрива след монтажа на допълнителните соларни панели. Забелязах две от любимите ми "Шели" миниатюрни IoT у-ва за изграждане на умен дом тип 1PM+. Което много ме зарадва, така системата за мониторинг и контрол ще бъде допълнена подходящо с графики от ДЕлЦ-2. Ако на първия етап от изграждането на ДЕлЦ-2 ще се ползват само нагревателни елементи, смея да препоръчам и мисля, че смело може да се използва: Соларен MPPT контролер с два транзистора. По един отделен MPPT контролер самостоятелно за всеки от двата стринга (източен и западен), като си предполагам, че няма да бъдат частично или цялостно засенчвани от клони на околните дървета или самите дървета няма да хвърлят сянка върху фото-волтаичните панели на покрива. Остава система за самопочистване на соларните панели да се изобрети. Най-простото което ми идва първо на ум е системата за пръскане-почистване на предното автомобилно стъкло резерварче с почистваща течност, 12v помпичка, тръбички и разпръсквателни дюзи с които да се почиства стъклата на фотоволтаиците, при необходимост вместо това да се прави ръчно.
« Последна редакция: Май 12, 2022, 02:08:36 pm от alvion »

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 430
  • balkanmysteries.com/bg
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #902 -: Май 15, 2022, 03:17:37 pm »
alvion ФВ панели на ДЕлЦ –2 използват механичната конструкция от ДЕлЦ – 1. Панелите са близки по размер, ето защо използвах старата, доказала се за 9 год. конструкция. Новото е само 2 бр. панели монтирани на източния скат на покрива.

Не съм запознат с програмата/алгоритъма на МРРТ контролера. Това което пишете за PWM т.е. ШИМ регулиране определено НЕ Е ПОДХОДЯЩО за моя случай. Аз ще управлявам включвам/изключвам 3 или 4 ел. нагревателни уреда с обща мощнст около 2 кВт.
ШИМ регулирането означава, че тези уреди НЯМА да работят ефективно. По ефективния начин е просто да се включват/изключват уредите в зависимост от добива на ел. енергия от ФВ панели.

Точно това правих близо месец, включвах/изключвах уредите ръчно и видях, че това регулиране дава възможност уредите да греят почти на пълна мощност. По този алгоритъм IT специалиста Евгений направи PhV Energy Optimizer, Оптимизаторът ще вкл/изкл уредите през релета Shelly и контактори, за да избегнем волтовата дъга. Това също е изпробвано, работи перфектно.

alvion идеята за снегопочистване чрез течност, определено НЕ Е добра. Направи само една сметка колко течност и колко устройства за пръскане ще са нужни за почистване на 10 бр. панели с площ над 20 кв. м.
Но ако настояваш за такава система, направи я, изпробвай системата 1 – 2 зимни сезона за да се убедиш че работи в реални условия и тогава ме покани за да почерпя опит.

Когато монтирам PhV Energy Optimizer и той заработи, графиките за работата му ще се качват в сайта Thing Speak.com
На същото място където са графиките за работата на "Слънчевото парно"
Влизането ще става както за Solar - Gas Heating, просто ще има още втори раздел PhV Energy Optimizer.
  

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 430
  • balkanmysteries.com/bg
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #903 -: Май 18, 2022, 09:24:55 pm »

                                                                        ДОМАШНА   Ел.   ЦЕНТРАЛА
                                                                            за собствена ел. енергия

Тези дни имах удоволствието да участвам в изграждането на поредната Домашна Ел. Централа – ДЕлЦ.
Тази ДЕлЦ ще произвежда ел. енергия за нуждите на домакинството.Произведената енергия ще се използва основно за
отопление с ел. уреди, за Битова Гореща Вода, за готварска ел. печка и др.

ДЕлЦ има 10 бр. ФВ панели с обща мощност 5,3 кВт/пик.
Ще се комплектова с инвертор 4 кВт, инверторът ще захранва "слънчева ел. инсталация" която ще бъде независима от ел. инсталацията захранвана от мрежата на ЕНЕРГОТО.
"Слънчевата ел. инсталация" ще захранва отоплителните ел. уреди, бойлера, готварската ел. печка т.е. уредите които изразходват голямо количество ток.

Този ток ще бъде произведен от ДЕлЦ, екологичен, чист и БЕЗПЛАТЕН.

В облачните, дъждовни и мъгливи дни мрежата на ЕНЕРГОТО ще осигурява електрозахранването.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 152
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #904 -: Май 21, 2022, 04:51:33 pm »
Ето тука една интересна идея за съхранение на излишната енергия.
Както вече съм споменавал най добрият начин природата вече го е измислила. Тези пичове просто се опитват да го модернизират и пригодят спрямо нашите нужди:
https://technews.bg/article-143580.html 

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 430
  • balkanmysteries.com/bg
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #905 -: Май 23, 2022, 01:23:10 am »

Колеги, днес научих добра новина и бързам да я споделя. Новината идва от "светая светых" БРЮКСЕЛ чрез
вожда Урсула фон дер Лайен. Цитирам :

                                                                              €300 млрд. за 8 години

Eвpoпeйcĸият cъюз възнaмepявa дa мoбилизиpa 300 млpд. eвpo инвecтиции дo 2030 г., зa дa cлoжи ĸpaй нa зaвиcимocттa cи oт pycĸия пeтpoл и гaз. Πлaнът ce нapичa RеРоwеrЕU. Toвa oбяви oфициaлнo в cpядa пpeдceдaтeлят нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия Уpcyлa фoн дep Лaйeн, цитиpaнa oт Rеutеrѕ.

RеРоwеrЕU щe ни пoмoгнe дa cпecтим пoвeчe eнepгия, зa дa ycĸopим пocтeпeннoтo пpeмaxвaнe нa изĸoпaeмитe гopивa и – нaй-вaжнoтo – дa зaпoчнeм инвecтиции в нoв мaщaб“, ĸaзa тя.

Πpeд peпopтepи Фoн дep Лaйeн oбяcни, чe инвecтициитe щe вĸлючвaт 10 милиapдa eвpo зa гaзoвa инфpacтpyĸтypa, 2 милиapдa eвpo зa пeтpoл, a ocтaнaлaтa чacт зa чиcтa eнepгия. Дoбaви cъщo, чe Бpюĸceл плaниpa пo-виcoĸи пpaвнo oбвъpзвaщи цeли нa EC зa възoбнoвяeмa eнepгия и cпecтявaнe нa eнepгия дo 2030 г.

Πpeдлoжeн e и нaчини зa oптимизиpaнe нa пpoцecитe нa oдoбpeниe нa пpoeĸти зa възoбнoвяeми изтoчници в cтpaнитe oт EC, тъй ĸaтo ceгaшнитe пpoцeдypи мoгaт дa oтнeмaт цялo дeceтилeтиe. Идeятa нa EK e вpeмeтo зa oдoбpeниe дa нaмaлee дo eднa гoдинa или пo-мaлĸo.

Убеден съм, че вождът   Урсула фон дер Лайен е взела това решение, след като се е запознала с Форума Mazeto.net.
Тя се е впечатлила от големия брой разработки на ВЕИ (тук слагам и моята Домашна Ел. Централа), от ентусиазма и компетентността на специалистите във Форума.

Очаквам в скоро време представител на ЕК да посети БГ, по точно Mazeto.net и да почерпи опит.   :D   :D   :D

За съжаление еврокомисарите не са обърнали достатъчно внимание на други важни практически постижения.
Имам предвид "вълшебната дограма" която през зимата произвежда топлинна енергия, а през лятото произвежда студ.
Не са оценили постиженията в дърводобива и горското стопанство.    >:(   >:(   >:(
Но колеги, не падайте духом . . . . ако работите все така упорито в тези области, еврокомисарите ще ви оценят по достойнство
и ще отпуснат стотици млрд. € в тази насока.
 

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 564
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #906 -: Май 26, 2022, 10:41:46 am »
Колеги, днес научих добра новина и бързам да я споделя.
за съжаление е точно обратното, това е много лоша новина, и когато човек разбира икономическите зависимости това е очевидно. Забележете че думата икономика идва от икономисквам, тоест да плащам по-малко за нещо , а не да плащам повече за нещо (в смисъл economy произлиза от economize - "да намаля разходите" ). но ето и по-конкретно обяснение защо такива, политически обосновани разхищения на средсвта са проблемни:
Цитат
Eвpoпeйcĸият cъюз възнaмepявa дa мoбилизиpa 300 млpд. eвpo инвecтиции дo 2030 г.
От къде мислите че ЕС ще "мобилизира" тези 300 млрд. ? Нали не си мислите че те ей така стоят някъде и чакат да бъдат мибилизирани, когато европейските западняци са потънали в дългове. Тези пари ще бъдат изпринтирани и гарантирани от глупавите бюрокрации на отделните срани в съюза, понеже никой инвеститор няма да е глупав да закупи такъв, неефекивно използван, дълг.  Нали Гермяния, още преди 30 години започна сериозно да инвестира, в електросоларки и ветрогенератори, сега им погледнете енергииния микс: https://www.irena.org/IRENADocuments/Statistical_Profiles/Europe/Germany_Europe_RE_SP.pdf ( първата графика от дясно ). Нали виждате как 86% от енергията им идва от "незелени" източници, защо си мислите че е това, при положение че немците са доста дисциплинирани, след като вземат определно решение, колкото и глупаво да е то, да го следват. Забележете че графиката не показва ел. енергията а общата енергия (разбира се в приближение) която се консумира в Германия, понеже виждате ли ел. енергията, както много пъти съм споменавал не е енергоизточник, както много хора си мислят. В допълнение забележете как в микса на "зелената" енергия 61% е биоенергия  (скрито преведено енергия от биомаса, дали чрез бавна оксидация - разлагане или чрез бърза - горене  ;D).
Цитат
зa дa cлoжи ĸpaй нa зaвиcимocттa cи oт pycĸия пeтpoл и гaз.
Всяко решение, което се взема от плитици, по-политически причини ( а те по други причини не вземат решения ), е реактивно, и необмислено, водвщо в последствие до много по-големи проблеми. Идеален пример е горепосочения за Гермяния, след вземането на политическо решение за преорентиране на енергетиката под натиска на "зелените", с годините не само не са станали по-малко а повече зависими. Всеки които си мисли че ей така може да "cлoжи ĸpaй нa зaвиcимocттa cи oт pycĸия пeтpoл и гaз" с (някакви си) абсолютно неефективно инвестирани 300 млpд. eвpo, е или политически "зелен" екстремист, които си няма и на представа от енергиините зависимости или абсолютно, както се казва, delusional ( както са повече от политиците ).

В карйна сметка това което ще излезе от тази глупост, при положение че не се инвестира в мини ядрени централи, е че ще се приберат определени пари от стандартно "зелени" индустрии, и след това Европа ще има още по-голяма зависимост от Русия, което всъщност, само по себе си, може да не е такъв проблем, понеже зависимостта само по себе си не е проблем, а проблема е когато има зависимост без реални (а не имагинарни) алтернативи, или без възможност за балансирано влияние върху стратегически решения за района. Най-малкото понеже виждате ли, геогравски, Русия е 40% от Европа.
Но колеги, не падайте духом . . . . ако работите все така упорито в тези области, еврокомисарите ще ви оценят по достойнство и ще отпуснат стотици млрд. € в тази насока.
Точно тук е сърцевината на проблема, много добре го посочвате  ;D, щом като се чака някой да раздаде пари за "зеленост"  за големи проекти, понеже за малки всеки може да си е неефктивен със собствените си средства, за определно време.  Но при големите, когато няма реално, неизопачено от правителствини субсидии търсене, значи икономическата подбуда липсва и всичко отива на гърба на данъкоплатците а това означава гарантирана инфлация на енергиините продукти, точно поради неефективни инвестиции.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 047
 • От дураков защита не бывает.
  • Monkey see, monkey do...
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #907 -: Май 26, 2022, 12:24:18 pm »
Идеален пример е горепосочения за Гермяния, след вземането на политическо решение за преорентиране на енергетиката под натиска на "зелените", с годините не само не са станали по-малко а повече зависими...
Ако покопаеш, ще разбереш, че няма либерали (Продължаваме подмяната се писаха официално такива), няма зелени.
Всички те го играят само проводник с ниско активно и реактивно съпротивление. В полза на глобалистите (да кажа по-общо, за да не изпадам в конкретика).
И никога, никъде не са взели решение пряко волята на господарите си.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 184
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #908 -: Май 29, 2022, 07:51:12 pm »
Всяко решение, което се взема от плитици, по-политически причини ( а те по други причини не вземат решения ), е реактивно, и необмислено, водвщо в последствие до много по-големи проблеми.
И ти сигурен ли си че тези решения се вземат само и единствено по политически причини, въобще според теб други причини няма. А сещаш ли се че тия високоефективни горива а да и така евтинки, не само замърсяват планетата а скоро ще свършат и какво предлагаш дай да харчим от евтинкото и ефективното пък като свърши ще му мислим. Да ама тогава ще е наистина много късно затова трябва да се мисли отсега а не когато свършат горивата. Човека вече си има собствена еволюция за която му трябва много енергоресурси и той е длъжен да намери собствени енергиини източници, чисти и неексплоатиращи и неунищожаващи природата. И да човека прави и това но има едни неандерталци дето не знаят какво е това еволюция и реват с пълно гърло че това са неефективни източници, скъпи и още какво ли не. Е няма как да се премахне еволюцията всичко върви от несъвършенни форми към усъвършенстане. И така ще бъде със всички източници на енергия които открие човечеството, просто няма как едно нещо още с изобретяването му да е напълно съвършенно и високоефективно. Та точно за това усъвършенстване, тая еволюция на енергоизточниците са нужни инвестиции и то сега а не когато изпаднем в крайна нужда.
 

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 4 448
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #909 -: Май 29, 2022, 07:58:45 pm »
Краси, Пикси все още е уверен, че дървата са най-ефективния начин за съхранение на енергия... просто е безмислено да му обясняваш такива неща :)

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 184
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #910 -: Май 29, 2022, 08:22:14 pm »
Юли така е, но той дори и за миг не се досеща че природата не е създала дърветата за да може тои да си грее ефективно задните части зимно време. Природата въобще не е създала дърветата за гориво, и това за Пикси е много сложно за разбиране.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 152
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #911 -: Май 29, 2022, 08:36:23 pm »
Юли така е, но той дори и за миг не се досеща че природата не е създала дърветата за да може тои да си грее ефективно задните части зимно време. Природата въобще не е създала дърветата за гориво, и това за Пикси е много сложно за разбиране.
Не знам защо ама ми се струва, че не всичко е създала природата. Това да кажеш, че всичко е създадено от природата ми звучи като да кажеш, че щъркела носи бебетата.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 395
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #912 -: Май 29, 2022, 10:38:17 pm »
Юли ....  :D

Юли, Джул, как звучи само...  :D

Той е juliang. Прави впечатление това галено раболепничене и се самосезирам.  :D
Следя неОморно за подобни прояви. Понеже той тоя Юли ти солидарничи спрямо epwpixieq-1, затова стана Юли.

А иначе epwpixieq-1 се е доказал, като обективен, безпристрастен, логичен, и като експериментатор не на последно място, за разлика от "Юли", който един резистор не е залепил в тоя форум. Кара я само на самочувствие от Топлофикация и горелки BOSCH.  :)

Остава сега да се появи и Михаил Кузмов и той да заДжулка отново juliang.

Извинявам се, ако някой се е засегнал, но ме предизвикват такива обръщения, а аз не съм от тия дето са по комплиментите, тъкмо обратното.  :)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 395
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #913 -: Май 29, 2022, 10:45:22 pm »
Не знам защо ама ми се струва, че не всичко е създала природата. Това да кажеш, че всичко е създадено от природата ми звучи като да кажеш, че щъркела носи бебетата.

Прав си, не всичко е създадено от природата. Човек е роден творец по Божи образ и подобие.

Примерно лимоненото дърво не е създадено от природата, а от човека. Лимоните са изкуствено създадени. :)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 152
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Домашна електроцентрала
« Отговор #914 -: Май 29, 2022, 11:21:10 pm »
Прав си, не всичко е създадено от природата. Човек е роден творец по Божи образ и подобие.

Примерно лимоненото дърво не е създадено от природата, а от човека. Лимоните са изкуствено създадени. :)
И кивито и много други.
А отделно страшно много растения и животни са създадени чрез ГМО от предишната цивилизация населявала земята.