Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Топене на желязо

<< < (15/18) > >>

EDM electronics:
Колеги металурзи ;),
да, размерите на торпедото са Ф5,5 см Х L18 см. във формата на удължена капка, като Ф5,5 см се запазва към средата в дължина около 4-5 см. Теглото на заготовката е около 2,5 кг. По изчисления със специфичната плътност на оловото трябва да се получи 3,4 кг.

На тази заготовка обаче трябва да й добавя в опашката една триъгълна перка от неръждавейка, ще стане формата, като на шпатола. Целта е да бъде хидродинамична и да стабилизира посоката.

Калъпа трябва да се изготви по хоризонтала, а не по вертикала, защото при леенето перката от неръждавейката ще се добавя в калъпа и оловото трябва да я капсулова. Ако той е вертикален, няма да може да се извади детайла.

Иначе знам как се прави калъп: първо се излива до средата в направено кафезче от ламинат /да речем/, после малко преди да е "изстинал" калъпа се поставят в четирите му ъгъла по една удължена шестограмна гайка - затапена, да се получи вдлъбнатина. Когато се залее втората горна част, вече ще има стабилна фиксация против изместване.

Аз нямам никакво съмнение, че с течния камък ще се получи идеален калъп и за многократна употреба. Многократна имам предвид, не да лея метал, като в Кремиковци, а примерно когато си загубя "торпедото"  :D, да мога да си го отлея, а съм заложил евентуални загуби от 1-2 бр. /год.   ;). Та тя моята не е чак толкова с големи изисквания. Проблема ми се струва евентуално ще дойде от температурните разлики на калъпа, да не вземе там нещо вътре да кипи и да ври  и да стане на шупли. Малки дефекти съм предвидил, но тях ще ги оправя с кит за естетеичен вид, а после "торпедото" отива на прахово боядисване.

Такива топузи продават и готови - маркови струват около 80-100 лв. броя, но не отговарят на моите завишени изисквания по принцип. Затова формата която съм избрал е най-доброто което може да се направи. Иначе въобще не бих си губил времето, давам си 100-тяхто лева и не се занимавам с глупости. Но аз по принцип си губя времето само с неща, които не мога да си купя и да си шетам на акъла - все нещо трябва да се прави  ;).

На торпедото в предната част съм направил един конус, пак от метал, който ще оформи калъпа, като фуния и той има шийка около 8 мм, като след отливката ще му се отреже "шията".

Като пробвам, ще ви покажа какъв е резултата.
Иначе да, знам, че оловото трябва да се лее навън, на проветриво и със затаяване на дъха, и без това не трябва да се прекъсва струята, иначе става на шупли.

Благодаря Ви за съветите! :)

Аtos:
Ок, тогава правиш формата както ти казах, но отворена отгоре и след като излееш оловото, преди да застине, просто бодваш перката в него, да стърчи извън калъпа.
Срезът трябва да ти вертикален, вместо хоризонтален.

П.П.   lda_has, тук става дума за бутиково изпълнение и милиметър свиваемост няма да пречи.

tobo1:
Мисля че ЕДМ има предвид нещо подобно.

tobo1:
Но с по-елегантен профил от този тук.

EDM electronics:
tobo1, като баба Ванга си, направил си го 1:1.  :D 
Само перката ще е малко по-голяма.
Ето я заготовката, но най-напред ще я поизпиля с флекса и китосам, за да премахна следите от стругарския нож, да стане идеално гладко.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия