Справочници, схемотехника, теория > CNC машини
CNC машината на lda_has
Bat_Vanko:
lda_has, предлагам ти следният измерителен уред:
Изработваш много точно диск с Ф 137.51 мм, желателно е повърхността да е шлифована. Този диск захващаш на патронника на 4 ос. Взимаш стоманена лента с дебелина 0.2 - 0.3 мм (може и тел но ще има врязване и от там грешка). Тази лента притискаш посредством лагерче към диска и от другата й страна я свързваш с индикаторен часовник със стойност на едно деление 0.01 мм. Когато въртиш патронника благодарение на притискането и триенето на лентата към диска тя ще се изтегля на разстояние равно на периферията на диска. В случая 0.5 дъгови секунди ще се равняват на 0.01 мм показание на индикаторният часовник. Когато плунжера на индикаторният часовник се изтегли на 10 мм ще се наложи да освободиш натяга и да върнеш лентата обратно, но без да връщаш диска. Това положение ще бъде новата относителна нула за следващото измерване.
lda_has:
Ето това измислих и приспособих.
Как работи: Захващам оста на патронника, а другия край е захванат с магнит за планка закрепена на плота. Занулявам показанията на така наречения измервателен уред и на управляващата програма. Задавам завъртане на различни градуси многократно 50-60 пъти наляво надясно в различни последователности да се събират и вадят градуси. После спирам и с команда давам 0 градуса и патронника се връща в изходно положение. Отклонението което показва така наречения уред е в порядъка на 1-3 минути от градуса. Считам, че не е голямо отклонение, но и това може да се до настрои. Ако измерва вярно съм постигнал добра точност, поне така мисля аз.
az_skeleta:
Като въртиш напред-назад не можеш да разбереш грешката дали е от грешен параметър на инкременталната линийка или е от обиране на луфтовете при реверсирането. Според мене след като го закрепиш, завърташ един оборот в някоя посока тогава зануляваш и след това завърташ в същата посока. След това трябва да пробваш и с реверсиране. Ако ще мериш градус различен от 360, според мене трябва да пуснеш часовник на оста на измервателния уред, защото ако бие ще дава грешка.
lda_has:
az_skeleta да знаеш само колко си прав. От 30 години не бях свалял челюстите на патронник защото си смених професията и не ми се е налагало да работя на струг.
"трябва да пуснеш часовник на оста на измервателния уред, защото ако бие ще дава грешка"
Ами като съм си изкукал вече от ЕГН-то сега се сетих как се нареждат челюсти на патронник, първо ги нареждам по номера 1,2,3 до тука добре, но като забравих да погледна къде е отметката за 1-ва челюст ги нахаках както ми дойде, сложих индикатора на оста и ми даде отклонение 0,2 мм. как искам да ми мери точно ъгломера ;D та да забуча отгоре и на това минутите в показанията.
Благодарности за включването и съветите. Ще наредя челюстите правилно и пак ще замеря , но вече ще закрепя всичко и стойката на ъгломера и делителния апарат на плота на ЦНЦ-то да ми дава реални показания.
Атанасов_Хасково
lda_has:
Днеска си поиграх и изработих няколко гравюри в 2D.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия