Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
Аtos:
Луната почти не е сплесната, защото тя реално не се върти около себе си!
Въртенето и е косвено, все едно е завързана с връв за Земята.
На снимките от Хипарх ясно се вижда как Юпитер е сплескан, понеже едната снимка е завъртяна на 90 градуса.
hyparh:
Е, не можем да кажем, че не се върти около себе си. Луната прави завъртане около оста си за 27,321661 дни (27 дни 7 часа 43,2 мин.), а една обиколка около Земята за 29,530588 дни
(29 дни 12 часа 44 мин.).
Сплеснатостта й е 0,0012, докато тази на Юпитер е 0,06487. Много голяма разлика заради бясното въртене на гиганта (точно заради това той има толкова мощно магнитно поле). Не съм сигурен какви са мерните единици.
lz1jer:
--- Цитат на: atos в Юни 12, 2018, 10:44:53 am ---...тя реално не се върти около себе си!
--- Край на цитат ---
ndm:
--- Цитат на: atos в Август 18, 2014, 10:33:53 pm ---Сега нищо чудно да ни преместят пак в друга тема,но няма как,някои разисквания са доста широкообхватни...
Добра дискусия се получи.
--- Край на цитат ---
Да дискусията е добра, но някои дискутиращи липсват.(Други навярно ще започнем да липсваме)
--- Цитат на: atos в Август 18, 2014, 10:33:53 pm ---caduceus,не казвам,че съм използвал правилния термин за случая,просто с друга дума не разполага "фундаменталната наука" или аз не се сещам за момента:)
--- Край на цитат ---
"фундаменталната наука" използва ли термина косвено въртене, ако е да и то ли се измерва с познатите на науката мерни единици. Как участва връвчицата във формулата на косвеното въртене?
edin:
Луната, не се върти около оста си, само отнесено към земния наблюдател. Иначе всичко се върти, без никакво изключение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия