Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
генераторът на Руслан Кулабухов
anton:
Виж , имаш ли сглобена система?
Качера е последен ,първо трябва да оправиш пуш пула, там имаш проблем.
Покажи ми осцилограми на, колекторите на транзисторите и на напреженовата навивка 26нв. 2.5кв.
Това е много важно, Руслан пропуска да спомене. Тези навивки на 15kHz резонират на собствената си честота кратна на тази на бифа , в резултат на което спрямо земя ще имаш между 100 и 350kHz. А кондензатора на индуктора ще грее като луд.
anton:
Тази схема има нужда от фазова подстройка на честотата.
494 не е толкова стабилен генератор, трябва да се следи фазата.
coke2k:
Добре - довечера ще ги снимам и пак ще коментираме. Аз ползвам SG3525 TLP250 за драйвери. Според мен е много по-добро 494.
anton:
Това е все едно да търсиш карфица заровена на 10см. в земята с метал детектор работещ на принципа честотно биене. С апарат на фазова разлика няма да е проблем.
Този, Руслан обяснява принципа на работа !!!!!!
И това нещо работи !
Но !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Пресява можещи и незнаещи.
Дори да направиш схемата, ще имаш модел, неработещ модел!
Всеки един чаркалак е от значение !!!
Хармоници резонанси и тн.
Съгласуване и кондензатора на изхода.
Ми сигурно сте забелязали, че когато го закачите и лампата гасне, защото фазата хваща гората. В едно негово видео казва , сфазировка потом ! Не съм много добър с руския, но мaй така се пишеше.
За каква сфазировка потом и не видяхте !
Тоест , всява фаза да си е на мястото , в противен случай това което резонира в бифа се срива. Но първо ПУШ ПУЛ !!!!!! Там започва всичко и всяка една грешка от тук на там се натрупва. Затова и на схемата една от бобините е със звезда.
Важна е за резонанс в резонанса !!!!!!!!!!
Coke, снима ли осцилограмите ?
coke2k:
Не съм още, късно - между другото гледам има ново видео от Руслан
http://www.youtube.com/watch?v=clQ-oiLNZt0
http://www.youtube.com/watch?v=KN-ZmCW0W8w&list=UU_zn0cdzv_qfsxQUm4e7R9w
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия