Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
sasma:
--- Цитат на: juliang в Август 11, 2016, 09:36:32 am ---Щот аз мога да вкарам 20 бона в разплащателна сметка в банката, да я вържа към сметката си в енергото да се плаща автоматично и да забравя за плащания в следващите 20 години. Но това не значи че тока ми е без пари, нали?
--- Край на цитат ---
С това вече не съм съгласен, теси 20 бона може след няколко години и един панел да не може да се купи ( Инфлация ) баща ми го е преживял и то жестоко. Мился че ако дадена инвестиция може да се изплати за 5-6 години това е добра инвестиция поне така съм чувал. :)
az_skeleta:
Юлиане, както писа в една друга тема: "купи си и тогава говори!!!". Аз си взех преди 2 години слънчев бойлер с вакуумни тръби и ся мога да говоря за ползите и недостатъците на системата.
Топла вода има и през зимата стига да има слънце(дори и при -15). Цялата система ми излезна 1700лв. като в тия пари е самата система + монтаж, тръби и изолация. На месец сметката ми падна средно с 30 - 40 лв. Така че ако приема годишно че спестявам 300лв, то след 5,67 години аз излизам от задължението и вече ми е без пари. Само че ти понеже си имаш твоите разбирания, ще продължаваш да си даваш парите за ток, защото няма все още да проумееш за какво пишем.
ПП. Тая година системата преживя доста силна градушка и нямаше поражения по тръбите. Само рефлекторите под тях са малко очукани, ама не им пречи на работата.
krasias:
juliang, явно не си мислил достатъчно или не ти се занимава с това. Аз съм го измислил добре и знам че ще стане. Като начало може да се започне и с два киловата ДЕЦ, като за излишната енергия си взимаш някаква машинка с която да произвеждаш някакъв продукт. След като започнеш да печелиш от това производство, полека започваш да ъпдейтваш системата и си купуваш още машини. Така системата ще ти стане в един момент само на плюс. Панелите могат да работят около 25 години, вярно през това време КПД то им спада ама работят. Градушка изобщо не ги плаши, виждал съм изпочупени керемиди, паднали покриви, но панелите нямат и драскотина. Хибридните инвертори или още Соларен диспечер, засега са най доброто защото имат всичко необходимо за една ДЕЦ, и се намират на много добри цени. Остават само акумулаторите, те са по скъпи и нетрайни, но в случай че енергията се използва на момента то няма нужда от големи скъпи акумулатори.
mzk:
--- Цитат на: ELPUNTO в Август 11, 2016, 01:55:58 am ---Не прочетох до сега смислено решение за "складиране" на излишната електрическа и топлинна енергия . . . :(
А такива решения има и то няколко . . .
--- Край на цитат ---
ELPUNTO, би ли споделил какво имаш предвид? Очевидно съхранението на енергия в днешно време е най-сериозният недостатък на цялата енергетика, от там на икономиката, световните процеси.
Ще ти кажа моето мнение - най-полезно е да се направи метан от излишъка на енергия, който да се вкара после в газопреносната мрежа. Цитирам:
--- Цитат ---The storage capacity of the German natural gas network is more than 200,000 GWh which is enough for several months of energy requirement. By comparison, the capacity of all German pumped storage power plants amounts to only about 40 GWh
--- Край на цитат ---
--- Цитат ---Капацитетът за съхранение на енергия на немската газопреносна мрежа е над 200 000 ГВт/ч, което е достатъчно за няколко месеца енергийни нужди. За сравнение капацитетът на всички ПАВЕЦ в Германия е около 40 ГВт/ч
--- Край на цитат ---
.
КПД-то на преобразуване на електричесна енергия в метан може да се видят в таблицата от следния линк: https://en.wikipedia.org/wiki/Power_to_gas
Преди време беше писал за безжично предаване на енергия. Интересно ми е до къде стигнахте, защото (както и тогава написах, виж си ЛС от септември 2013) това ми (беше) тема на дисертацията и смея да твърдя, че имам солидни знания в областта.
Аtos:
Интересна идея...обаче дали не е скъпа и искаща ангажираща поддръжка на допълнителни модули?
Елпунто, ако имаш място (в двора), що не пробваш просто компресор, който нагнетява въздух?
Една бутилка с обем 20 кубика и нагнетена до 10 атмосфери може дни наред да помага чрез турбина, примерно...може и да се стори на някого тъпо, но все пак е идея...
--- Цитат на: juliang в Август 11, 2016, 09:36:32 am ---
Но пък къщата има друго неудобство, от което страда България. Тя те заробва на едно място. В развитите държави работещите не си купуват къща просто защото не знаят колко време ще имат работа в даденото място. Ако си намерят по-добре платена работа на другия край на държавата - товарят само най-необходимото в един камион и отиват там, където техния труд ще се оцени по-добре. А тук заради една панелка или къщурка хората стоят без работа, щото точно там къдет им е имота няма работа, а на 200 км бизнесмена се чуди откъде да намери хора да работят. Или стоят на 300 лева заплата щото имат имот тук, а в съседния град за същия труд ще взимат двойно, обаче ще трябва да плащат наем.
--- Край на цитат ---
Ок, де, Юлиане...пак те питам - ти в кемпер ли живееш и ако не, защо? След като си осъзнал ползите от ненужното "закотвяне"?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия