Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
mind:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юни 14, 2018, 05:32:17 am --- за да няма недоразумения
--- Край на цитат ---
Някога, някъде, някой астроном е забил молив в една ябълка и е започнал да описва орбита около друга. Стигнал е до извода, че за да остане с една и съща страна ябълката трябва да се завърта по оста си, само че, заради перигея и апогея скоростта на въртене трябва да има забавяне и избързване. А за да остане една и съща скоростта на въртене, следва да има промяна в скоростта по орбита.
Друго време, друг астроном като атос, забива пергел в ябълката и с помощта му описва орбита. Стигнал е до извода, че няма никакво въртене по оста, но пак заради перигея и апогея е нужно раменете на пергела плавно да се разтварят и прибират.
Всеки може да си направи експеримент, а кое е вярно аз не знам... въпрос на астрономи :)
Иван Димов:
Не мислех да се включвам в дискусията за такова просто нещо като движението на Луната около Земята, но се налага. Атос е прав с примера си с чука, но явно този пример не ви харесва и затова ви предлагам друг. Представете си, че карате автомобил по окръжност на полигон или на някоя поляна. Значи правите постоянен завой и така описвате окръжност като в нейния център може да стои ваш приятел и да ви гледа. При това той ще вижда постоянно една и съща страна на автомобила също както това е и с Луната. Според определението на edin, нашият автомобил се върти синхронно. Да, върти се около центъра на окръжността, но като че ли не се върти около собствената си ос. Чисто математически погледнато въртене обаче има и около собствената ос. Затова си мисля, че ако изведнъж гравитацията изчезне, то Луната ще продължи да се движи праволинейно в космоса като същевременно ще се върти около собствената си ос. Така го обясних, че чак и аз го разбрах.
п. п. Въртенето на Луната около собствената си ос може да се осмисли и по друг начин. Разглеждаме скоростта на две точки от повърхността на Луната. Едната точка е най-близко разположената до Земята, а другата точка е най-далечната от Земята. Така близката точка има по-малка моментна скорост от далечната точка. Това са два вектора, които са допирателни до две окръжности като близкият до Земята вектор е по-къс. А сега си представете как изключваме гравитацията и Луната продължава да се движи праволинейно като от двете си страни има два различни скоростни вектора, които показват въртенето й около собствената ос. Става дума за абсолютната скорост спрямо пространството на космоса.
az_skeleta:
Атосе, Атосе, дори и с куршума не можа да дадеш правилен пример... Води се с изместен център, не защото има разлика в тежестта по оста на въртене, а защото има разлика в теглото отпред и отзад... Понеже отзад е по тежък, като влиза в мишената не се знае на къде ще хване...
В природата няма идеални тела, били те и кръгли. Това означава че винаги има ексцентрик. "ексцентрик" по скоро се отнася до обема на едно тяло, отколкото до масата му(изцяло мое разбиране). Някой гарантира ли че оста на въртене на земята минава през центъра и на тежестта? Така може да е прието, но не означава че е вярно. До определена скорост на въртене няма да има проблем с факта че оста не преминава през центъра на тежестта. А колко е критичната скорост за земята? Я си погледни въртящата картинка на земята която май ти пусна по напред.
ако може посочи какво точно не ти харесва в предния ми пост. Така написан е по скоро неуспешен опит за заяждане...
Ето ти нещо което ми хрумна сега, докато пишех: Ако все пак се предположи че в космоса няма вакуум, а е запълнен с етер, то той би оказвал съпротивление на въртенето на телата. Тогава оста на въртене би трябвало да е в баланс освен с центъра на масата на тялото и с силите които противостоят на въртенето. Ако земята например беше идеално кръгла, то тия сили не биха били проблем, но тя е по скоро като картоф. Сигурно има и други сили които трябва да се вземат предвид, при определяне на оста на въртене, но нямам нито желание нито време да задълбавам в темата. Имам си много по интересни неща за правене.
ПП. Сега видях че си почернил "в различни посоки". Та вземи си изрежи 2 кръгчета . Тури им по една точка някъде в края и започни ра ги въртиш едното спрямо другото така че точките да са винаги в една права с центровете на окръжностите. Може би ще видиш че когато едното тяло се върти на дясно спрямо другото, за да се запази линията, то трябва да се върти наляво около оста си.
merlinbg:
--- Цитат на: atos в Юни 14, 2018, 02:07:39 am ---
Абе...защо не четете постовете ми и да осмислите нещата, преди да пишете глупости?
nizo...и той - "барабар Петко с мъжете"... поне да си беше напънал мозъка малко?
Земята върти Луната - дадох ви примера с чука, човек трябва да е умствено изостанал, че да не го разбере!
Обясних ви, че ако Земята се откъсне от орбитата си, тя ще продължи да се върти, ако с Луната се случи това - тя НЯМА да се върти! След всичко това изписано до момента, се появява МТМ и заявява - "Ами и по същия начин се върти и Луната около земята"!
Аз пък да ти кажа - АБСОЛЮТНО ЕДНО И СЪЩО НЕЩО Е!
Айде помисли пак над примера с чука, после пиши...или посети някой планетариум...ако са ти трудни пространствените представи.
Аман от ограниченост, бе...
--- Край на цитат ---
Тук Атос казва, че Луната няма да се върти около оста си...
--- Цитат на: Иван Димов в Юни 14, 2018, 10:52:39 am --- Да, върти се около центъра на окръжността, но като че ли не се върти около собствената си ос. Чисто математически погледнато въртене обаче има и около собствената ос. Затова си мисля, че ако изведнъж гравитацията изчезне, то Луната ще продължи да се движи праволинейно в космоса като същевременно ще се върти около собствената си ос.
--- Край на цитат ---
Ти казваш, че ще се върти около собствената си ос. Не разбрах за какво е прав Атос?
Иван Димов:
Прав е, че чукът се върти подобно на Луната и една и съща негова страна ще е към центъра на въртене. Иначе като се скъса връвчицата чукът ще се върти и около оста си при праволинейното си движение. Виждам и juliang добре разсъждава, макар че понякога му липсва вяра в СЕ-то. Много се отплеснахме в Космологии и забравихме за СЕ-то и за задвижването с центробежни сили, а хеликоптери падат и хората мрат пък новите технологии чакат одобрение в "мазето".
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия