Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Размисли около източването на атмосферно електричество

(1/4) > >>

nizo:
Здравейте,

реших да споделя идеята за която говоря в темата "Търся честотен генератор + ключ". Идеята е по патента на Тесла, но според мен се пропуска съществен елемент в идеята. Вижте схемата която нарисувах, ако не сте запознати с патента.

Тайната на това устройство е ЕЛЕКТРОСТАТИЧНА ИНДУКЦИЯ. Много хора демонстрират идеята, очаквайки устройството да създава постоянен ток. Измерват го и установяват едно НИЩО. Това обаче не е правилния подход. Тесла не случайно е нарисувал КЛЮЧ, който периодично да източва заряда от кондензатора. Реално земята индуцира позитивен заряд върху едната плоча, а въздуха индуцира негативен заряд върху другата плоча, след което общо взето процеса спира. Един вид проводниците се насищат, балансират се и ток няма.
Според мен правилно е да се ползва нисковолтов кондензатор с тънък диелектрик, за по-добро улавяне на заряда. Колкото по-дебел е диелектрика, толкова по-малко заряд се улавя. След като сме уловили доза заряд, трябва периодично да го изпразваме през товара. Говорим за стотици хиляди малки дози заряд. След изпразване, електростатичната индукция мигновенно възстановява малкото заряд в кондензатора.
Защо смятам, че мощности от рода на 160kW са възможни с този прост механизъм. Сметката е груба и е базирана на Wimshurst генератор. Един Wimshurst генератор има около 30 двойки плочи и при демонстрация се върти с не повече от 3 оборота в секунда, което ще рече около 100 импулса в секунда. Нека приемем, че генерира 0,01W. Плочите са максимум 5кв.см, а ние ще ползваме плочи 1кв.м. и то 2-те им страни. Нека да приемем, че в това отношение имаме 400 пъти по-големи плочи. Не съм сигурен дали се нуждаем от площ или е по-добре да имаме и обем.
Имаме подобрение и в броя цикли. Ако приемем, че точим кондензатора със скорост 400kHz, то имаме 4000 пъти подобрение. 0.01*400*4000=16kW
Слагам и грубо 10 пъти подобрение относно близостта на плочите. При Wimshurst имаме плочи разделени на 1-2см., а ние ползваме кондензатор с много тънък диелектрик, което многократно увеличава индукцията. Така стигаме до заветните 160kW.
Мощността може да се регулира с размера на плочите и честотата. Леееко подозирам, че Капанадзе прави същото, но ползва една много хубава земя, а спъва постановката с малка антена. Може колбаса да е прост кондензатор, земята в центъра, а отгоре друг слой, уж намотка и дебел меден проводник като "антена". Не твърдя обаче това да е вярно, просто донякъде прилича на това което обяснявам тук.
Като заключение мога да кажа, че постановката по принцип може да се сравни с прецизен Wimshurst с плочи 1кв.м. който се "върти" с около 4000 оборота в секунда. Nice! :D

Радико:
Долавям лека грешка в разсъжденията ти. 
Добре сравняваме Wimshurst генератор с нещо друго, но кое  отговаря на плочите на Wimshurst генератора в случая, дали плочите на кондензатора. Това, че се казват плочи не означава, че имат идентична функция.
 Аз съм единственният човек в този форум който е получил реално количество енергия от атмосферата. Описал съм го преди време някъде по темите не си спомням къде точно беше. само ще ти кажа, че "антената" беше 320 метра висока. тока не помня какъв беше но се измерваше с обикновен мултицет ТОКА НА КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ
Зарежи това е бита кауза необходимо ти е да обереш заряда на милиони кубични метри въздух за да получиш реална енергия. 

nizo:
Ще го пробвам, пък да видим.

mzk:
Радико, не знам дали имаш проблем с егото, но първият човек в нашия форум, който получи ток от атмосферния потенциал и писа тема е готиния7, доста преди да се регистрираш.

Радeв:
Много съм мислил по този въпрос.
http://mazeto.net/index.php?topic=6797.0

Пробвал съм и да стимулирам процеса. Пускал съм +/-40kV на антената, но не се случи нищо .... След откачане на HV източника, напрежението бавно си спада ....
Ако построиш достатъчно голяма антена, поставена на достатъчно високо мисля че ще имаш положителен резултат.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия