Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Автомобилът на Chobi

<< < (75/141) > >>

edin:
Щом Чоби спря комуникацията, значи е постигнал целта си и тази цел, явно не е да ни даде нещо работещо.

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Януари 15, 2015, 03:19:24 pm ---Ами тогава ... просто махаме почти всичко от твоята схема. Оставяме само първичната намотка и ключа. Слагаме един почти изтощен акумулатор и почваме да цъкаме ключа. За създаване на индуктивността не харчим нищо, обаче получаваме енергия при разпадането й, която ще зарежда акумулатора.
Дали? Надали...

--- Край на цитат ---

:D, интересно разбиране.
Имах предвид, че първичната бобина не консумира нищо за себе си, но не и за зареждането на кондензатора с трансформаторен ефект. Т.е. със затварянето на ключа се консумира толкова енергия от източника, колкото събира кондензатора +загубите в трансформатора - така е най точно. Без обаче да се консумира допълнително енергия, която да обезпечава обратната индукция. За тази обратна индукция не харчим нищо, за да я предизвикаме. Само я събираме гратис на втория такт /при отворен ключ/.

gonzo:
Абе, вие шегувате ли се? За да има обратна индукция, бобината вече я е изразходила за да се напомпа

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 15, 2015, 03:33:32 pm --- :D, интересно разбиране.
Имах предвид, че първичната бобина не консумира нищо за себе си, но не и за зареждането на кондензатора с трансформаторен ефект. Т.е. със затварянето на ключа се консумира толкова енергия от източника, колкото събира кондензатора +загубите в трансформатора - така е най точно. Без обаче да се консумира допълнително енергия, която да обезпечава обратната индукция. За тази обратна индукция не харчим нищо, за да я предизвикаме. Само я събираме гратис на втория такт /при отворен ключ/.

--- Край на цитат ---
Ок, друг вариант. Гледаш твоята схема. Заместваш кондензатора с втори акумулатор. Цъкаш си ключа и първия акумулатор зарежда втория от трафа чрез индукция, пък при разпада й ще се връща енергия обратно в първия. От време на време им сменяш местата, и така от два изтощени акумулатора след известно време ще имаш 2 заредени.
Или ако ти е по-удобно замени двата акумулатора с 2 кондензатора.
Дали? Надали...
Разбираш ли ... опитвам се да ти кажа, че не можеш да приемаш за вярно твърдението че бобината не консумира нищо. Ако оставиш само бобината и си цъкаш ключето, акумулатора пак ще падне. Да, ще падне от загубите. Но когато включиш във вторичната намотка товар, акумулатора ще падне по-бързо. Тоест когато във вторичната намотка има товар, първичната ще дръпне повече енергия от източника, отколкото ако няма товар. А при разпадането ще прибираш винаги едно и също количество (май не съм сигурен, вероятно ако вторичната е под товар, от първичната ще прибираш още по-малко, щото и вторичната ще си вземе "порцията" от връщаната енергия...).

Радико:
EDM electronics
Знам, че много ти се иска нещата да сработят и това ти пречи да разсъждаваш безпристрастно.
Колкото и да е голям мерака не на един а на хиляди даже това няма да   промени природните закони. Трансформатора не е консуматор на енергия "като изключим загубите" само когато работи на променлив СИНУСОИДАЛЕН ток. При прав ток ще консумира енергия защото не може да върне  на източника  енергията с която се е заредил. Е в случая очакването е да върне не в източника а в консуматора повече енергия от заредената. Дали е възможно не се наемам да кажа категорично.
Моя личен опит който споделих по горе ме кара да се колебая. имам и още един факт по въпроса:
Всички майстори заварчици знаят какво става ако включиш електрожен през навит на макара удължител  :'( :'( :'(
Язък за удължителя. Да ама оказа се че това не важи за инверторните електрожени, те не палят удължителя. Каква е причината и дали е свързана с темата още не знам.Мога само да предполагам.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия