Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
Радико:
Осирис рекс откри вода на Бену.
Ха ха ха, чувствам, че и тази мисия в най скоро време ще я сполети внезапна и неочаквана авария, я в софтуер я поради неволна погрешна команда на оператор. Обаче казаното е казано. Намерили вода в глинести слоеве, какво ли значи това. Ами ето първоначално говореха за половин кило донесени проби, сега вече става дума за прашинки. Защо ли? Защото вода в глина означава седиментни отлагания.
svetlio760:
Като си говорите за наблюдения, мога да ви дам телескоп за през зимата и април да ми го върнете. Телескопа ми е с D=246мм F=1200мм монтировка добсън и през лятото на морето ми върши много добра работа. От вас се иска само да ми оставите залог- било предметен било финансов- идвате, пробваме го, обяснявам кое как, вечерта наблюдаваме заедно и сутринта или същата вечер го взимате под наем до средата или края на април! Аз съм дал за него 1300 лева, мога да ви го оставя за нещо на същата стойност или да речем за 1000 лева. Ако някой се съмнява може да минем през нотариус. Подбудите ми са напълно чисти, просто зимата докато съм на Боровец скиучител телескопа ми събира прах на село, а убеден съм ще ви е интересно да гледате небето с него! Може да обсъдим това тук, а може и на лични! ;)
hyparh:
Моя скоп не съм го вадил от доста време, че планетите избягаха засега :) Обичам да следя и слънчевата активност, но за съжаление в момента тя е много ниска и няма никакви петна за гледане. Това е така някъде от около година. Като опции от Слънчевата система в този период остават Луната и Венера като най-атрактивни. За наблюдения и снимки ползвам 200мм Селестрон, на тавана се въргаля едно 305мм огледало от стария ми добсън, на което съм намислил някой ден да направя семпла поддържаща отворена (без тръба) установка, която да върши работа за планетарни снимки.
Предложението на адаша си заслужава - 250мм огледало предлага сериозна резолюция и могат да се видят много неща по небето като мъглявини, купове, галактики и т.н. и човек лесно да се запали по астрономията. Има обаче едно условие, което е много важно да се спази за максимално разгръщане способностите на един телескоп. А то е изискване за максимална тъмнина, особено при наблюдения на по-бледи обекти от дълбокия космос. От града също може да се наблюдава, но на някое пусто поле на 5-10км встрани от всякакви светлинни източници, гледката ще е многократно по-хубава и подробна. Също така никой не трябва да очаква да види цвят в мъглявините и галактиките (като картинките от Хъбъл примерно). Нещата се виждат черно-бели заради отдалечеността и бледостта на самите обекти. Цвят може да се види само с много големи апертури или при снимане с астро-камера на дълга експонация. При повечето планети (когато са налични) се виждат най-характерните цветови окраски, особено на газовите гиганти.
Радико:
Струва ми се, че никой не схваща за какво иде реч. За да има вода в глината е необходимо тя да се наслоява слой след слой на дъното на локва, река, море, където и да е, но под вода. Това от своя страна изисква наличието на течна вода и на по сериозна гравитация. С една дума ПЛАНЕТА току що значи намериха доказателство, че там е имало още една планета превърнала се по незнайна причина в рояк астероиди
GreenHulk:
В езотеричната астрология планетата се нарича Фаетон, и се смята, че е разрушена от възникнал дисбаланс на сили.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия