Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

EmDrive на Роджър Шоуйър

(1/20) > >>

PyroVeso:
http://it.dir.bg/news.php?id=17158590

Експерти на НАСА са извършили успешни изпитания на двигателя EmDrive, осмиван от учените от 10 години.
Принципът на действието му нарушава фундаменталните закони на физиката, но по необясним начин той работи, като променя коренно перспективите за усвояване на космоса, предаде Нюзру, цитиран от БТА.

Двигателят EmDrive е изобретен от британеца Роджър Шоуйър и не се нуждае от гориво, тъй като в него се използва енергията на микровълните.

Първият експериментален модел е бил изграден още през 2003 година. Тогава той е дал 16 милинютона тяга. Учени продължили да се надсмиват над изобретателя дори тогава, когато през 2009 г. група китайски изследователи повторили успешно експеримента.

Сега доклад за извършени изпитания качи на сайта си НАСА. В статия на американски изследователи, работили под ръководството на доктор Харолд Уайт от космическия център "Линдън Джонсън", са описани 8 дни от август 2013 година, през които е била демонстрирана жизнеспособността на невероятната идея.

Hi-News пояснява, че двигателят на Шоуйър генерира тяга чрез трептене на микровълните около вакуумен контейнер. Електричеството, необходимо за създаване на микровълни, се добива с помощта на слънчева светлина. Така устройството не изисква използването на гориво и на практика може да работи вечно, докато не се появи механическа повреда.

"Невъзможен" двигател
Сайтът Gizmodo пояснява, че идеята за такъв двигател изглежда безумна, а на теория той просто не трябва да работи. Въпреки това изпитанията потвърждават, че това се случва.

"Тестовите изпитания показват, че уникалната конструкция на микровълновия двигател действително позволява да се създаде сила, която е невъзможно да бъде описана от класическата гледна точка на електромагнитното явление, и все пак той предполага взаимодействие с квантовия вакуум на виртуалната плазма", се подчертава в отчета на НАСА.

Измерванията показват наличие на 30-50 милинютона тяга.

Gizmodo пояснява, че двигателят противоречи на основния принцип за запазване на импулса. Теоретично би могло да се допусне, че двигателят работи, защото е допусната грешка при конструирането, но моделът е тестван от два независими екипа от изследователи. А в недалечно бъдеще идеята навярно ще искат да проверят руски и европейски учени.

"The Guardian Liberty Voice" напомня, че в НАСА отдавна търсят възможности за пробив в космическите пътешествия.

EmDrive, който се основава на Специалната теория на относителността на Айнщайн и на принципите на движение на импулсите на светлината, може да направи много по-реални мисиите в далечния космос. Заложената в него концепция може да промени бъдещето на космонавтиката.

Радико:
Много странно и бих казал подвеждащо заглавие. Какво значи в случая "вечен двигател". 
Това което разбират под"вечен двигател" повечето от участниците в форума изобщо не може да се нарече определение за EmDrive

nizo:
Това е фалшива новина. Търсих доста в сайта на NASA и нищо подобно не открих.

Радико:
Не е фалшива новината, но мисля че беше публикувано в някакво научно списание а не в сайта им.
От цялата работа ми стана ясно само, че изглежда става дума за нещо като ефекта при прилагане на високо напрежение върху асиметричен кондензатор. Последното е дискутирано вече тук някъде. Освен това имаше и информация, че експеримента е останал неповлиян и със същия успех и при липса на вакуум, тоест при нормално атмосферно налягане.

Аtos:
А може и да е "прах в очите"-изместване от истинската същност?
Тайна е ясно, че не може да се опази при тези комуникации, затова по-сигурният начин е дезинформацията, оттам тръгват вече хипотези и легенди, каквото и става в момента...
Едва ли ТОЧНО ТОЗИ двигател е в основата на изцепката им, че оттук-нататък нямало да използват ракети за извеждане в орбита?!
Струва си да се помисли...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия