Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Автомобилът на Chobi

<< < (66/141) > >>

Радико:

--- Цитат --- Ако увеличим тази дължина от 1м. на 10м. и повторим включването на кондензатора нещо ще се промени ли? НЕ! Или ако нещо се промени, то това ще бъде времето на заряда на кондензатора, но не и неговата енергийна стойност / която зависи от капацитета/ според формулата:
(1)                                  J = 1/2 . U^2 . C
--- Край на цитат ---
Ето това "спестявам ви думата глупост" е крайно погрешно. Не знам има ли смисъл да се хабя да обяснявам защо е така. тоша се обърна на форум по фентъзи, дори не и научна фантастика.
Който разбрал, разбрал. На мен ми писна да пълня каца без дъно оборвайки поредният болен мозък. 

oneman:
Радико, аз също искам да чуя защо според теб това твърдение е грешно. На мен ми се струва правилно.

dymelsoft:
Да наистина би ли се обосновал. Ако визираш формулата за количеството енергия която се натрупва в кондензатор с определен капацитет и зададено напрежение, то същата е абсолютно вярна освен ако в справочниците е сгрешена :)  Единственото което е грешно тук е използваната буква "J" което всъщност е единицата за измерване на енергия  - джаул. Иначе правилнoто представяне на формула е  W = 1/2CU2 .
Това което обяснява Чоби е видно и в самата формула. Или енергията зависи само от напрежението (потенциалната разлика) и капацитета на кондензатора нищо повече. Интересното във формулата е липсата на 't' (времето) което при извеждането на формулата пада. Справка учебник за 9-ти клас по физика :).

juliang:

--- Цитат ---Според  (фиг.1) имаме енергиен токоизточник  (Ба), който е свързан посредством два проводника с последователно свързаният ключ  (Кл1) и кондензатора С1. При включване на ключа Кл1 кондензатора  (С1) се зарежда до ниво на потенциала равно на енергоизточника  (Ба). СПОР НЯМА!!! Проводниците  (А) и (Б) са с някаква дължина…1м примерно. Ако увеличим тази дължина от 1м. на 10м. и повторим включването на кондензатора нещо ще се промени ли? НЕ! Или ако нещо се промени, то това ще бъде времето на заряда на кондензатора, но не и неговата енергийна стойност / която зависи от капацитета/ според формулата:

(1)                                  J = 1/2 . U^2 . C

Както тук в случая, така и за напред акцента е върху ЕНЕРГИЯТА, която единствено ни интересува, независимо от измеримите величини!
    С други думи: независимо от съпротивлението на свързващите елементи с кондензатора и времето на заряда, в крайна сметка кондензатора ще се зареди с енергия чийто потенциал ще бъде равен на енергоизточника  (Ба).
--- Край на цитат ---
И задавам аз въпроса: Ако вместо само проводници във веригата последователно закачим 20-тина електродвигателя, 50-тина нагревателя и 100-тина лампички колко ще е консумираната от енергоизточника енергия и дали тя ще бъде равна на енергията консумирана от него, ако вържем кондензатора само с по 1 м проводници? Ако можеше така, щях да свържа крушките в къщи последователно и да плащам ток за 1 крушка, а да светя като коледна елха.
В единия случай от енергоизточника ще изкараш енергия, която ще отиде в кондензатора. Във втория случай от енергоизточника ще изкараш енергията която е в кондензатора ПЛЮС енергията която си изхарчил по трасето.
Индукцията е ТОВАР във веригата, тя консумира ЕНЕРГИЯ за да създаде магнитното поле. Да, можеш да прибереш тази енергия, обаче можеш да я прибереш само веднъж - или от вторичната намотка, или от първичната при изключване на индукцията. Не можеш да я прибереш 2 пъти.

dymelsoft:
juliang тук ама абсолютно и  напълно съм съгласен с теб, просто "поста" на Радико остава погрешно впечатление относно достоверността на формулата.
Има обаче и неща които чисто теоретично могат да се разглеждат и по друг начин. В едно от моите писания в една друга тема споделих известният на всички квантов парадокс. Ако допуснем, че същия се проявява в определени моменти във феромагнитен материал (феритен тороид) тогава имаме поведение на електроните не като частици, а като вълни. Достатъчно е да имаме условия за интерференция на вълната и ще го имаме този електрон едновременно не на едно място а на много места едновременно. В случая да кажем на две места. Или пак казвам когато имаме процеси на квантово ниво е ясно за повечето физици, че нещата силно се разминават с класическата физика или физиката на голямото. В крайна сметка всички или повечето от нас са запознати с повечето физични закони, но в същото време всички в този форум в голяма степен са и убедени, че в тези закони има нещо не на място. Ако не беше така този форум като цяло си губи смисъла. Поздрави. 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия