Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
svetlio760:
Да, Хипарх, много добре обяснено! Винаги ми е било досадно когато някоя тъпа блонди погледне и изръси нещо от сорта "Мх! Точки!" Замислям се да слагам розъви филтри да им розовее на наблюдаващите, та да му се радват поиче! ;D
И да поясня! Не опитвам да се отърва от телескопа, още април увисвам пред вратата на тоя на когото съм го разменил, или заложил или каквото се сетите и си го искам обратно! Аз си вадя хляба с нето през лятото!!! Така че е оферта!
hyparh:
За да се впечатлят блондитата им трябва нещо масивно и с повечко детайли да пълни окото, като... Луната ;D Гледката на безбройните кратери, погледнати като от окололунна орбита, е достатъчна да им се разхлаби челюстта и да изръсят някакво спонтанно възклицание ::) Знаеш за какво става въпрос. Всъщност първия поглед на месечината през такова увеличение, на всеки носи подобна емоция.
Мисля, че е добра идея да споменеш и габаритите на цялата сглобка или най-добре направо снимка, за да придобият хората представа с какво си имат работа. Добсън с 250мм огледало си спада към масивните и обемисти установки и е добре човек да прецени дали му е във възможностите за транспортиране, пренасяне и складиране.
svetlio760:
Мдаа за луната си прав- ако имаше начин да стои само на първа четвърт през цялото лято хич нямаше да ми е зле! Иначе телескопа не мога да го снимам щото е на село, но нека да посоча размера в малко по- разбираеми измерения- дълъг е 1 метър и 20 сантиметра и широк 25 сантиметра с монтировка добсън широка около 35 сантиметра и висока към 70 сантиметра. За да се транспортира с кола на предната седалка се сваля облегалката и телескопа се слага да легне. И за протокола- когато се наблюдава луната не бива да се използва голямо увеличение, защото излиза извън границите на окуляра, а когато се наблюдават звездни купове се търси минималното увеличение- парадокс- окулярите, които минимално увеличават образа са много по- скъпи от тези, които го увеличават на макс! Луната е по средата!
hyparh:
Първи снимки от сондата "Паркър":
https://www.setlansbg.com/vizhte-parvata-snimka-ot-vatreshnostta-na-slanchevata-atmosfera-izpratena-ot-sondata-parkar/?fbclid=IwAR2b7O-Zr-Qa4TpfZFHO4c-vz5i0doR_Z2D9yEf0IhlACFrsrVwKQu0DUAc
juliang:
Малко ще ви върна на Омуамуа. Може би най-ясното реално фото изображение което имаме от него е .... това:
Това е комбинирано изображение от няколко телескопа заснели кадри в леко различно време, затова и околните звезди са малко на различни места:
Надявам се ви става ясно колко малко знаем за този обект, дет мина и замина покрай нас кат експрес покрай селска гара. Изображенията като това:
са изцяло плод на фантазията на художници и нямат зад себе си никакви реални данни.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия