Форум > Филми, видео лекции
Фантастични филми, даващи идеи или нов поглед върху нещата?
tobo1:
The Objective / Целта (2008)
http://zamunda.net/banan?id=143284&hit=1&t=movie
Малко старичък, но интересен поглед върху войната в Афганистан.
Не е от типа на - един върви напред и изтрепва 250 000.
x_name41:
Полетът на навигатора (1986) интригуващ и завладяващ филм от края на 20 век
epwpixieq-1:
За съжаление, фантастичните филми не дават никакви нови идеи, прекалено са стандартни, въпреки, че и на мен ми е приятно да ги гледам, но със съзнанието, че те не показват нищо ново, а напротив, неосезаемо ни вкарват в праволинейно мислене.
В някаква степен научната фантастика е тази, която дава понякога интересен, и понякога напредничав поглед. Има доста класически автори, които могат да се посочат, но в голяма степен даже и те дъвчат основни понятия. Когато бях в техникума, минавайки през дебрите на средното образование, бях изчел около 300 такива книжки, най вече „Библиотека Фантастика“ и „Галактика“. Любимите автори ми бяха, Азимов, Стругацки и Евгений Гусляковски ( „Сезонът на Мъглите“ и „Дългият Изгрев на Ена“ са незабравими книги).
Някои от тези писатели имат научни степени, Азимов например (роден в Русия и емигрирал с родителите си в САЩ ), има две докторски степени (Ph.D.) една по химия от Колумбийския университет в Ню Йорк и другата по биохимия от Бостънския университет, където в последствие е и преподавател по биохимия.
На една от първите фантастични книги, така да се каже, "Алиса в страната на чудесата", автора Люис Карол е бил математик и логистик.
Интересното е, че ако на днешно време човек е добре владеещ английски, не му трябва никаква научна фантастика, а е само необходимо да се потопи в съвременните научни издания, като вземем черните дупки, черната материя, черна енергия и стигнем до стринг теорията, нещата изглеждат по-скоро фантастика, поради липсата на емпиричност, отколкото като реално изразяване в природата.
За тези, които ги интересува развлекателно четиво с малко формули в него, горещо препоръчвам:
"Измислена Приказка: Историята на корен квадратен от минус едно" (https://www.abebooks.co.uk/Imaginary-Tale-Story-square-root-minus/13126802499/bd). Много развлекателна книжка, която ми направи впечатление преди години и въпреки името и, в нея няма нищо измислено, даже бих я препоръчал като учебник по физика, и от части геометрия, за средното образование. В нея може да се види сравнително елементарно доказателство, как закривената линия е най-късото разстояние между две точки, колкото по-закривена, толкова по-късо е разстоянието. Условността разбира се е че тези точки са в комплексната равнина.
В последно време, от 10-тина години по-точно, чета книги които са 130-190 годишни. Научните публикации от 18-ти и 19-ти век имат страшно много забравено познание и даже четейки Максуел в оригинал, въпреки че е толкова дъвкано познание, човек може да осъзнае нови неща, и да разбере несъответствията на това което с което са го индоктринирали, минавайки през стандартната система на образование.
KURTI:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Декември 29, 2017, 02:12:27 am ---За съжаление фантастичните филми не дават никакви нови идеи...
... с което са го индуктринирали минавайки през стандартната система на образование.
--- Край на цитат ---
epwpixieq-1, Вие сте голям и хубав човек!
Благодаря, че пишете изобщо!
edin:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Декември 29, 2017, 02:12:27 am ---За съжаление фантастичните филми не дават никакви нови идеи, прекалено са стандартни, въпреки че и на мен ми е приятно да ги гледам но със съзнанието ,че те не показват нищо ново, а напротив неосезаемо ни вкарват в праволинейно мислене.
--- Край на цитат ---
Това, че ти виждаш нещата по този начин, не значи, че всички виждат, като теб! Не съди за другите, по себе си.
За да не се чудиш на думите ми, щото не ми се пишат романи, ще дам един линк, с интересни анализи на някои филми. http://www.parallelreality-bg.com/analizi/kratkianalizi.html
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия