За съжаление alan е абсолютно прав по отношение на Кулабухов, Панов и Тиртха и т.н. Всички схеми циркулиращи в нета са абсолютно идентични включително и последната "работеща" - "подарена" безплатно от Панов
.
Да схемите са работещи, няма технически грешки, въпросът е какво се очаква от тези схеми. Обясненията за принципа на работа станаха повече от предлаганите схеми (в основата си всъщност схемата е само една
) и всичко това, според мен за да се държи постоянен интереса на "вярващите", а и някои дори плащат за да получат "нещо".
Това, което най-много ме забавлява включително и в последната схема е умишленото използване на куп излишни елементи в "големите" схеми. Само за пример ще дам, че двата чакащи мултивибратора реализирани с тригери на Шмит (4093) могат да се направят само с една 4093 вместо цели два броя
, но какво разбирам аз, то си е цяла философия
.
Лично аз не съм се отказал от идеята за трансформиране на свободните заряди, налични в изобилие в околната среда в електричен поток, но смятам на база натрупан личен практичен опит, че установките на Сталкер, Кулабухов и т.н. не са способни на това.