Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Топене на желязо

(1/18) > >>

tonkata:
Добър вечер, господа и другари!
Докато разглеждах кутията с инструменти (отвертки, клещи, пирони и др.)
се замислих колко сложно е да се създаде нещо толкова просто като един гаечен ключ например. На теория звучи лесно, пещ в която да топиш метала и форма, в която да го отливаш, все пак мъжете и преди хиляди години са го правили, не би трябвало да е проблем за един младеж от 21 век..нали?..преди няколко години топих алуминий в желязна пещ (ей така за експеримента), но сега ме мъчи въпроса, а в какво да стопя желязо? Все пак се топи на над 1500 градуса.. а дори да го стопя от какво бих могъл да изработя формата та да не се разпадне? Предполагам че сред вас има хора които са вещи в тази област, или са прочели нещо по въпроса,  моля да ме насочите към някаква полезна информация, която да прочета, или пък споделете вашия собствен опит :).
Благодаря ви приятели, приятна вечер !

lda_has:
tonkata задаваш един много добър въпрос към форума за "Свободна енергия", има два отговора които можеш да получиш:
   Единият е да попиташ чичо Google като напишеш "Пещ вагрянка", след това си я изработваш в мазето, гаража или някъде другаде. През това време се записваш да учиш металургия или топла обработка на металите, там ще ти дадат един голям списък с учебници, справочници и други материали да се подготвиш много добре за металург и леяр на метали. Вярвай ми това е цяла наука и е трудно да стане в домашни условия.
   Вторият е дали точно тук във форум за  "Свободна енергия" е мястото за подобен въпрос???
   Аз също съм пуснал тема извън СЕ но се надявам да получа добри съвети за настройката на електрониката и програмирането за нейното управление. По моя преценка тук има по-добри специалисти занимаващи се с тая материя.

  Извинявам се предварително за дадения по този начин отговор и ако администратора вземе решение нека да изтрие поста ми. Няма да се сърдя.

   Бъди здрав да постигнеш желанията си и чети много.

   Атанасов_Хасково
Абсолютно адекватен отговор, няма място за притеснения./А/

Аtos:
Здравей, tonkata и добре дошъл/прописал/ :D

По една случайност попадаш на тема, която е по моята компетенция - аз съм леяр, термист,ковач и заварчик по образование.

Няма такова нещо като "топене на желязо"! Всичко, което е познато на народен език като "желязо" представлява сплав между химичните елементи желязо-Fe и въглерод-С. т.е...желязо-въглеродна сплав.
Тя бива два основни вида-чугун и стомана.А почти всичко от този тип, с което се сблъскваме в ежедневието си е СТОМАНА, като започнем от високо легираните стомани на ножовете Солинген, през инструменталните (чукове, отвертки, клещи и свредла), през конструкционните (разни винкели, профили и т.н.) та чак до най-простата стомана, използвана за арматура в бетона!
Желязото по принцип е сивозелен кристал, който се среща най-често на прах.Ползват го криминалистите в чист вид за снемане на отпечатъци от вещи.

Пещ тип "Вагрянка" е безумно да си правиш в домашни условия, то е все едно да си правиш истински танк в мазето:) Една такава пещ е десетки тонове тежка и стотици хиляди левове скъпа (за висока доменна пещ пък да не говорим).
Температурите на горене там се постигат с почти чист кокс и кислород под налягане, изградени са от специални огнеупорни тухли. Ако се спре работата на една висока доменна пещ, по-евтино е да се построи нова, отколкото да се "запали" вече изгасената!

В домашни условия може да топиш само сплави на алуминия, оловото, калая и в частност дори мед или месинг.
За целта ти трябва ИНДУКЦИОННА пещ с волфрамови реотани/бобина/ и "кофа" от стомана в средата им с дебелина на стената минимум 5 сантиметра!
Ако въпросът ти е свързан директно с изработката на по-малки детайли или инструменти от стомана (разбирай до 3-4 килограма единия), бих ти препоръчал чистия ковашки метод! Изделията изработени чрез коване са много по- издръжливи на практика, защото в тях се образува така наречената "влакнеста структура" на метала, която напомня доста на жилките лико в дървесината. Ненапразно куките за кранове се коват, както и самурайските мечове.
Разбира се, и този занаят си има доста тънкости, трябва да знаеш каква стомана да ковеш, до какъв цвят да я загрееш, до кога да я ковеш преди следващото и загряване, какви флюсове може да ползваш при ковашки спойки, какъв режим на охлаждане да ползваш после, дали да има отвръщане, дали не и т.н.
При коване на високолегирани стомани например всякакъв опит за "закаляване" е противопоказен-стават като стъкло трошливи и т.н...Чистата мед при закаляване става пък по-мека...
Кажи какво точно искаш да направиш и ще ти дам съвет поне?

П.П.Забравих въпроса ти за формата - прави се от особена "формовъчна смес". Представлява вид огнеупорна смляна глина и ситен РЕЧЕН пясък, като може да се добавят и някои органични съставки, които имат спояващ ефект.
Макетът за формоване се слага в половинката от специална каса върху плоскост, посипва се с пръст, трамбова се, ИЗРАВНЯВА СЕ и после се обръща внимателно. После се посипва пресованата пръст с тънък слой пресят чист пясък, за да не залепне горната форма.Върху тази половина на касата се слага другата и част, центрират се с щифтове от страни.После върху макета се слага другата му част и пак се посипва с формовъчна смес и се трамбова внимателно,ИЗРАВНЯВА СЕ.Не трябва да се забравя и НАЛИВНИЯТ ОТВОР по-встрани от макета, прави се с цилиндрична форма-детайл около 2-3 см.диаметър изправен,от там ще наливаме метала. След трамбовката леко почукваме касата от всички страни, вадим щифтовете и внимателно вдигаме (отделяме) горната от долната и част.Обръщаме горната.С леки почуквания (да има вибрации) се изваждат макетите и наливника.
После на тази, която е горна част се изчопля канал от наливника до кухината на формата, за да се налее метала.Затваряме горната върху долната внимателно, слагаме щифтовете и...можем да изливаме метала:)
При леене на метали с ниска температура на топене (300,400-600 градуса) може да развалим касите след 20 минути до час.При леене на чугун или стомана, трябва да се изчака поне 5-6 часа.
ПО НИКАКЪВ НАЧИН не трябва да се охлажда изкуствено излятата форма, това е!
Леярската каса си я представи като метален или дървен куфар, който е без горно и долно дъно ;D

tonkata:
Благодаря ти "atos" за изчерпателния отговор и отделеното време, наистина оценявам помощта ти :), металургията признавам е доста интересна наука и си заслужава да отделя време за изучаването и, а освен това е един голям + и инвестиция в бъдещето да имаш познания в тази област, било то за да изработиш някой скъпоструващ детайл или др.
 Нали попита какво искам да правя, решил съм да се науча да правя форми за отливане, на метали като алуминий, цинк, и др.(може би дори и сребро,мед)   Проблема е че искам да ги направя за многократна употреба (виждали сте колко пари струват разни калъпи за олово, какво остава за метали които се топят на по-висока температура) така бих спестил средства и време, ако някои ден реша отново да направя същия детайл..Стоманата би трябвало да издържи на 800°C без да се деформира (при 1100°C  за мед-та вече не съм мн. сигурен) и ще може да се използва пак (така си мисля). За това и искам да топя стомана от която да отливам форми(калъпи) за отливка на други материали, колкото до изработването на пещта не мисля да я правя с големи размери а и 1500 градуса би трябвало да мога да достигна и с горене на дърва, дори и да отнеме време, а има материали които биха издържали на тази температура, дори и да са скъпи, това все пак е инвестиция..
 Обмислям и други варианти, имам тук 3 килограма стружки от стомана(доста дребно смляни), та чудя се с какво бих могъл да ги слепя за да направя форма от тях и дали ще мога да я използвам многократно...Колкото до самата форма, мислех да има две части, в едната да се излее материала, да се притиснат една към друга, после да се отлепят да се извади детайла и да се използва формата отново.
 Колкото до тези огнеупорни тухли, намират ми се 3-4, мога да ги смеля на прах, но какво точно да използвам за да слепя този прах та да стане на форма?
 Обмислям утре да се отбия в библиотеката да потърся книги в тази област. Все пак без знания не е разумно да се правят експерименти!
 Ако може мнение по разсъжденията които сътворих тази сутрин.
Приятен ден приятели, надявам се че темата ще бъде полезна и за други хора :)

Аtos:
Здравей отново!
Няколко неща мога да отбележа:
1.1500 градуса с дърва няма как да постигнеш,може, но с твърде моментен ефект, само на места и не достатъчна мощност за подобна работа.
Вариантите в домашно изпълнение са следните - или пещ с антрацитни въглища (може и кокс, ако си намериш) + силна струя въздух отдолу и отстрани, подавана от стара прахосмукачка например или компресор.Тогава леярската ти "кофа" трябва да е в "гнездо" от огнеупорни тухли и глина и отстрани да са въглищата (коксът). Трябва да е окачена на сигурни синджири, защото злополуките с разтопен метал са както при сапьорите, не се повтарят! Разтопеният метал не се спира от нищо и преминава през тъканите и костите като през масло!!!
Другият вариант е да си направиш загряваща система с газова горелка. Около кофата разполагаш симетрично няколко дюзи, които да я "инжектират" непрекъснато с най-силния си пламък. Много е важно при този вариант кофата ти да е в ПЛЪТНО ГНЕЗДО от огнеупорни тухли, замазани с огнеупорна глина-ИЗПЕЧЕНА!
Дюзите на горелката трябва да нагряват тухлите, а не директно кофата, защото иначе ще я срежат, независимо от какъв метал е!
Отливането на метали с постоянни (многократно използваеми) форми се нарича кокилно леене. Формите е абсурдно да изработиш в домашни условия. За тях се ползват силно легирани стомани, с добавени елементи, които дават повишена топлинноустойчивост!

Леенето на дребни детайли от алуминий и алуминиеви сплави, както и мед, сребро може да правиш директно с форми от огнеупорна глина, дори и без каса. Когато слагаш макета,преди да го омажеш с глина, намажи го с олио, за да не залепне глината по него като го вадиш после, преди да отлееш. Ако са успешни, подобни форми се изпичат и стават за многократна употреба.
Стружки да ползваш за подобно нещо е все едно да си направиш чаша за гореща вода от настърган сапун?!?
Ще изгорят (окислят) преди да се усетиш, като масло на котлон!
МОЯТ СЪВЕТ Е - прескочи до някой цех, където отливат автомобилни алуминиеви джанти, правят ги от силумин или дуралуминий (сплави на алуминия) и поразгледай работата, никой няма да ти откаже предполагам. Кажи, че пишеш есе за професиите или подобно. Ще видиш принципа на доста процеси и ще ти се изяснят много повече неща, отколкото мога да ти обясня тук:)
Там може и да ти подарят малко готова формовъчна смес или най-малкото да ти кажат откъде да си набавиш.
 ЗАПОМНИ НАЙ-ВАЖНОТО:
ПАЗИ РАЗТОПЕНИЯ МЕТАЛ ОТ ПОПАДАНЕ НА КАКВИТО И ДА БИЛО ПЕСЪЧИНКИ,КАМЪЧЕТА И Т.Н.В НЕГО И ОСОБЕНО ВОДА!
В сравнение с него те са "ледени"!
Ефектът е като лъжица вода във врящо олио, но тук следва и почти взрив от разтопен метал - последиците са страшни!

На теб ти трябва това:

http://www.castingarea.com/education/nt/tm03.htm

а тези са спомагателни
http://download.pomagalo.com/459890/metalurgiya+na+chuguna+metalurgiya+na+stomanata+simens+martenov+metod/?search=65
http://download.pomagalo.com/519994/leene+na+metalite/?search=170

http://download.pomagalo.com/797044/ogneoporni+materiali/?search=223Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия