Справочници, схемотехника, теория > CNC машини

CNC машината на lda_has

<< < (33/55) > >>

Vetap:
Рутер ли ползваш като шпиндел?

lda_has:
Vetap  "Рутер ли ползваш като шпиндел?" трудно ми е да разбера въпроса ти.

На CNC-то някои хора му казват "Рутер".
Шпиндела си е шпиндел или още му казват "Фрезова глава"

За шпиндел ползвам Kress 1050 FME-1 с мощност 1050 W

https://ocdn.eu/images/skapiec/ZjQ7MDA_/c272b3ba65f0b4ede670487a293f7375.jpg

Картинката е от чичо Гугъл, закупена е от фирмения магазин на Kress
Модела е с двойно лагеруване в силовата час и със сертификат за радиално отклонение.

Дано съм бил полезен с информацията.

Атанасов_Хасково

Vetap:
Благодаря,
Аз исках да правя нещо такова, но не бях сигурен дали тези т.н. "routers", които са предназначени за дърводелски работи ще са достатъчно стабилни за работа с метал и колко време ще издържат. Аз съм ги ползвал само за дърводелска работа и то не много интензивно.

Аtos:
Vetap, за обработката на метал от значение е самата "режеща глава", тя трябва да е предназначена за съответния метал. Другите важни неща са стъпката/хода и оборотите (за различните метали допуските са различни).
"Шпиндел" (на технически език) означава вал със специфична форма, който предава движението от двигателната към режещата част, може да осъществява диаметрални преходи и има компоненти за закрепване на съответната "режеща глава", както и закрепване към въртящия момент на двигателната част.
На жаргон още наричат "шпиндел" цялата система (главата, заедно с моторчето), което е погрешно, но не е фатално ;D

Както посочи  lda_has, важното е да съвпадат параметрите на мощността (въртящият момент) и оборотите, а фрезова глава можеш да си избереш според материала.

lda_has:
atos всичките тия неща се учат в продължение на 3-4 години по съпромат, технология на машинно проектиране,  машинни елементи, и др, но и училите не винаги се справят. Трябва и голяма практика да не казвам и акъл в главата. За всичко си има формули и се смята лесно. Тука не е целта да напълня темата с неразбираеми формули, а с думи прости и показване да се възприеме от четящите и интересуващите се. Целта е око да види и да прецени за себе си дали става или не става това с което разполага към момента питащия.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия