Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди
Контролер KT36WSM XPC08C за електроколело
dymelsoft:
krasias, наясно съм че цената на чипа е 50ст. че и по малко при количества. Предложението ми бе отправено към тези които не разполагат с купища електронни елементи като тебе :) . Най-скъпите части , са феритния пръстен за дросела (може да се вземе от старо PC захранване), платката и радиаторите. Ако се прави любителска платка е добре да бъде много точно разчетена, за да няма изненади :) . В импулсните захранвания е много важно MOSFET транзистора дросела и шотки диода да бъдат вързани с максимално къси и дебели пътеки (проводници). Най-добре е да копираш готова платка :) . Останалите SMD елементи не подлежат на коментар защото са стотинки :)
lpoik:
dymelsoft Зравеи може ли малко повече инфо за дросела пръстен,намотки.Благодаря.
dymelsoft:
lpoik в PC захранванията на изхода имаш един тороидален трансформатор - филтър който е след изправителните двойни диоди. Махаш намотките му, след което навиваш 9 навивки с поне три успоредни бобинажни проводника всеки с 0.7мм-0.8мм диаметър. Трите проводника можеш да ги усучеш преди да ги навиеш на пръстена, така ще си сигурен че са с равна дължина. Другия вариант е да ползваш дебел 2мм -2.5мм но не е желателно, първо защото се навива много по трудно защото е дебел :) и второ, което е по важно КПД-то ще бъде по-ниско поради по големите токове на ФУКО, които ще загряват единичния проводник повече. За намаляването на токовете на Фуко се използва задължително сноп от изолирани по тънки проводници, затова за предпочитане е да направиш първото. В PC захранването имаш и един двоен шотки диод които е за петте волта. Този диод е обикновено 2х15А-2х20А но е за 40V и може да ти свърши работа но само до мах 35V изходно за повече ще трябва да си търсиш или купуваш 60V шотки диод. Например "MBR2060" - струва 60ст.
lpoik:
Колеги вижте какво намерих само за информация тази схема http://istochnikpitania.ru/index.files/Nov_sxem.files/Nov_sxem67.htm. Мисля да я пробвам какво ще кажете.Благодаря.
valex:
HristoDimovHristov
Чипа е за 6V на входа.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия