Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (28/211) > >>

lazy:
          Аз от няколко години съм с грид инвертор не мога да кажа точно каква е ползата от него, но и панела  ми е около 60W. Сметката ми е около 40лв. на месец, като топлата вода и отоплението са на газ и вакуумни соларни тръби. Постоянно или на стенд бай са 3-4 лаптопа, два рутера, три телевизора и хладилник и разбира се пералня, фурна, котлони, миялна и други дребни домакински уреди. Инвертора е разбира се китайски и работи тогава, когато панела изкара 14.5-15 V и нагоре. За големи мощности като твоите нямам идея освен да вадиш вода за градината.
          P.S. Моите фотоволтаични модули са по-стари - приблизително 10.8х11.3мм на текстолитова подложка и дават до 7.2 V и до 0.25 А на "късо". затворил съм ги между две стъкла с дебелина 2мм, но прегряват и се разрушават. Ще съм благодарен ако някой ми подскаже друг конструктивен начин с по-добро охлаждане, че имам още няколко стотин, които не искам да похабявам от прегряване. Благодаря.

GMG:

--- Цитат на: EDM electronics в Май 15, 2015, 08:40:18 am ---Каквото повикало такова се обадило!  :D

--- Край на цитат ---
  Никого не съм викал, но това което се обадило преди време пак се хилеше
от сърце когато показвах как се зарежда 44Ah акумулатор с GSM-батерия ;D

--- Цитат на: EDM electronics в Май 15, 2015, 08:40:18 am --- Не че не вярвам  ;), ама ми стана малко смешно... ;D

--- Край на цитат ---
  Не разбирам как хем вярваш, хем ти е смешно
не ми се мисли по-натам просто :o

--- Цитат на: EDM electronics в Май 15, 2015, 08:40:18 am --- вече си открил реката от безплатна енергия и си добре, а аз  :-[.....пък останалите като мен - да му мислят

--- Край на цитат ---
  Какво се коркаш толкова, нали сам се похвали, че тока ти е 30лв. на месец
Точно така се прави, да не бие на очи - иначе ще ти дойдат на проверка от
енергото, мислейки, че крадеш ток :D
       Поздрави от лодкаря!

Velektra:

--- Цитат на: GMG в Май 15, 2015, 01:24:51 pm ---............
       Поздрави от лодкаря!

--- Край на цитат ---

Лодкарят от реките Стикс и Ахерон ли ? :)

ELPUNTO:
Вече имам "слънчево нано фолио". Поставих го на стената в кухнята, която пострада
най-много от наводненията през 2014 г.Наложи се да я шпакловам и боядисам.

"Слънчевото нано фолио" е дълго 3 м. то се захранва от "слънчевия контакт" т.е.
от ФВ панели.Идеята ми е "слънчевото нано фолио" да затопля стената, да затопля и
шкафовете, които ще се пред него и така да се избавя от влагата и плесента, която
покрива гърбовете на шкафовете и всичко което се постави в шкафовете.
Очаквам също Т* - та в кухнята да се повиши с няколко градуса.

to6o-2101:
Здравей колега и аз мисля да се захвана с подобен проект но още по-малък. Мисля да взема като за начало само 2 панела по 130-150 W но понеже цял ден нямам консуматори в къщи (само хладилник) мисля да взема и акумулатори.
Осветлението навсякъде ми е с лед лампи и ще мога да ги вържа за панелите, телевизорите се ползват около 3-4 часа дневно същото важи и за 2 лаптопа, от големите консуматори само фурната и пералнята ще ми останат на мрежово захранване.
Обаче тия акумулатори ме притесняват. На доста места пишат, че живота им е 8-10-12 години а на други, че са около 10 000 цикъла и се чудя дали цялата тази инсталация ще ми е рентабилна?
Консумацията ми на ел енергия е около 28-30лв. без значение от сезона понеже парното ми е на твърдо гориво (и бойлера зимата е с топла вода от него) а лятото използвам слънчев колектор (самоделка) за бойлера.
По лични сметки една такава инсталация би ми излязла 900-1000лв. (ще ги избия след 6г. ако използвам само мощните електроуреди към мрежата) но единственото което ме спира за момента е живота на акумулаторите.
Ако някой има опит с тях нека да сподели понеже не ми се дават по 300 - 400 лв. през 2г. за нов акумулатор.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия