Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Автомобилът на Chobi

<< < (60/141) > >>

coke2k:
Типично по български започваме с заяждане.
Радико, не ти трябват очила. Сложи последователно три кондензатора и им сметни капацитете, после сложи последователно три акумулатора и им сметни капацитета.

juliang:
Аз не виждам някаква разумна причина да връзваш кондензатори последователно. Ако приемеш капацитета им равен на 1, то 3 последователно свързани ще ти дададт сумарен капацитет 1/3, като няма да имаш никакво преимущество.
Представи си че кондензаторите са от алуминиево фолио, и че са развити, плоски са. Имаш един лист вързан във веригата най-отдолу, после N на брой листа които просто са свързани един с друг последователно, но не са във веригата, и най-отгоре е другия вързан във веригата. Това ще е най-откачения кондензатор, правен някога :) Целия "сандвич" между първата и последната плоча ще е един изолатор, който обаче ще е N пъти по-дебел отколкото на единичен кондензатор.

teofilius:
Един въпрос: Имам малки акумулаторчета от 1,3 Ач. по 6 волта и 12 волта. 12 волтовите са два долепени и свързани 1,3 Ач и се водят като един акумулатор от 12 в 1,3 Ач. Как става така че капацитета като цяло е пак 1,3 Ач. а сравнимо с кондензаторите ми е пределно ясно че при последователно свързаните капацитета се дели?

coke2k:

--- Цитат на: juliang в Януари 13, 2015, 10:11:57 am --- Ако приемеш капацитета им равен на 1, то 3 последователно свързани ще ти дададт сумарен капацитет 1/3, като няма да имаш никакво преимущество.

--- Край на цитат ---
Да така е, но ако вържеш по същия начин акумулатори капацитета не е 1/3 нали така? Както казва и teofilius. Ей това ми беше мисълта....

--- Цитат на: az_skeleta в Януари 13, 2015, 10:18:51 am --- Коке, ако правилно съм те разбрал ти не говориш толкова за капацитета колкото за мощността която можеш да изчерпиш после от кондензаторите и акумулаторите в посочените схеми?

--- Край на цитат ---

Да, ако се направи баланс на мощностите, мисля, че ще има разлика....

juliang:
@ az_skeleta - опитвам се да накарам хората да мислят, да си представят какво ще стане когато вържат едно нещо така или иначе. Когато фолиото в кондензаторите е навито на руло е много по-трудно да си представиш какво точно става когато връзваш N кондензатора последователно или успоредно. А когато си представиш кондензатора като 2 плочи, поне на мен ми е много по-лесно да си визуализарам в акъла какво ще стане в единия и другия случай, още преди да скоча на масата и да почна да лепя нещата с поялника.
Аз продължавам да се чудя защо ще загубя 1/3 от капацитета и ще заема 3 пъти по-голямо място, само за да спечеля 3 пъти по-голямо пробивно напрежение. Поне за мен по-добрия изход е да си взема кондензатор с по-голямо работно напрежение. Така поне няма да загубя капацитет (или няма да заемам толкова място). Да, теоретично е възможно, но практически не виждам смисъла да се реализира такава схема на връзване.
@coke2k Излиза че връзването на 3 кондензатора последователно е лоша идея(както писах по-горе). Поне аз такъв извод си правя. Няма да имам никаква "далавера" да вържа кондензаторите така, само ще влоша нещата (освен ако нямам проблем с много високи напрежения).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия