Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Изработване на детайли от полимерни материали

(1/16) > >>

Иван Димов:
   Търся полимерен материал, който да може да се втвърдява бавно след леене във форми. Готовият детайл трябва да е твърд и водонепропусклив. По време на втвърдяването не трябва да се отделя голяма топлина и температурата да се повишава значително, защото има сърцевина от парафин, който ще се стопи преди втвърдяването на смолата в подходящата форма. Полиестерните смоли са най-евтини, но твърде бързо се втвърдяват, времето за работа не стига, а и вдигат значителна температура. Освен това се свиват и напукват. Епоксидните смоли са по-бавни, но и те прегряват при по-обемисти детайли. Освен това са доста скъпи.
   Наскоро са навлезли в употреба акрилни смоли на водна основа - водата се явява един вид втвърдител на смолата. Някой има ли опит с тези смоли? И въобще има ли начин да се забави реакцията на полиестерната смола и да се премахне напукването и свиването? Виждал съм пепелници, ключодържатели и други изделия от прозрачни пластмаси - всички те ли се изработват под налягане? Може ли чрез обикновено леене да се постигат нужните ни форми?
   Друг въпрос: Полиуретан напластен с няколко пласта плат може ли да се "армира" достатъчно за да не се гъне? Видях и продукт, който е смес от акрилна смола и полиуретан. Чудя се дали и аз да не забъркам някаква нова "рецепта" за да получа нужния ми материал.

valex:
Иван Димов
Това са технологии за моделисти. Питай в техни форуми.
Смени си формата от парафин. Пробвай с течна гума. Зависи какво ще отливаш.
Иначе съм срещал сайт в който се предлага всички неща: от материали за форми за отливки, мазила за отлепяне от формата  до материали за отливане. Пластмаси, гуми и материали по-здрави от метал и т.н. Ще потърся сайта.

Аtos:
Димов,пробвай с обикновен плексиглас!
Разтваряш го в коресилин (ацетон, АМБ разредител)...дотолкова,колкото ти е нужна гъстотата.Разтваря се много бавно.
Обаче и втвърдява много бавно,да знаеш!Може 2 дена да са нужни!
Точно това представляват повечето "прозрачни пластмаси"...
Ако с такава смес залееш някое насекомо,то остава като вкаменелост в кехлибар:)
Другият вариант е така нареченото от леярите двойно калъпиране!
 Заливаш парафиновата форма със студено стягащ разтвор,който, макар и не с якост, като се втвърди издържа на топлина.После загряваш,докато се стопи парафинът и го "източваш"...в получената форма изливаш вече друга съставка,която е издръжлива по температурни и якостни показатели.
Вече имаш стабилна форма от здрав материал, вместо от парафин - нататък е лесно...
По-сложно е обаче откъм операции, затова ти препоръчвам първия вариант...
Едно е сигурно - щом майсторите стъклари във Венеция владеят технология,която да "запечата" живо цвете в плътно стъкло,няма невъзможни неща в тая насока!
При всички случаи обаче,по-добър съвет не мога да ти дам, докато не изплюеш камъчето какво точно искаш да направиш?
Успех:)

valex:
Тук има някои приложения http://www.smooth-on.com/Urethane-Plastic-a/c5_1120_1209/index.html

Иван Димов:
   Благодаря за информацията. Впечатлен съм от тази течна пластмаса, която се смесва 1:1. Остава и българският пазар да се "наводни" с нея - има възможност да се втвърдява и за няколко часа или за 15 минути. Предполагам, че здравината на тази пластмаса е поне като на PVC-то.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия