Справочници, схемотехника, теория > CNC машини
CNC машината на lda_has
Dedo pop:
Като за първа машина добре си се справил. Най-напред да те питам от къде купи кутията за управлението че много ми хареса.
А сега почвам с критика въпреки че в тоя форум и градивната критика се приема на нож.
1.Свали кутията на управлението от портала. Ще спечелиш поне 20% в повече от скоростта. Вярно ще идат още 20тина метра проводник но си заслужава труда и разхода.
2.Монтирал си драйверите неправилно. Трябва да се монтират вертикално и на по-голямо разстояние един от друг за да се охлаждат от естествената вентилация.Не е лошо да предвидиш един вентилатор.
3.Репетирай релето с още едно за да си сигурен че няма да се наложи да сменяш контролера или релето му в най-неподходящото време.
4. Не виждам източник на 5волта за контролера или се захранва с друго напрежение?
5. Ако е така в схемата има едни съпротивления виж стойността за съответното напрежение.
6. Какви драйвери ползваш? Ако са с 6600 не се учудвай ако не всички работят.По някога се случва и надписите върху кутиите да не отговаря на действителността и тогава започва едно гадаене.....
lda_has:
Dedo pop ако не търпя критики нямаше да пиша в тоя форум :o не се притеснявай за това.
Кутията съм я взел от магазин на шнайдер преди 2 години. Имаха щанд в нашия град.
По 1-ви въпрос: за сега не гоня скорост, ще се радвам да я подкарам и да видя какви са плюсовете и минусите. Къде куца и къде е добре, къде да подсиля и какво да променя.
По 2-ри въпрос: предвидил съм место за два панелни вентилатора 120/120 мм. на 24 волта за принудително охлаждане. Ще бъдат на капака, мисля да сложа някакъв филтър да не се пълни с прах.
По 3-ти въпрос: да приготвил съм второ реле с четири контакта по 6 А. С него ще управлявам включването на фрезовата глава, осветление и евентуално циклон за прибиране на праха. Считам, че ще стане добре.
По 4-ти въпрос: контролера се захранва от същия импулсен изправител. Погледни прикачения файл. LCC_24
По 5-ти въпрос: без коментар
По 6-ти въпрос: ползвам следните драйвери: Погледни прикачения файл.CWD556
Дано съм направил правилния избор?????
Атанасов_Хасково
Dedo pop:
Благодаря за кутията, много ми хареса. Ще си купя от тях.За мястото на кутията настоятелен приятелски съвет най-малкото защото не знаеш колко ще издържи електрониката на вибрациите.Предполагах че си предвидил вентилатори но с малко повече място около драйверите ще им помогнеш много.Аз ползвам две по три пера за да мога при нагаряне на контакта да имам вариант за бърза реакция.Видях контролера,хареса ми и скоро ще си купя няколко.Купувам често от там но не го бях видял.
И последно за драйвера- купих преди две години един такъв за една задача но тя отпадна и не се занимавах с него.По едно време реших да си направя нещо като тестер на двигатели с него но имаше някакъв проблем. Подкарах го но не е това което трябва да бъде. Надписите ON и OFF ли бяха разменени, позициите на ключетата в таблиците ли номерата на ключетата ли - не помня. Хвърлил съм го някъде в офиса.Ще се радвам ако при теб тръгне от раз./както трябва да бъде/.Аз си внасям други, които за мен са ОК.
Какъв винт ползваш? От него много зависи какво ще постигнеш.
lda_has:
Е Dedo pop хвана ме ;D
Винтовете ми са най слабото място. Така е когато започнеш да правиш едно и в последния момент решиш да правиш друго. Винтовете са Тр12x3x1000 мм. знам, че това е най слабото място но какво да се прави??? За сега ще е така. Във третия вариант всички слабости ще се избягват едно по едно. Маймуната е станала човек с работа. Мене последната "работата" не ме плаши и тъй като съм аджамия в тая материя ще си правя конструкции докато стане както трябва. Професията ми е железар, но от 25 години не работя това. 80% от детайлите си ги правя ръчно в мазето така за кеф, с подръчни инструменти. Целта е да пусна електрониката и машинката да заработи що годе добре. После идва по сложното за мене, а именно програмирането. Справя ли се с него веднага ще направя нова както трябва. За целта си правя работни скици и чертежи да не се мотам отново.
Първия вариант беше преработена резачка за фаянсови плочки с ръчно управление, но и тя си свърши работата за която я правих. Ще потърся снимки да ти пратя да се посмееш малко ;D
Атанасов_Хасково
Dedo pop:
Винта ти е голямата грешка. Гайките-СВД вече са достатъчно евтини а живота им е несравнимо по дълъг, точността огромна спрямо тефлоновите.Отдавна вече съм ги изхвърлил от употреба.Сега, когато има интернет да се залага на метода проба/грешка е грехота. Не че и аз не съм го правил де.
Та със тия винтове с голяма доза на достоверност ще постигнеш до 2000мм/мин. работна скорост.Точност-зависи от гайките и винта, а също така настройките на управляващата програма.
Научих се да пускам машината да работи, но си имам проблем с създаването на G кода. За сега си го пиша на ръка. Малко мудно но какво да се прави...
А ако искаш да видиш истинска машина, ми ела на гости в Пловдив.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия