Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (30/211) > >>

Аtos:
koko5, ами да ти кажа - Елпунто не е комерсиален тип, направил си е собствена централка, за да си използва безплатна енергия и да си бъде по-независим финансово от ИМЕННО  разни ЕРП-та!

Засега е в напълно любителски вид и я надгражда постепенно, което не значи, че не е ефективна!

За което го адмирирам искрено!
И ако дойде момент, в който Елпунто ще може да каже на всички ЕРП-та ... "Майната ви"!
Аз ще съм първият, който шапка ще му свали!
Идеята тук е нe да работиш СЪС, ЗА или въпреки ЕРП-тата, а да им биеш шута тотално!

koko5:
Разбирам идеите му, но това не означава зорлем да плуваш срещу течението.

Това което никога няма да постигне е 50те херца и синусоидалността на напрежението. Затова нека му помага ЕРП. С инвестицията в присъединяването се решават доста технически проблеми:
- гореспоменатите 50 херца
- какво ще правим излишъка и къде ще го складираме. И като се замислиш батерията осигураваща 16 часа автономност ще струва доста повече от тези 1700 лева за инвертор и административни разходи.
- ако недостига енергията
- ако има 2-3 облачни дни...

Та така... като връща енергията в мрежата и после си я взима обратно, пак ще е (поне) финансово независим от ЕРП.

Е, има и недостатъци... ако стане така, че ЕРП му плати 10-20 лева ще трябва да се занимава с данъчните да подава декларации по ЗДФЛ.

п.п. Започвам проект за ВГБ на термосифонен принцип(като напредна ще пусна снимки и резултати... но в друга тема)

valex:
Минималната мощност, която можеш да присъединиш към енергото е 30KW. И са хиляди проекти и само стандартизирани неща могат да ТИ свържат към тяхната мрежа.

koko5:
В грешка си! Незнам да има минимум. Минимума по-скоро се определя от рентабилността - под определена мощност не си струва.

справка: наредба 6 от 24.2.2014 за присъединаване на производители и клиенти на ел. ен.

Колкото до инверторите, естествено, че няма да можеш да присъединиш някой за 100 долара от али експрес. От серията sunny boy мисля, че има с минимална мощност 1100 вата (за 1300 съм сигурен, даже имам оферта от фирма).

dymelsoft:
valex, в заблуждение си приятелю. В момента ЕРП-тата присъединяват само малки задължително покривни фотоволтаични системи с максимална мощност до 30KW. Договори за мощности над 30KW никое ЕРП вече не подписва, освен ако не си с връзки  ;) . Тук има информация по въпроса, със примерен договор и т.н.
http://www.pvgrid.eu/bg/database/pvgrid/bulgaria/national-profile-2/residential-systems/1847/----1/grid-connection-permit-4/2.html

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия