Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
Аtos:
Добре де, Юлиане, какво се пениш такъв?
Обяснението на lz1jer е много по-добро от твоето.
juliang:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 17, 2019, 03:27:38 pm ---Аз виждам един много прозаичен отговор за причината Хъбъл да не гледа Луната - цената. Космическият телескоп е изключително скъпо съоръжение. Един час негова работа е предполагам десетки пъти по скъп от най добрият наземен. Коя ще е тази мисия, която ще си заслужава цената при положение че качеството ще бъде незначително по добро.
--- Край на цитат ---
Комичното е че дори няма да бъде по-добро... :) Прозаичната причина огледалото на Хъбъл да е 2.4 метра е че това е максималния размер който можеше да влезе в космическата совалка. Едвам го напъхаха тоя телескоп в товарния отсек... Ако можеше да се изведе телескоп с по-голямо огледало - щяха да го направят.
--- Цитат на: atos в Януари 17, 2019, 03:32:31 pm ---Добре де, Юлиане, какво се пениш такъв?
Обяснението на lz1jer е много по-добро от твоето.
--- Край на цитат ---
Защото аз се опитвам не само да ти "начукам" едни цифри, ами и да ти обясня защо тия цифри са такива. Аз примерно имам данни, че Хъбъл няма да види обект на луната, който е по-малък от 100 метра. И тези данни са от сайта, който се занимава само и изключително с данни от и относно точно този телескоп:
http://hubblesite.org/explore_astronomy/hubbles_universe_unfiltered/blogs/angular-resolution-and-what-hubble-cant-see
Но дали са 100, 93 или 43 метра мисля че няма някакво особено значение. Важното е че Хъбъл няма да види нищо по-малко от няколко декара на Луната. За подскачащи по повърхността извънземни, дори за техните кораби не може да става дума да се видят при наблюдение с този телескоп.
Така че подозрението, че умишлено се крият снимки на Луната от Хъбъл, за да не разберем че извънземните са кацали или стоят там за мен лично са абсолютна измислица. Дори бих казал че са умишлено подвеждащи.
ndm:
Това дигитално-аналогово пространство(не знам дали в началото не беше аналоговото) почти винаги са го обвинявали в липса на практическа насоченост. Разбира СЕ това винаги са били празни обвинения и последните времена го доказват.
За окончателното завършване на даден проект, много важна част е спецификацията, така да СЕ каже да детайлизираш. Всякакви обвинения, че липсват конкретни спецификации на текущия разработван проект са меко казано несериозни. Съвсем отделно стои въпроса, че липсват едни по-специфични спецификации, които за обикновения няма как да са достъпни. Това са т.нар. спецификации за последващо оптимизиране на процесите, които по всичко изглежда са много по-важната част от комплекта спецификации. Малцина имат пряк достъп до тях, без които е невъзможна правилната работа, продукта ще работи, но няма да е това което трябва да бъде. А за да бъде…..еми Бъдете! Но дори и да ви публикувам тези спецификации, с тази ваша инфантилност едва ли ще ги разчетете.
--- Цитат на: juliang в Януари 17, 2019, 12:35:14 pm --- Аз ти изкарвам спецификации на Хъбъл, ти ми викаш "не е така". ......
Хипарх, помогни ми да ограмотим момчето, може пък в твоите думи да се вслуша... :)
--- Край на цитат ---
Подозираме, че Хипарх го приеха в отбора на оптимизираните специфични спецификации като равноправен член, но дали ще му позволят да публикува...а дано.
Но, „Хайде стига вече, че наистина ставаме комични, особено в стремежа си за правота на всяка цена!”.
dmitarp:
С Хъбъл може толкова да се види Луната, колкото с 2,5 метров телескоп от Земята. Аз мисля че това е доста добро, виждал съм снимки на Луната от 2 метровия телескоп на Рожен, еми много добри снимки са, а телескопа е по-малък а и атмосферата пречи.
hyparh:
--- Цитат на: atos в Януари 17, 2019, 02:38:07 pm ---Хипарх, много е интересен тоя пояс от сякаш равномерни петна на Юпитер, разположен по паралела преди полюса в дясно, знаеш ли нещо повече за него?
--- Край на цитат ---
Атмосферата на Юпитер е изключително динамична (повече от земната) и това го прави една от най-интересните за наблюдения и изследвания планети в Слънчевата система. За това помагат облачните пояси, съставени от различни газове (от което идват и различните цветове), намиращи се на различни височини. Могъщи ветрове духат постоянно, като има няколко обособени почти перманентни пояса и множество циклони и антициклони, които могат бързо да се появят и изчезнат (някои образувания се променят значително буквално за часове). Сега не мога да открия подходящ GIF, който комбинира множество изображения на една и съща страна, при което се виждат бързите промени, а съм попадал на такива.
Та тези бели въртящи се петна (казват им white ovals) в този момент се е случило да се намират на равмомерни разстояния едно от друго, но след няколко дни картинката вече може да е доста по-различна. Счита се, че белият материал се намира в по-ниската атмосфера, а оранжевият в по-високата. Когато възникнат циклонални образувания, чрез въртенето си те могат да засмучат по-светъл материал от ниската атмосфера и да го изхвърлят нависоко, при което възникват тези открояващи се бели петна.
Имало е случаи на тотално преформяне облика на планетата (мисля беше в периода 2006-2007г), при което единия от двата основни пояса изчезна тотално, а другия се сви до неузнаваемост. Все едно беше друга планета (като изключим наличието на ГЧП, което винаги си е там). По-късно поясите се възстановиха.
Една снимка на Юпитер, направена с помощта на еднометровия телескоп на френската обсерватория "Pic du Midi".
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия