Начало > Новини от света на технологиите

Огледалото на Козирев-директен преход към медитативно състояние на съзнанието ?

<< < (13/24) > >>

mi68:
Здравейте,
Проблемът е, че човешкото съзнание е ограничено или селективно. Да разгледаме следния пример. Имам една изкопана дупка и пръст до нея. Гледам в дупката няма нищо, но се оказва, че е пълна с въздух. В дупката няма пръст но има въздух, В купчината пръст има пръст но няма въздух. Ако засипя дупката с пръстта, то пръстта ще измести въздуха. В практиката за преместване на въздуха не се плаща, но има атмосферно налягане и се върши безполезна работа. Вижда се, че човек вижда еднопосочно, ако дупката се напълни с дим се вижда излизането му от дупката при засипване с пръст и очевидната работа. Трудно е да се види тези противоположни или кръговратни явления. Кръговрата може да се описва с 0 или окръжност, елипса, даже права или 8 двойна нула 00, примерно при стоящи вълни. При кръговратни явления има периодичност, логическа свързаност. В зависимост от посоката на въртене в кръговрата имаме бъдеще или минало.

Аtos:

--- Цитат на: edin в Ноември 29, 2014, 09:12:45 am ---Atos, това за което говориш е фрагментирането. То е обратното на идеята, че всичко е едно цяло, включая идеята, че минало, сегашно и бъдеще също. Аз съм аз, ти си ти, другите са си други. Това идва от егото и ума. Идеята за цялостност им е чужда.

--- Край на цитат ---
Ако задълбочиш разсъжденията, ще видиш, че въпросното фрагментиране не е функция, отричаща съществуването на всичко в едно цяло, а е способност на ума да отдели момента.
 ДЕФРАГМЕНТИРАНЕТО вече е продукт на мозъка, чрез който подрежда въпросните фрагменти в свой ред и оттам - в хронология и чрез който възприема събитията! То е вид "наслагване" (сглобяване) на съставните, изграждащи всеки процес!
Фрагментирането (доста съфорумци не са схванали точната ти идея), е отделянето на даден/и МОМЕНТ/И от определен ПРОЦЕС и съзерцанието на точно тази отделна част. Нормално е мозъкът, разглеждайки само тази част да изгуби представа за ЦЯЛОТО, но това е само функция на МОЗЪКА, съзнанието е освободено в този миг от нуждата да ДЕФРАГМЕНТИРА  (подрежда) нещата - медитация!
Докато мозъкът, за да обработва информация, той трябва един вид да ДЕФРАГМЕНТИРА тези части в представата си за една НЕПРЕКЪСНАТОСТ.

Maistora52:
След новата поредица блестящи обяснения, в мен възникна въпроса: Кое кара мисловността ни да фрагментира?
Веднага се сещам за първата причина - ДУМИТЕ. Сами по себе си, отделени една от друга те са фрагменти.
Днес езиците разполагат общо с милиони Думи. Отделните езици с десетки и стотици хиляди. А всички те са започнали с Вой и Ръмжене.
Кое е интересното тук? - че ако се съсредоточим върху САМО една дума, и започнем да си я повтаряме НА ГЛАС, папагалски - без да се замисляме какво Означава, почти на мига ще усетим нейното пълно БЕЗ-С-Мислие.
Излиза, че Фрагментът от Природата, назован с тази дума, изведен и изваден от Цялото, което всъщност наблюдаваме, е напълно без-полезен, без-смислен, без-причинен... просто някаква инертна "точка"... ами всяка буква извадена от думата е същото нещо...
И така, мисловността ни, след като Първоначално е Фрагментирала нещата до възможно най-дребни съставни части, Започва да ги Сглобява и Съединява, да ги интегрира по вече един Абстрактен начин. И се получават всевъзможни нови комбинации...
Например Камъни някакви извадени от скалата ги смиламе на прах, печем ги, смесваме ги с вода и хоп - станало нещо случайно - виждаме че тази смес се втвърдява и вкаменява и даже става по-здрава от първоначалния "камък" - получили сме Цимент!
Това прави Мозъкът! - първо фрагментира (анализира), после свързва (синтезира).
Ако възпитаме добре този процес - може да стане и Чудо. Реализиралият Чудото, го награждават с Нобелов медал и много "мъни".
В Йога-системата това е предмет на обучение и възпитание на всичките нейни 8+1 Нива. Затова съвсем правилно наричат Йога - Наука.
Йога означава да се Свържеш СЪС - - - ЧРЕЗ!
И... ами давайте да се Свързваме!!! - тъй като всеки един от нас всъщност е сам по себе си Фрагмент.
 ;D ;D ;D
 8) 8) 8)

Иван Димов:
    Хора, ние сме на земята за да творим и работим, а не да философстваме. Като умрем всички ще имаме трансцедентни усещания. Лошото на всичко е, че знанията за манипулиране и контрол на психиката се използват най-вече от мързел. Просто има едни хора, които ги мързи да копаят картофи, да берат ябълки и да доят крави за да хранят семействата си и затова предпочитат да манипулират и контролират себеподобните си за постигане на тази си цел. Всичко опира в крайна сметка до прехраната, хайде нека всички политици, журналисти, военни, полицаи, психиатри, философи, попове и други хора с подобни професии сами да се захванат поне една година от живота си със селскостопанска работа поне за да се научат на уважение към този вид труд. То иначе е много лесно да си агресивен, нахален и манипулативно-контролиращ с крайна цел да се наядеш с първо, второ и трето - "питателно". Да си мързелив и агресивен, това е най-лошата комбинация, която в историята е довела до множество войни и кръвопролития. А мързелив става човек, когато често преяжда с храна и власт.
   А на PyroVeso ще кажа, че съм имал доста преживявания, но повечето са били предизвикани именно от по-горе споменатите "мързеливи съзнания", които са видяли мого "хляб" в мен и това е възбудило техния прословут апетит към чуждото.

Maistora52:
Момчета, достойни сте (и я че се бутам у групата!) - за Пулицър!
И понеже Квантовата теория според Макс Планк (май той беше, но може и да бъркам името с друго) - не може да се опише само с формули, (перифразирам) "Квантовата Механика най-добре биха описали поетите!"...
Затова ние като достолепни Търсачи на СЕ и в квантовия и в отвъдния свят, не само тук, мисля да отворя тема в Кофата за "Актуална поезия от Изобретатели", и там ще поставя всички тези последни постове със стихове.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия