Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност
Maistora52:
Трябва да сме точни: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0
Иначе за пръв път чувам за съществуването на някой си Джовани Волта. Гугъл също нищо не е чувал!
Moon_Watcher:
--- Цитат на: h2motor в Септември 23, 2014, 09:41:33 pm ---Moon_Watcher- кой казва че ще се наруши закона за запазване на енергията ? Помисли планетата ни е във вакум - по какъв начин се охлажда след като от слънцето получава постоянно огромно количество енергия и би трябвало да прегрее, как я излъчва във вакума? Дай ми научен отговор според стандартната наука, не крия че съм нейн привърженик с условието че тя е изградена с модели които очевидно след време ще се окажат несъвършенни и елементарни.Нищо не нарушава свръхефективната електролиза независимо че енергийната стойност на получения водород надхвърля енергията на воложения ток, но към него се е добавила и енергията на топлината на електролита който ще се охлади. Тази машина може да промени човешкото енергийно битие, спираме с изгарянето на въглеводороди..и излиза че енергията е много достъпна и налична насякъде или почти и не еднакво разпределена отново - ОК! Арабите пак ще са енергийно богати :)
--- Край на цитат ---
Вече отговорих на този въпрос. Топлобменът се извършва по два начина - контактно и чрез излъчване. Всяко тяло, което е с температура по-висока от абсолютната нула излъчва. Щом се намира във вакуум топлообменът може да е само чрез излъчване. Законът на Вин показва колко топлина излъчва тялото в зависимост от температурата. За да се отдели повече водород от вложеното количество електричество, трябва отнякъде допълнително да се вземат електрони иначе водородните катиони за допълнителния водород си остават в електролита. Топлината на електролита по никакъв начин не осигурява този допълнителен брой електрони, които биха повишили добива на водород. Ако ставаше така, за какво ни е ток? Щяхме да си подгряваме електролита и да си произвеждаме водород и без ток.
P.S. Ако допрем две тела с различна температура, винаги топлината преминава от по-топлото към по-студеното тяло и никога обратно, въпреки че ако можеше, пак нямаше да се нарушава ЗЗЕ. По тази причина спазването на ЗЗЕ е зъдължително, но в определени случаи спазването му не е достатъчно.
Аtos:
Да,Майсторе, допуснах вече, че може и да са ми поизветрели спомените :)
Все пак до гугъл прибягвам за доста по-нови неща, навремето четяхме просто книги... ;)
А пък защо съм го "прекръстил" тоя Алесандро...знам ли?
Може някъде в спомените ми да са се смесили фонетично "Галвани" и "Волта"...
Аtos:
Тук съм съгласен с Moon_Watcher, Земята приема енергия в целия лъчев спектър(от инфрачервен до ултравиолетов, че и гама лъчения), но я излъчва само в инфрачервения, в противен случай да е "гръмнала" досега или поне да се е стопила земната кора...
h2motor:
Moon_Watcher - не не са необходими електрони така както възприемаш модела. Известно ли ти е за съществуването на термоелектрични генератори , това са термодвойки от два различни метала с голяма разлика в електрохимичния потенциал и генериращи електрически ток от топлина. При тях откъде долитат електроните ? Не мисля че при електролизата атомите приемат чрез ел.ток електрони отвън. Електронът като частица има маса нали ? Какво би казал за масата на водата преди да бъде дисоциирана на водород и кислород и масата на получените газове . Топлината може да се превърне в ток и още как . При електролиза с ниска ефективност се получава освен дисоциация на водата и топлина -загряване на електролита т.е. енергията нe изчезва. С ток от TEG - термоелектрични генератори може да си захраниш неефективен електролизер без проблем.Тази работа с добавените електрони куца. Да прав си че в действителност топлината е необходима за електролиза в машината за която говоря, тя тока си го прави сама и той е необходим за да може да се използва разликата в електрохимичния потенциал на електродите за да се дисоциира вода.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия