Справочници, схемотехника, теория > Химия за начинаещи

Химията с прости думи - въпроси и отговори

<< < (2/8) > >>

PyroVeso:

--- Цитат на: atos в Ноември 07, 2014, 01:31:46 am ---отдават, но в затворена среда и силно я йонизират светейки, затова някои от тях се ползват за "студено" осветление:)

--- Край на цитат ---

Колега Atos, не бъркай "отдаване на електрони" с "възбуждане на атоми"! При възбуждането нямаме отдаване (откъсване от атома) на електрони, а само преминаването им на по-висока орбита под въздействието на външна фактор с достатъчна енергия. Достига се т.нар. възбудено състояние на атома, което е нестабилно и кратко живущо, след което той почти мигновено релаксира до основното си (невъзбудено) състояние, излъчвайки фотон с точно определена дължина на вълната (цвят). Точно по тези характерни за всеки химичен елемент цветове (или спектрални линии) елементите биват определяни чрез метода Пламъкова фотометрия (спектрален анализ). Така, примерно се определя химичния състав на отдалечени звезди, без да ходиш да взимаш проба от тях. Така е открит и химичният елемент хелий в състава на Слънцето и е кръстен на него (по името на древногръцкия бог на слънцето Хелиос).

Мнението си за "оригинала" на менделеевата таблица съм го споделил тук: http://mazeto.net/index.php?topic=1546.msg59045#msg59045 , а неведнъж сме дискутирали и позитрония.

Виждам, че всички (писали) сте силно компетентни по тези въпроси, затова преставам да пиша по темата (а и достатъчно вече я оспамихме за да се обучаваме в други области...).

sabaka808:
Признавам ,че съм слаб в химията но при наличието на 7-8 електрона, електрони има и се откъсват посредством (струята) високото напрежение и високата скорост на тока , а хим. елементи бързо си ги набавят от природата. Тока трябва да бъде постоянен на импулси защото постоянното напрежение има посока - това се постига само с един диод. А импулсите са необходими за да може да се индуцира маг. поле - трансформацията е неизбежна.

Иван Димов:
   Само да добавя - проблемът на химията е, че не е физика. Ако беше физика всичко е далеч по-лесно. Имаме положителни заряди в центъра и кръжащи наоколо отрицателни електрони, които правят така наречения електронен облак. И когато "облакът" е рехав, положителното ядро привлича всичко отрицателно, минаващо в близост. Но когато "облакът" е гъст, той засенчва ядрото (екраниране) и тогава трудно може да се присъедини някой блуждаещ свободен електрон. Разсъждавайте електромагнитно и химията ще ви стане по-ясна. А за Менделеевата таблица най-важното е да се знае "диагоналът" метали-неметали. Долу-вляво на таблицата са металите, които слабо държат най-външните си електрони и затова лесно и често ги "изпускат". А горе-вдясно са неметалите, т. е. елементите, които здраво държат електроните си и много трудно ги отдават. Въобще вляво положението е метално, а вдясно е неметално. Но най-метално е долу-вляво, докато горе-вдясно е най-неметално. С други думи, металите дават електрони, а неметалите ги вземат. Металите стават положителни йони, а неметалите отрицателни йони. И понеже "+" и "-" се привличат, така стават йонните съединения. Електростатика + електромагнетизъм = химия.

п. п. Някой админ да отвори тема: "Химия за всички", че тук стана "каша".

edin:
А какво е фотон? Частица? Или вълна?  ;)

ndm:

--- Цитат на: PyroVeso в Ноември 07, 2014, 12:58:14 am ---Зад понятието "атомна маса" седи не някаква мистерия, а просто масата на протоните и неутроните в ядрото на съответния химичен елемент, разделена на масата на един протон. Защо тогава атомната маса не е цяло число? Ами защото протоните и неутроните не са с еднакво тегло, но пък са с почти-еднакво.
--- Край на цитат ---
Ма разбира се, че зад масата стои...маса естествено. И как ще е цяло число,тази маса, то е почти цяло, аз цели маси не съм виждал.
Държа да подчертая че това не е заяждане, горните изречения са към учебниците.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия