Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
генераторът на Руслан Кулабухов
valex:
dymelsoft
Според мен няма начин да се изчисли точно ТТ.
Пробвай опитно по технологията на Акула да определиш честотата. Пробвай и как е с заземяване.
dymelsoft:
valex , със/без заземяване честотата е бетон. Белия ШВПС 2x1.5mm2 кабел който се вижда от снимката ми е заземяване. Ето и схемата която обещах да кача :
EDM electronics:
Има една руска програмка за изчисление на еднослойна цилиндрична бобина. Мисля с нея ще стане най-реалистично, приблизително. Но опитното измерване ще е най-точното.
Преди години четох записките на Тесла, а в тях основно той изчислява такива бобини, междувитковия им капацитет и пр.
И няма как с голяма бобина да се постигне висока честота. За да се вдигне честотата трябва да се намали междувитковия капацитет, като се навива разтегнато или пък да се намалят броя на навивките, но тогава пък пада коефициента на трансформация и съответно по-ниско изходно напрежение.
dymelsoft, добре си направил схемата - автогенератор в ключов режим. Ако направиш схемата и двутактна, ще стане още по-як ТТ.
dymelsoft:
Намерих калкулатор който смята доста точно, като вкарах размерите на моята бобина резултата е точно колкото и реално получавам на практика. Грешката е около 1%-2%. ЕДМ за двутактна схема ми трябва средна точка или мостова схема.
valex:
Заради капацитетите навиват бобините не с емайлиран проводник, а с пластмасова изолация. Така междувитково остава равномерно растояние. Е и има по-добра изолация.
По лесно е било да сложиш още един MOSFET вместо BD-тата и средна точка с два електролита (+неелектролита) и две съпротивления :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия