Начало > Реални резултати от експериментите

Водата гори + схема

<< < (125/147) > >>

Dan Milan:
Аз се отоплявам с индукционен парогенератор. Като почне да застудява го набримчвам на 2000 вата за 30-тина мин. и после го намалявам на 300 вата. От като съм го пуснал работи нон стоп и до днес. За предния месец платих 78 лв. ток. Не съм го гледал за тоя, но до 25-ти февруари има още време. Отоплявам една спалня и коридора до нея. Спалнята е с размери 3,60/3.60 метра, а коридора 1.70/3.60 метра. Системата е проста, индукционният нагревател нагрява вода, получава се  пара, парата се отвежда до двуреден вакуумен радиатор тип 12/600, който съм го купувал от София. Радиатора в основата има: Захранващата тръба със стандартна ф 3/4, парата минава само през тая тръба, Ребрата на радиатора са разположени успоредно на захранващата тръба в два реда симетрично, те са с елипсовидна форма с обиколка 120 мм и височина 640мм. и са еднакви, като са наредени последователно. Парата минава само през захранващат тръба, но не и през ребрата, които са вакуумни. Системата ми е отворена. Парата като премине през захранващата тръба кондензира и се оттича във филтърен съд с пясък и от там в друг съд. Като се понапълни се включва помпа и прехвърля водата в съда на индукционния нагревател. Помпата ми е на 12 волта за градини от Практикер. В спалнята имам и Хиперинвертор Дайкин. Той работи само лятото, зимата ми харчи с около 50% повече ток, а като падне към -10, дори става и двойно. Модела е 22HNS, Номинална консумация (отопление) W   395 , но в студеното бяга към 1000 вата. Само парогенератора за отоплението има консумация към 45-50 лв. ток на месец при сегашните цени на тока, засичал съм го. /към 5.5 киловата дневна консумация и 2.5 киловата нощна/

Dan Milan:
Бъдете здрави и стойте на топло! И не се притеснявайте, ледената епоха от днес свърши. Догодина на зима ако излезе по евтин вариант за отопление ще се възползваме и от него. Въпроса е да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш и най важното е да искаш да чакаш. Който не иска да чака има и духалки от по 15 лева, и сметки от 300-400 лева ток на месец!

kall:

--- Цитат на: PyroVeso в Януари 26, 2016, 06:28:45 pm ---Ей го - сега е моментът! Цената на петрола и без това пада! Моретата и океаните - огромни! Действайте! :)

--- Край на цитат ---
Специално за случая, че съм в настроение: https://www.youtube.com/watch?v=kaat1J-2xl4

Аtos:
Dan Milan, дай малко по-подробни данни за твоя индукционен парогенератор?
Самоделка ли е? Ако може и чертежче някакво?

Dan Milan:
Полусамоделка. Използвам купешки индукционен котлон. Две ПВЦ тръби с Фи 250 и фи 315 дълги 80 см., поставени една в друга и между тях пяна за изолация. Котлона ми е разкулачен, използвам само елекрониката и горния термоустойчив плот. Панела с управлението ми е изнесен отвън на външната тръба. С плота на котлона който е изрязан в кръг разделям вътрешната тръба на две части, горна 20 см. И долна 60 см. В долната част под плота е поставено всичко останало - индукционната бобина, охлаждането, като само панела с управлението ми е изнесен на външната тръба. Най долу и най горе има отвори за охлаждане. Над плота: пак самоделка – стоманена плоча с дебелина 4 мм.,  лазерно изрязана с диаметър 20 см., стена 10 см. и пак плоча 20 см. , на която в средата е навит холендер с муфа и следва пвц тръба. Над печката имам монтирана бърза връзка за термоустойчива полипропиленова тръбичка 6/4 мм. С такава тръбичка достига до радиатора парата. Над плота около стоманения съд имам изолация от вата.  Странично на 2-3 см преди горния край имам монтирана медна тръба с щуцер от газова уредба. През този щуцер пак с бързи връзки с помпата се връща водата в съда за изпаряване, която е кондензирала в съд под радиатора. Това е, няма нищо сложно. Само няколко пъти спираха тока до сега и рестартирах системата. Използвам около 2 литра дестилирана вода, която след отоплителния сезон изхвърлям. Отдавна се каня да си направя съд от хромникел със стоманено дъно към него, но все не остава време.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия