Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
Автомобилът на Chobi
			valex:

lz1jer 
Според мен имаш проблем със захранването на драйвера. Лично аз не съм го пускал в такъв режим. Но си мисля (както е в статията във файла), че не може да ти се зареди захранващия кондензатор на дайвера защото няма кой переодично да го замасява. В статията има някакво решение.
Според мен е вариант и да си включиш и долния транзистор към ключа. Естествено може да е някакъв маломощен високоволтов само заради заряда на кондензатора. Така или иначе имаш сложени диоди.

lz1jer:

Здравей, valex!
   Прав си, бутстрап кондензатора се зарежда винаги, когато товарните се разредят и схемата работи нормално, т.е 
когато има ниско напрежение от единия му край (отгоре винаги е "+ захранване"). Направи ми впечатление, че половината напрежение се губи след ключа. Установих, че единия ключ "подпира" бутстрап кондензатора на другия (понеже са в противотакт), в мига, когато се очаква ниско напрежение и не успява да се зареди докрай. Слагайки диодите се реши този проблем. Сега заряда се прехвърля напълно, единствено с някакъв минимален пад върху транзисторите и диодите. Ако се погледне концепцията като цяло, истинският товар остава невидим за източника, скрит зад кондензаторите.

valex:

Гейтовите съпротивления 10к трябва да са между гейта и сорса. Иначе сорса-гейт обратното напрежение става  голямо. Става по-бавно разреждането на гейтовия капацитет при включване.

lz1jer:

Много точно пипаш. В момента съм без тези резистори, понеже усетих, че има нещо гнило и ги откачих от единия край. На снимката се вижда, че са леко накриво. Затова съм ги сложил със звездичка на схемата, да се внимава, понеже не бях сигурен. Схемата работи стабилно засега. Стигнах до 10kHz комутация, съответно - 20kHz на товара. В момента за КПД още не може да се говори, 5.8W на входа, 3.8W на изхода е най-доброто постижение. На входа ползвам цифров анализатор на мощност (има го на старите снимки), на изхода тарирана крушка с мини-фотоволтаична клетка от "градинска лампа". Измерването на входа ме притеснява, понеже уреда е по-точен при голяма мощност, почва да показва от 100mA нагоре, при 15V, това е от 1.5W нагоре.

dymelsoft:

lz1jer , 10k резисторите са ти напълно излишни в случая даже пречат, както си ги  дал към "маса". IR2101 е слабичък драйвер. Много е важно формата на управляващия сигнал да се доближава максимално до правоъгълната форма, за което е добре да използваш по-добър драйвер в случая. Аз използвам предимно IR2110, Io+/- 2A, за разлика от IR2101 Io+/- 130 mA . Този драйвер не ти управлява добре мосфетите и от там имаш загряване на същите, загуби и закъснение в реакцията на ключовете. Виж със осцилоскоп формата на сигнала между гейт-а и сорс-а на транзистора. Формата трябва да няма никакви заоблености.  Поздрави.
П.П. не видях последния ти коментар. :) За тези малки мощности, драйвера е без значение.

Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия