Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (65/211) > >>

sasma:

--- Цитат на: velko в Август 14, 2016, 07:30:03 pm ---Sasma ,започнах миналата година като си купих 100 вата панел,контролер и един инвертор от най-евтините 40лв от пазара и стар акумулатор от кола.Това бе началото...подкарах лаптопа и телевизора.След като се логнах във форума и прочетох за Дец на Елпунто се реших да продължа.След малко време си взех мрежов инвертор и още панели.Оказа се обаче,че мрежовика не изгодно. Изтеглих едно кредитче и от мерак цял ден не ядох веднага си закупих дипечер 2,4kw.-1260лвсъс табло и предпазители.И за финал 2бр.тягови акум.втора употреба300лв100ah.В момента захранвам осветл.хладилник фризер.тв.лаптоп.помпа на солар бойлер зарядно за ел велосипед.Има консуматори които несъм вързал към дец защото няма тази мощност.Например фражомелка 3kw.Тостера за филийки също захранвам.Купих си индукц.котлон и на 500w работи.Това е през деня.за ноща -евн..панелите ми са 600 w.ще сложа още 400-600w.

--- Край на цитат ---

Браво, аз си намерих Диспечер от ебай 5кв за тия пари дето си дал за твоя, но все още се колебая скакво да започна защото нямам всиките пари. Миля да започна първо с 2х250 W панела и диспечера, а за акумулатори не знам откаде може да се купят ( втора ръка ).

velko:
Ами аз акум.ги взех от магазин за акумулатори нови и използвани.Казаха ми,че продали над 40бр.на хора с подобни Дец.А нови са 800лв.за 2бр.по 100ah.Да на ебей моя диспечер го видях за около 300$.незнам колко е доставката.Реално тук съм дал 560лв.повече ,но имам табло с предпаз.и 2г.гаранция.Сега си взех един мотор за сателит ще му направя стойка и мисля да пробвам да закача 2 панела.и да следи слънчо...Акум.били от мобилен оператор които ги подменя периодично.След някоя година ако ще Господ мисля за електромобил до 10 000лв.

Sasma,ако си погледнал електричката на ВВТУ София ,пише че им струва около 10.000лв.

И още един плюс на Дец.Когато спре тока аз имам.Преди време бях на работа и съседа каза че спрял тока а аз дори не разбрах кога е било..е в един контакт които не към дец съм вкл.един уред за икономия на ток и по него разбирам че спрял тока..

ELPUNTO:
Получих фактурата за юли от ЧЕЗ.
Изненадан съм . . . приятно . . .   ;D
По фактура съм черпил ток от мрежата :

ток нощна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 кВт/ч
ток дневна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 кВт/ч
   ---------------------------------------------------------------------------
общо ток      . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3 кВт/ч

Сума за плащане  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,54 лв.

В действтелност токът който ползвах от мрежата бе . . . . . . .4,4 кВт/ч

По някаква причина ЧЕЗ ме кредитира с 1,4 кВт/часа    ???
Възможно е да ме таксуват като производител на ток, или като конкурент . . .
знам ли . . .  ???

Както върви до сега, август ще бъде трети месец с нулев разход на ток от мрежата . . .  :)

sasma:
Намерих отговор на предишния си въпрос, ето да се възползват и други:

Каква е разликата между PWM и MPPT вариантите?

Зарядните контролери с широчинно-импулсна модулация (PWM) използват сложни алгоритми, за да се определи размерът на тока за зареждане на батерията. Едно от най-големите предимства на PWM контролерите вградени в AS инвертори от серията PWM е, че те са по-евтини, но са приложими в по-малки системи тъй като са ограничени до 50 ампера максимум.
Контролерите, които следят максималната точка на мощността (MPPT) вземат под внимание факта, че слънчевия панел понякога има променлива мощност поради метеорологичните условия. Функцията MPPT на соларните контролери вградени в AS инвертори от серията MPPT е аналогична на съединителя в автомобила. Когато съединителя е в грешна предавка, колелата не получават максимална мощност. Това е така, защото двигателят работи или по-бавно или по-бързо от идеалния обхват на предавката. Целта на предаването е да съедини двигателя към колелата, по начин, който позволява да работи в най-благоприятния обхват на скоростта.
Да сравним един фотоволтаичен панел с двигателя на колата. Неговото напрежение е аналогично на оборотите на двигателя. Идеалното му напрежение е това, при което той може да подаде максимална мощност, което се постига със следене на максимална точка на мощността (MPPT). Напрежението при MPPT варира с интензивността на слънчевата светлина и температурата на фотоволтаичните клетки. Напрежението на акумулатора е аналогично пък на скоростта на колелата на автомобила. Предавките на автомобила варират съотношението между скорост и въртящ момент. При ниска предавка, скоростта на колелата се намалява и въртящия момент се увеличава. По същия начин, MPPT варира съотношението между напрежението и тока доставени на батерията, за да се отдаде максимална мощност също, като автоматичната трансмисия. Перфектния MPPT контролер ще достави 50% повече заряден ток! В действителност, има загуби в конверсията, както има триене в съединителя на автомобила.

juliang:
sasma, това обяснение е ... като help-а на windows-а. Много думи, нищо като смисъл.

PWM регулирането много наподобява реле-регулатора на старите Жигули. В момента в който напрежението в системата/акумулаторите падне под определено ниво, релето затваря веригата и панела почва да храни. И това продължава докато напрежението в акумулаторите се вдигне до зададената стойност. След туй веригата се откача и солара само се пече, без да отдава енергия. И това се повтаря постоянно.
Обаче за тая цел солара трябва да дава много по-високо напрежение, за да може когато към него се включат акумулаторите, напрежението му да не се срине и да остане по-високо от това, което е необходимо за зареждането.

МРРТ системата е доста по-сложна. В нея има DC-DC инвертор, който следи напрежението и от солара, и във веригата на аку-тата. Електрониката балансира с тока така, че хем да задържи напрежението към аку-тата толкова колкото е необходимо за да се зареждат, хем да не срине солара като поиска от него прекалено голям ток. По този начин може да се "цоца" макар и по-малко ток при слаба осветеност или при висока температура на панела. А ако има достатъчно осветеност, системата следи напрежението и тока така, че да държи солара в точка, в която той отдава максимална енергия - оттам идва и името му. Примерно е много по-ефективно да черпиш от солара 10 ампера на 30 волта (300 вата), вместо да го зориш, да го сриваш и да получиш 15 ампера, обаче при 15 волта (225 вата), което се случва при PWM системите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия