Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
mind:
--- Цитат на: atos в Юни 18, 2018, 01:10:47 pm ---Представи си, че въртиш парче релса (пример на Юлиан), но е хваната с въжето точно в центъра на масата и. С помощта на по-тънка връв е фиксиран единият край на релсата да сочи постоянно към теб
--- Край на цитат ---
Ами в безвъздушно пространство (космоса), така вързана мога да я насоча накъдето си искам и без допълнително въженце. Както и да съм я насочил, така ще потегли при скъсването, но после ще се завърти...
Аз повече голи писаници няма да пускам и ще прикрепвам по нещо за да дава яснота.
Гледайте внимателно диска! Всяко парче преди разпада се е движило по същия начин, като Луната.
Сега ми кажете, след разпада има ли парче, което не се върти? Обърнете внимание и на посоката.
https://gifrun.com/g/kiwqy1u
ПП Що не успявам да го кача тоя gif.
Иван Димов:
Цитат на Maistora52
--- Цитат ---усещането ми, че спорът за въртенето на нещата става безпредметен е поради това, че тук никой не представя чертеж (или динамична схема) на своята теза, с която да покаже визуално твърдението си.
--- Край на цитат ---
Майсторе, сложил съм чертеж
Re: Космология
« Отговор #119 -: Юни 16, 2018, 10:04:24 pm »
И вектори по него има, но няма кой да мисли. Там релативните (относителните) скорости показват всъщност въртенето около собствената ос на Луната, когато допускаме, че вече се движи праволинейно без гравитации в космоса. Тези релативни скорости са скорост на повърхността на Луната спрямо нейния център. Отделно самият й център има абсолютна скорост на праволинейното движение.
Атос-е, ти май се опитваш да ни върнеш в средновековието. Всяко тяло при завой се завърта около собствената си вертикална ос. Стани прав и направи няколко крачки направо. После почни да правиш завой и ще усетиш как се завърташ около вертикалната си ос. Такъв завой прави и Луната. Предлагам ти един прост експеримент - вземи дистанционното на телевизора или някакъв друг подобен предмет и го постави в отворената си длан. После направи нещо като ръкопляскане, така че да се получи катапулт и ще видиш, че въртене има.
п. п. Когато релативните скорости от моя чертеж станат нули, тогава Луната ще се движи транслационно и няма да се върти около собствената ос, но нашият случай не е такъв.
Аtos:
Димов:
--- Цитат на: atos в Юни 18, 2018, 01:10:47 pm ---П.П.Гравитацията, (фиксираща Луната в една позиция спрямо Земята) действа на всеки един атом едновременно, а не само на периферията на тялото (както се атакуват всички досегашни примери с въртящи се тела на въже)!
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: mind в Юни 18, 2018, 04:07:27 pm ---Ами в безвъздушно пространство (космоса), така вързана мога да я насоча накъдето си искам и без допълнително въженце. Както и да съм я насочил, така ще потегли при скъсването, но после ще се завърти...
--- Край на цитат ---
Не можеш да я насочиш/ориентираш както си искаш, няма начин без допълнително въздействие!
А от какво ще се завърти после?
mind,
--- Цитат на: mind в Юни 18, 2018, 04:07:27 pm --- Всяко парче преди разпада се е движило по същия начин, като Луната.
Сега ми кажете, след разпада има ли парче, което не се върти?
--- Край на цитат ---
Движило се е както Луната, но не го е държала гравитация преди това! В този случай постановката на Димов за векторите и разликата в енергиите важи с пълна сила!
Но тук:
Когато изчезнат червените вектори (гравитацията), изчезват и резултантните (сините), а черните стават равни!
Иван Димов:
Всяка елементарна маса има инерция (импулс m.V), като тези импулси не се променят докато не се сблъскат с друга маса (сила). Имаме къс вектор (малък импулс) и дълъг вектор (голям импулс), т. е. различни по големина импулси. Дал съм само две точки за онагледяване като всички други точки също имат вектори с големини от тази на малкия до тази на големия вектор. За да имаме транслация трябва всички вектори да са еднакви, но нашият случай не е такъв. И такова нещо като термина на Атос "спъване" няма. Гравитацията действа симетрично на правата, свързваща центъра на Земята с центъра на Луната. Един вид имаме сила, перпендикулярна на вектора на скоростта в центъра на Луната.
Може и да обърнем задачата. Ако движеща се транслационно Луна се захване от земната гравитация, то тя няма да се върти както се върти в момента на практика. За целта Луната трябва освен да се движи праволинейно към Земята и да се върти около оста си и когато Земята я захване, тогава ще зависи колко бързо и в каква посока се е въртяла около собствената си ос. Анимацията по-горе показваше различните случаи.
п. п. Удължете малко времето за редакция, че не ми стигна преди малко.
п. п.№2 Атос, тези сините вектори какво са? Ако са скорости ще се разпадне Луната, много са разнопосочни. Има едно понятие моментна скорост.
Радико:
--- Цитат на: atos в Юни 18, 2018, 03:30:32 pm ---Все пак...удивително отвратителна резолюция имат всички тези видеофилми за лунните посещения!
Поне през 1972-ра година, филмовата техника е далеч по-добра, отколкото през 50-те. Има игрални филми от това време със завидно качество, а да не говорим, че "космическите технологии" винаги са били крачка-две напред. Още повече, че се е разчитало изцяло на аналогови записи и чисто оптичния зуум (там пиксели няма). Липсата на въздух би придала къде-къде повече повече яснота на образите, независимо от разстоянието. Все един кристално ясен филм (от десетките) би трябвало да се е получил...
Излишно е да се споменава, че сега има много добри софтуерни програми за "изчистване" на такива записи, дали целта е нарочно да се замазват евентуални подробности?
--- Край на цитат ---
Целта по скоро е да се каже:
Ми такава им е била техниката толкова са могли, А любопитните подробности, те се унищожават барабар със съответните снимки още преди да видят бял свят.
За останалите не знам но на мен ми прави впечатление, че снимки направени преди година две два сега виждат бял свят като оправданието е:
Чак сега информацията е била обработена. Ба си маа тия на WIN-3,11 да работеха в НАСА по бързо щеше да стане. Може би още използват Някой секретен брат близнак на Ениак работещ със сто двеста хиляди радиолампи. По простичкият отговор е, че всяка снимка преди да се публикува трябва да мине през ръчна цензура от само няколко правоимащи човка "демек посветени" тогава вече нещата стават бавни и продължителни.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия