Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
ELPUNTO:
В Чили е обявена рекордно ниска цена от 29,1 $ за 1 МегаВт/час ел. енергия.
Това е най ниската цена за 1 МегаВт/час от ВЕИ в планетарен мащаб.
Предишният рекорд бе 29,9 $ в Дубай.
Постигането на 29,1 $ за 1 МегаВт/час ел. енергия става възможно след пускането на ФВ централа
в пустинята Атакама в Чили. Атакама предлага идеални условия за слънчева енергетика.
Интересно ми е, на каква цена продават тока АЕЦ- а, ТЕЦ- овете, ВЕЦ-овете, ФВ централи и др. в България ? ??? Дали е около 50 лв. за 1 МегаВт/час след като пазара на ел. енергия се либерализира ? ???
Ако някой има информация за продажната цена на тока от производителите, моля да я каже.
juliang:
--- Цитат на: ELPUNTO в Август 24, 2016, 11:21:11 pm ---Интересно ми е, на каква цена продават тока АЕЦ- а, ТЕЦ- овете, ВЕЦ-овете, ФВ централи и др. в България ? ??? Дали е около 50 лв. за 1 МегаВт/час след като пазара на ел. енергия се либерализира ? ???
Ако някой има информация за продажната цена на тока от производителите, моля да я каже.
--- Край на цитат ---
.
Можеш да погледнеш търговете на АЕЦ-а. Малко е сложно (да не кажа невъзможно) да се намери информация за вече приключилите сделки, но тези които са "висящи" можеш да видиш тук:
http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=tei
В момента единствената оферта е за 200 мегавата на цена .... 60.50 лева/мегават. В последните 10 има цени от порядъка на 59 лева/МВт.
Прави си сметката че това са цени на енергията, която е останала, след като "батко и братко" са се уредили... Един вид излишък..
За другите производители вероятно също има някъде някакви данни, ма ... са трудно откриваеми, и то не случайно. :)
sasma:
Дали си е изгодно са се инвестира в стари използвани панели 5 годишни цената е дота примамлива под 1 лв. за W, но се колебая че вече са изполвани 5 годни.
velko:
Sasma,цената е много добра.Колеги които са купували употребявани трябва да си кажат мнението.Аз нов панел 200 w го купувам за 280 лв моно-силиций.Но сега тия дни търсих и няма същите параметри,и хубаво е да се взимат наведнъж ама финансирането проблем.Каква е причината да ги продават?
sasma:
--- Цитат на: velko в Август 28, 2016, 06:51:09 pm ---Sasma,цената е много добра.Колеги които са купували употребявани трябва да си кажат мнението.Аз нов панел 200 w го купувам за 280 лв моно-силиций.Но сега тия дни търсих и няма същите параметри,и хубаво е да се взимат наведнъж ама финансирането проблем.Каква е причината да ги продават?
--- Край на цитат ---
Причината е уж фалира Фотоволтаична централа, но малко се усамних :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия